ΑρχικήyoutubeΈλλειψη chip: Πώς επηρεάζει αυτοκινητοβιομηχανίες και ηλεκτρονικά;

Έλλειψη chip: Πώς επηρεάζει αυτοκινητοβιομηχανίες και ηλεκτρονικά;

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο υπολογιστές καθώς και άλλα ηλεκτρονικά είδη για να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες. Αυτή η υπερβολική ζήτηση ωστόσο έχει επιφέρει σημαντική έλλειψη chip, απειλώντας έτσι την παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά πώς επηρεάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα ηλεκτρονικά.

Στις 9 Φεβρουαρίου, η General Motors (GM) ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Επιπλέον, άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Ford, Honda και Fiat Chrysler, έχουν επιβραδύνει την παραγωγή οχημάτων λόγω της έλλειψης chip.

Έλλειψη chip: Πώς επηρεάζει αυτοκινητοβιομηχανίες και ηλεκτρονικά;

Η General Motors δεν είναι η μόνη που αγωνίζεται να πάρει αρκετούς ημιαγωγούς για να κατασκευάσει τα προϊόντα της. Η AMD και η Qualcomm, που πωλούν chip στις περισσότερες από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικών, έχουν σημειώσει έλλειψη τις τελευταίες εβδομάδες. Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά, η Sony κατηγορεί την έλλειψη chip για το ότι οι καταναλωτές είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσουν το PlayStation 5.

Η προσφορά chip αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τόσο στις αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και στα ηλεκτρονικά, και τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση παραμένει υψηλότερη από ποτέ. Η Ένωση Βιομηχανιών Ημιαγωγών δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις chip θα αυξηθούν κατά 8,4% το 2021, από το σύνολο των 433 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2020.

Έλλειψη chip: Πώς επηρεάζει αυτοκινητοβιομηχανίες και ηλεκτρονικά;
Έλλειψη chip: Πώς επηρεάζει αυτοκινητοβιομηχανίες και ηλεκτρονικά;

Οι ημιαγωγοί παρουσιάζουν έλλειψη λόγω της έντονης ζήτησης για ηλεκτρονικά είδη, που μετατόπισε τα επιχειρηματικά μοντέλα στον κόσμο των ημιαγωγών που δημιούργησαν εμπόδιο μεταξύ των εργοστασίων chip εξωτερικής ανάθεσης και των επιπτώσεων από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας που ξεκίνησε υπό την προεδρία του Donald Trump.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η παγκόσμια υγειονομική κρίση αύξησε σημαντικά τη ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Σε πρώτη φάση, οι καταναλωτές αγόραζαν υπολογιστές, οθόνες και άλλα εργαλεία για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Στη συνέχεια, αυξήθηκε η αγορά gadgets όπως οι κονσόλες παιχνιδιών, οι τηλεοράσεις, τα smartphones και τα tablets. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις Η / Υ αυξήθηκαν κατά 4,8% το 2020, με αύξηση άνω του 10% την περίοδο των διακοπών, σύμφωνα με στοιχεία της Gartner.

Έλλειψη chip: Πώς επηρεάζει αυτοκινητοβιομηχανίες;

Όλες αυτές οι συσκευές περιλαμβάνουν έναν τόνο chip – όχι μόνο τον κεντρικό επεξεργαστή που μπορεί να κοστίσει δεκάδες ή εκατοντάδες δολάρια, αλλά και λιγότερο ακριβά μικρά chip για τον έλεγχο της οθόνης, τη διαχείριση ισχύος ή τη λειτουργία 5G modem.

Οι γίγαντες της βιομηχανίας ηλεκτρονικών που έχουν αναφέρει πωλήσεις ρεκόρ λένε ότι θα μπορούσαν να είχαν ακόμα περισσότερα τα κέρδη αν υπήρχε μεγαλύτερη προσφορά. Η Apple, η οποία πρόσφατα ανέφερε έκρηξη 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε στους αναλυτές ότι δεν είχε αρκετή προσφορά των νέων της iPhones για να καλύψει τη ζήτηση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook, ανέφερε στο Reuters ότι «οι ημιαγωγοί είναι περιορισμένοι».

Επίσης, η Διευθύνων Σύμβουλος της AMD, Lisa Su, που αποτελεί τον επεξεργαστή στην καρδιά των νέων κονσολών της Sony και της Microsoft, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ελλείψεις τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Η βιομηχανία πρέπει να αυξήσει τα συνολικά επίπεδα δυναμικότητας», δήλωσε η Su.

Η έλλειψη επισημαίνει μια διαρθρωτική αλλαγή στη βιομηχανία ημιαγωγών. Πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες ημιαγωγών είναι τώρα “fabless”, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδιάζουν μόνο τα chip και την τεχνολογία σε αυτά.

Έλλειψη chip: Πώς επηρεάζει αυτοκινητοβιομηχανίες και ηλεκτρονικά;
Έλλειψη chip: Πώς επηρεάζει ηλεκτρονικά;

Ωστόσο, η έλλειψη δεν υφίσταται μόνο στα ταχύτερα chip, αλλά σε όλα.

Επιπλέον, τα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν τώρα πολλά μικροσκοπικά chip, πολλά από τα οποία εκτελούν λειτουργίες όπως η διαχείριση ενέργειας. Τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν επίσης πολλούς μικροελεγκτές, οι οποίοι μπορούν να ελέγχουν τις παραδοσιακές εργασίες του αυτοκινήτου, όπως το υδραυλικό τιμόνι, ή είναι ο εγκέφαλος στην καρδιά ενός συστήματος ψυχαγωγίας. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν επίσης συνήθως την παραγωγή «just-in-time», που σημαίνει ότι αποφεύγουν την αποθήκευση επιπλέον ανταλλακτικών.

«Εάν το chip που τροφοδοτεί τα καντράν στο αυτοκίνητο ή το αυτόματο φρενάρισμα καθυστερεί, τότε θα ισχύει το ίδιο και για το υπόλοιπο του οχήματος», δήλωσε ο Bryce Johnstone, διευθυντής μάρκετινγκ τμημάτων αυτοκινήτων στο σχεδιαστή chip Imagination Technologies στο CNBC.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας
Πέρυσι, οι ΗΠΑ έθεσαν περιορισμούς στην Semiconductor Manufacturing International (SMIC) της Κίνας, εμποδίζοντάς την να αποκτήσει προηγμένα εργαλεία κατασκευής chip και καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο να πουλήσει τα τελικά προϊόντα της σε εταιρείες των ΗΠΑ. Οι πελάτες έπρεπε να μεταφέρουν τις παραγγελίες τους σε ανταγωνιστές, όπως η TSMC.

Τα στελέχη της SMIC αναγνώρισαν ότι η κίνηση των ΗΠΑ την εμπόδισε να χρησιμοποιήσει την πλήρη δυναμικότητά της, λέγοντας ότι οι γεωπολιτικοί παράγοντες θα την εμπόδισαν να εκμεταλλευτεί τη «σπάνια ευκαιρία της φετινής αγοράς», αναφερόμενη στην έλλειψη chip.

Ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν επίσης να αποθηκεύσουν βασικά chip πριν από την προθεσμία των ΗΠΑ, μειώνοντας την ικανότητα παραγωγής πέρυσι. Για παράδειγμα, η Huawei συγκέντρωσε κρίσιμα chip ραδιοφώνου πριν από τις κυρώσεις, ανέφερε το Bloomberg.

Η συσσώρευση προκάλεσε επίσης ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό, καθώς η πανδημία του COVID-19 έπληξε όλο τον κόσμο. Η SK Hynix, μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής chip μνήμης, δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι είδε μια αύξηση των πωλήσεων λόγω της «αυξανόμενης ανησυχίας για την αλυσίδα εφοδιασμού πληροφορικής εν γένει».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες που έχουν αποθηκεύσει chip αποκομίζουν τώρα τα οφέλη. Για παράδειγμα, μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Toyota, δήλωσε στις 10 Φεβρουαρίου ότι δεν αναμένει μείωση στον ρυθμό παραγωγής της, επειδή έχει αποθηκεύσει chip αξίας τεσσάρων μηνών για να ξεπεράσει το έλλειμμα. Η Toyota αύξησε την πρόβλεψη κερδών για ολόκληρο το έτος κατά 54%. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και για τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και τις άλλες εταιρείες που πλήττονται.

Πηγή: cnbc.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS