ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Προσοχή! Σημαντική αύξηση των robocalls τον τελευταίο μήνα

ΗΠΑ: Προσοχή! Σημαντική αύξηση των robocalls τον τελευταίο μήνα

Μετά από ένα χρόνο σχετικής αδράνειας, τα ενοχλητικά robocalls φαίνεται να έχουν επιστρέψει και ο αριθμός τους εκτιμάται σε επίπεδα προ πανδημίας.

robocalls

Σύμφωνα με στοιχεία της YouMail, μιας υπηρεσίας που παρακολουθεί το robocall traffic στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί πολίτες έλαβαν περισσότερα από 4,6 δισεκατομμύρια robocalls τον Φεβρουάριο (περίπου 159,1 εκατομμύρια robocalls την ημέρα). Αυτό σημαίνει ότι οι ενοχλητικές κλήσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός robocalls που έχουν λάβει χώρα σε ένα μήνα μετά από τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν χτυπήσει σκληρά τις Ηνωμένες Πολιτείες η πανδημία του COVID-19. Με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι κατά το 2021 θα μπορούσαν να λάβουν χώρα έως και 51,5 δισεκατομμύρια robocalls (το 2020, ο συνολικός αριθμός ήταν 45,9 δισεκατομμύρια). Το 2019, οι Αμερικανοί είχαν λάβει 58,5 δισεκατομμύρια τέτοιες κλήσεις.

Επειδή ο Φεβρουάριος ήταν μικρότερος μήνας, νομίζω ότι οι πρώτοι δύο μήνες θα έχουν χαμηλότερους αριθμούς από αυτούς που θα δούμε στη συνέχεια και στην πραγματικότητα θα καταλήξουμε πολύ πιο κοντά στα επίπεδα του 2019, δηλαδή προ πανδημίας“, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της YouMail, Alex Quilici, στο CNN Business.

Τον τελευταίο χρόνο και κυρίως την περασμένη άνοιξη, τα robocalls σημείωσαν σημαντική μείωση, καθώς τα διεθνή τηλεφωνικά κέντρα έκλεισαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να σταματήσουν τις απάτες που σχετίζονταν με τον COVID-19. Η YouMail είχε παρατηρήσει ότι ο αριθμός των robocalls σε πολίτες των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020 ήταν ο χαμηλότερος που είχε σημειωθεί τα τελευταία σε δύο χρόνια. Αυτό περιελάμβανε τόσο απάτες όσο και νόμιμες κλήσεις, όπως υπενθυμίσεις πληρωμών από τράπεζες.

Σύμφωνα με την τελευταία, οι κλήσεις που αποσκοπούσαν σε κάποια απάτη ή σχετίζονταν με τηλεμάρκετινγκ αποτελούσαν περίπου στο 60% των robocalls που έλαβαν χώρα τον περασμένο μήνα. Αυτό το ποσοστό είναι κοντά σε αυτό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Όσον αφορά στις απάτες, τα θέματα που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι καλούντες για να ξεγελάσουν τα θύματα, σχετίζονταν με εγγυήσεις αυτοκινήτων ή με την υγεία.

Πηγή: CNN International

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS