ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Κατάσχεσαν κι άλλα domains που χρησιμοποιούνταν σε phishing επιθέσεις με θέμα...

ΗΠΑ: Κατάσχεσαν κι άλλα domains που χρησιμοποιούνταν σε phishing επιθέσεις με θέμα τον COVID-19

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) των ΗΠΑ κατάσχεσε κι άλλα domains που χρησιμοποιούνταν σε phishing επιθέσεις, πλαστογραφώντας το επίσημο site μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο για τον COVID-19. Ένα από τα domains στα οποία έγινε κατάσχεση, ισχυριζόταν ότι πωλούσε το κοκτέιλ αντισωμάτων έκτακτης ανάγκης REGEN-COV2 που αναπτύχθηκε από τη Regeneron Pharmaceuticals και εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για επείγουσα θεραπεία του COVID-19 τον Νοέμβριο του 2020.

ΗΠΑ: κατάσχεση domains που χρησιμοποιούνταν σε phishing επιθέσεις με θέμα τον COVID-19
ΗΠΑ: Κατάσχεσαν κι άλλα domains που χρησιμοποιούνταν σε phishing επιθέσεις με θέμα τον COVID-19

Ωστόσο, αυτό το site ήταν απατηλό και χρησιμοποιούταν για τη συλλογή των προσωπικών πληροφοριών όσων το επισκέπτονταν. Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια για κακόβουλους σκοπούς, όπως scams, phishing επιθέσεις ή και ανάπτυξη malware. Όσοι επισκέπτονται τώρα το site θα δουν ένα μήνυμα ότι αυτό έχει κατασχεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα ανακατευθυνθούν σε άλλο site για πρόσθετες πληροφορίες.

Το Γραφείο Εισαγγελέων των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Μέριλαντ κατάσχεσε το usaregenermedicals [.] com – που καταχωρήθηκε στις 21 Ιανουαρίου – αφότου ένας υπάλληλος κυβερνοασφάλειας ανακάλυψε την κακόβουλη φύση του.

ΗΠΑ: κατάσχεση domains που χρησιμοποιούνταν σε phishing επιθέσεις με θέμα τον COVID-19
ΗΠΑ: Κατάσχεσαν κι άλλα domains που χρησιμοποιούνταν σε phishing επιθέσεις με θέμα τον COVID-19

Όπως αναφέρει το BleepingComputer, τους τελευταίους μήνες έχουν κατασχεθεί άλλα τέσσερα τέτοια κακόβουλα domains.

Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2020, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατάσχεσε τέσσερα domains που χρησιμοποιήθηκαν από απατεώνες για διάφορους κακόβουλους σκοπούς, όπως scams, phishing επιθέσεις και μόλυνση υπολογιστών των εκάστοτε στόχων με malware.

  • remdesivirmx [.] com: Κατασχέθηκε την 1η Μαρτίου 2021, επειδή συνέλεγε προσωπικές πληροφορίες ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν το αντιιικό φάρμακο Remdesivir.
  • modernatx [.] shop: Κατασχέθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021, επειδή ισχυριζόταν ότι πωλούσε εμβόλια COVID-19, πλαστογραφώντας το επίσημο site της Moderna.
  • mordernatx [.] com και regeneronmedicals [.] com: Κατασχέθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2020, επειδή συνέλεγαν προσωπικές πληροφορίες των ατόμων που επισκέπτονταν τα sites, ενώ πλαστογραφούσαν τα επίσημα sites των Moderna και Regeneron.

Σύμφωνα με το DoJ, η κατάσχεση αυτών των sites από την κυβέρνηση έχει εμποδίσει τρίτα μέρη να αποκτήσουν τα ονόματα και να τα χρησιμοποιήσουν για να διαπράξουν πρόσθετα εγκλήματα, αποτρέποντας παράλληλα τρίτα μέρη να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε παραπλανητικά sites στην παρούσα μορφή τους.

εμβόλιο COVID-19
ΗΠΑ: Κατάσχεση κι άλλων domains που χρησιμοποιούνταν σε phishing επιθέσεις με θέμα τον COVID-19

Επιπλέον, ο αναπληρωτής δικηγόρος των ΗΠΑ Jonathan F. Lenzner, ανέφερε τα ακόλουθα: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει το εμβόλιο δωρεάν σε άτομα που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συνεχίσουμε να διώκουμε αυτούς τους απατεώνες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους πολίτες».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν «χαθεί» πάνω από 365 εκατομμύρια δολάρια σε απάτες που σχετίζονται με τον COVID-19. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, περισσότεροι από 372.000 Αμερικανοί ανέφεραν συνολικές οικονομικές απώλειες άνω των 365 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από απάτες που σχετίζονται με το COVID-19, από τις αρχές του 2020.

χάκερς

Επίσης, χάκερς έχουν στοχεύσει οργανισμούς που σχετίζονται με την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων για τον COVID-19.

Τέλος, η Microsoft ανακάλυψε domains τα οποία χρησιμοποιούνται στο κυβερνοέγκλημα που σχετίζεται με τον COVID-19, όπως η κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών, που αργότερα χρησιμοποιούνται σε BEC επιθέσεις.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS