ΑρχικήinetΟ ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου είναι πλέον σε λειτουργία

Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου είναι πλέον σε λειτουργία

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, ο οποίος κατασκευαζόταν τα τελευταία 7 χρόνια, έχει ολοκληρωθεί επίσημα στην Ιαπωνία και είναι πλέον διαθέσιμος να τον χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές, για έργα που κυμαίνονται από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έως την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

υπερυπολογιστής

Οι εργασίες για τη δημιουργία του υπερυπολογιστή Fugaku, που φιλοξενήθηκε στο ιαπωνικό ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας Riken, ξεκίνησαν το 2014 σε συνεργασία με την Fujitsu, με το μηχάνημα να αποτελεί έναν μελλοντικό πυλώνα της υψηλής απόδοσης υπολογιστικής υποδομής της χώρας.

Η παράδοση των συνολικά 432 ραφιών του Fugaku, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2020. Έκτοτε, οι δοκιμές του συστήματος βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως με έργα που στοχεύουν στην επιτάχυνση της έρευνας για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19. Ο υπερυπολογιστής είναι πλέον πλήρως ανοιχτός για κοινή χρήση και ο Ιαπωνικός Οργανισμός Έρευνας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Πληροφορίας (RIST) έχει ήδη επιλέξει 74 ερευνητικά έργα που θα υλοποιηθούν από τον επόμενο μήνα.

Το RIST προέτρεψε επίσης τους ερευνητές να υποβάλουν προτάσεις για νέα έργα και κάλεσε όλες τις αιτήσεις να σταλούν στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης για δοκιμαστικά έργα πρόσβασης.

Μαζί με τη Riken, η Fujitsu θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη λειτουργία του Fugaku για να εξασφαλίσει σταθερή απόδοση, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη βελτίωση του περιβάλλοντος χρήστη και για την παροχή καλύτερων τεχνολογιών υπερυπολογιστών.

Ο υπερυπολογιστής Fugaku έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί προσομοιώσεις υψηλής ανάλυσης, μεγάλης διάρκειας και μεγάλης κλίμακας και διαθέτει έως και 100 φορές την απόδοση εφαρμογής του προκατόχου του, του υπερυπολογιστή K, ο οποίος παροπλίστηκε το 2019.

λειτουργία

Αυτή η άνευ προηγουμένου υπολογιστική δύναμη, έδωσε στη συσκευή την πρώτη θέση στη λίστα Top500, η ​​οποία ταξινομεί τα 500 πιο ισχυρά συστήματα υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Στα 442 petaflops, το Fugaku βρίσκεται πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές του, με τρεις φορές μεγαλύτερη ικανότητα από το νούμερο δύο, το Summit της IBM, το οποίο έχει απόδοση 148.8 petaflops.

Σε συνδυασμό με την τεχνολογία AI και την επιστήμη δεδομένων, αυτές οι προσομοιώσεις αναμένεται να παρέχουν αποτελέσματα υψηλού επιπέδου για την επίλυση προβλημάτων σε νέα κλίμακα. Μεταξύ των πολλών αναμενόμενων αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται προσομοιώσεις ανακάλυψης φαρμάκων υψηλής ταχύτητας και υψηλής ακρίβειας, έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών, ακριβείς προβλέψεις και προσομοίωση φυσικών καταστροφών, δημιουργία νέων υλικών για μπαταρίες επόμενης γενιάς ή κυψέλες καυσίμου και ακόμη και αυξημένες γνώσεις για τη θεμελιώδη επιστήμη σε ερωτήσεις όπως η δημιουργία του σύμπαντος.

Παράλληλα με το Fugaku, η Ιαπωνία κατέχει άλλους 33 υπερυπολογιστές στην πιο πρόσφατη λίστα του Top500. Οι ΗΠΑ, κατασκευάζουν δύο υπολογιστικά συστήματα exascale, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο. Η Κίνα και η ΕΕ έχουν επίσης ανακοινώσει έργα για την ανάπτυξη υπερυπολογιστών με δυνατότητα exaflop τα επόμενα χρόνια.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS