ΑρχικήyoutubeΠώς να αγοράσετε gadgets που θα αντέξουν στον χρόνο

Πώς να αγοράσετε gadgets που θα αντέξουν στον χρόνο

Όταν αγοράζουμε gadgets τα τελευταία χρόνια, σπάνια υποθέτουμε ότι θα αντέξουν στον χρόνο, ενώ συχνά βιαζόμαστε να τα αντικαταστήσουμε με καινούργια.

Παίζουμε με μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών μόνο για όσο διάστημα οι εταιρείες δημιουργούν παιχνίδια για αυτήν. Χρησιμοποιούμε ένα smartphone ή έναν φορητό υπολογιστή για όσο διάστημα η αντέχει η μπαταρία ή έως ότου δεν μπορεί πλέον να εκτελεί σημαντικό λογισμικό.

Σε κάποιο σημείο, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις συσκευές μας. Πρέπει να έχουμε την πιο πρόσφατη και καλύτερη κάμερα. Πρέπει να έχουμε εφαρμογές που εκτελούνται πιο γρήγορα. Πρέπει να έχουμε πιο φωτεινές οθόνες.

Εδώ είναι και η παγίδα: Αυτές τις πεποιθήσεις μας τις καλλιεργούν οι επαγγελματίες του marketing, που μπαίνουν στο υποσυνείδητο μας. Η πραγματικότητα είναι ότι τα gadgets, όπως το τηλέφωνο, ο υπολογιστής ή το tablet σας, μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια σωστή έρευνα για να αποκτήσετε είδη τεχνολογίας που θα διαρκέσουν.

«Σημασία έχει να αγοράζετε ό, τι χρειάζεστε, όχι τι σας λέει κάποια εταιρεία πως χρειάζεστε», δήλωσε η Carole Mars, διευθύντρια τεχνικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην Κοινοπραξία Αειφορίας, η οποία μελετά τη βιωσιμότητα των καταναλωτικών αγαθών.

gadgets

Η στρατηγική επιλογή ειδών τεχνολογίας με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν είναι διαισθητική. Περιλαμβάνει την εκτίμηση του πόσο εύκολη ή όχι είναι η επισκευή ενός συγκεκριμένου προϊόντος και ο καθορισμός του πότε έχει νόημα να επενδύσετε περισσότερα χρήματα. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη μακροπρόθεσμα.

Είναι εύκολο να επισκευαστεί το συγκεκριμένο gadget;

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αγοράσετε ένα ηλεκτρονικό προϊόν, δοκιμάστε αυτό: Πριν το αγοράσετε, μάθετε αν εσείς ή ένας επαγγελματίας μπορείτε να το διορθώσετε εύκολα. Εάν ναι, τότε προχωρήστε στην αγορά του, αλλιώς μην μπείτε στην διαδικασία να δώσετε χρήματα για αυτό.

Ο Vincent Lai, ο οποίος εργάζεται στο Fixers Collective, ένα κοινωνικό σωματείο στη Νέα Υόρκη που επισκευάζει συσκευές γήρανσης, δοκίμασε διάφορες προσεγγίσεις για να εκτιμήσει εάν ένα gadget μπορεί να διορθωθεί άμεσα:

Συμβουλευτείτε το iFixit, έναν ιστότοπο που παρέχει οδηγίες σχετικά με τις επισκευές gadget. Για ορισμένα προϊόντα, ο ιστότοπος χωρίζει τα gadgets και αναλύει την ευκολία επισκευής τους. Το iPhone SE της Apple, για παράδειγμα, έχει βαθμολογία 6 στα 10 (το 10 είναι το πιο εύκολο στην επισκευή), επομένως θα μπορούσε να είναι μια συσκευή που αξίζει να αγοραστεί για μακροπρόθεσμη χρήση.

Ελέγξτε εάν οι τοπικοί τεχνικοί μπορούν να συντηρήσουν τη συσκευή. Πολλοί τεχνικοί έχουν τα εργαλεία και την ικανότητα να επισκευάσουν δημοφιλή τηλέφωνα, όπως τα iPhone και συσκευές Samsung Galaxy. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα κινητό από μια λιγότερο δημοφιλή μάρκα, όπως το OnePlus ή η Motorola, αξίζει να μάθετε αν κάποιος μπορεί να το διορθώσει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

gadgets

Μάθετε αν υπάρχει μια κοινότητα γύρω από το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε. Μερικές φορές δεν υπάρχουν τεχνικοί που μπορούν να βοηθήσουν με ένα προϊόν, αλλά μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν τους δικούς τους οδηγούς που μπορείτε να ακολουθήσετε. Παρόλο που πιθανότατα δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον για να επισκευάσει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα της Philips, υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συντήρησής της στο iFixit.

Η μπαταρία αντικαθίσταται;

Ένας από τους σαφέστερους δείκτες αντοχής ενός προϊόντος είναι εάν οι μπαταρίες μπορούν να αντικατασταθούν. Τα gadgets που λειτουργούν χωρίς καλώδια τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να φορτιστεί συγκεκριμένες φορές πριν υποστεί φθορά.

Ευτυχώς, τα περισσότερα τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές έχουν μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν από επαγγελματίες. Ωστόσο, άλλα προϊόντα έχουν εξαρτήματα που είναι κολλημένα μεταξύ τους και σφραγίζονται καλά, καθιστώντας αδύνατη την αντικατάσταση των μπαταριών τους. Τα ασύρματα ακουστικά όπως τα AirPods της Apple και το QuietComfort 35 της Bose είναι παραδείγματα δημοφιλών προϊόντων με μη αποσπώμενες μπαταρίες.

Επομένως, εάν αγοράζετε οτιδήποτε που διαθέτει μπαταρίες, κάντε αναζήτηση στο διαδίκτο για να δείτε εάν μπορούν να αντικατασταθούν.

Είναι το προϊόν αξιόπιστο;

Όπως οι οικιακές συσκευές, τα τεχνολογικά προϊόντα έχουν ποσοστά αστοχίας – η αλλιώς αναλογία λειτουργικών προς ελαττωματικών μονάδων. Αυτά τα ποσοστά μπορούν να σας δώσουν μια αίσθηση για την αξιοπιστία μιας επωνυμίας.

Οι αναφορές καταναλωτών, συγκεντρώνουν παρόμοια δεδομένα αξιοπιστίας για smartphones, φορητούς υπολογιστές, tablets, τηλεοράσεις και εκτυπωτές.

Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα με gadgets που έχουν κινούμενα μέρη, όπως εκτυπωτές με δοχεία μελανιού, από ότι με ηλεκτρονικά είδη όπως τηλεοράσεις ή tablets, δήλωσε ο Jerry Beilinson, συντάκτης τεχνολογίας στο Consumer Reports.

Πρέπει να ξοδέψω περισσότερα;

Ένας άλλος κανόνας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι να επενδύσετε περισσότερο σε ένα προϊόν ώστε να διαρκέσει παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε το πιο ακριβό τηλέφωνο ή υπολογιστή στην αγορά. Αλλά ότι επενδύετε σε προϊόντα που θα σας αφήσουν ικανοποιημένους μακροπρόθεσμα.

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα iPad ως παράδειγμα. Αν θέλετε ένα iPad, θα μπορούσατε να πληρώσετε 329 δολάρια για το βασικό μοντέλο με 32 GB χώρου αποθήκευσης. Αλλά ίσως είναι καλύτερη ιδέα να ξοδέψετε 429 δολάρια στο μοντέλο με τα 128 GB χώρου αποθήκευσης – αυτό είναι το τετραπλάσιο της χωρητικότητας, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρατήσετε εφαρμογές, παιχνίδια, φωτογραφίες και βίντεο για τα επόμενα χρόνια.

Στην τεχνολογική γλώσσα, αυτή η στρατηγική είναι γνωστή ως «futureproofing».

Είναι εύκολο να ενημερωθεί το λογισμικό;

Επειδή πολλά σύγχρονα gadgets, όπως τα smartphones και τα tablets, συνήθως στερούνται ανταλλακτικών, το λογισμικό τους παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μακροζωίας τους. Όταν μια εταιρεία σταματήσει να παρέχει ενημερώσεις λογισμικού σε μια συσκευή, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα, όπως οι αγαπημένες σας εφαρμογές που παύουν να λειτουργούν σωστά.

Αυτό είναι ένα σημείο όπου τα iPhone έχει πλεονέκτημα έναντι των Android. Κάθε χρόνο, όταν η Apple κυκλοφορεί ένα νέο λειτουργικό σύστημα για το iPhone, λειτουργεί σε όλα τα τηλέφωνα των τελευταίων πέντε ετών. (Το iOS 14 της Apple, που πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο, υποστηρίζει το iPhone 6S από το 2015.) Αυτό σημαίνει ότι όταν αγοράζετε ένα iPhone, πιθανότατα θα έχει νέα features και βελτιώσεις σταθερότητας για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Συνήθως, οι κατασκευαστές των Android παρέχουν ενημερώσεις λογισμικού για δύο ή τρία χρόνια.

Για ορισμένα τηλέφωνα Android, είπε ο κ. Lai, υπάρχουν λάτρεις που προσφέρουν τα λεγόμενα ROM ή προσαρμοσμένα λειτουργικά συστήματα, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν για να ενημερώνουν το λογισμικό μακροπρόθεσμα.

Επιλύει κάποιο πρόβλημα;

Πολλές λεγόμενες έξυπνες οικιακές συσκευές προσφέρουν ενδιαφέροντα οφέλη, όπως ένα ψυγείο με κάμερα που στέλνει ειδοποίηση στο τηλέφωνο μας όταν το γάλα εξαντλείται.

Απλώς λάβετε υπόψη ότι τα έξυπνα οικιακά προϊόντα μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύουν. Ένα δοχείο απορριμμάτων που ανοίγει αυτόματα το καπάκι του όταν κουνάτε το χέρι σας μπορεί να φαίνεται μαγικό, αλλά βασίζεται σε μπαταρίες και κινούμενα μέρη που τελικά χαλάνε.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS