Τις τελευταίες μέρες, το WhatsApp έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με το απόρρητο των χρηστών. Ωστόσο, αυτό το σκάνδαλο έστρεψε την προσοχή και στις πρακτικές αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων άλλων εφαρμογών του Facebook. Για παράδειγμα, το Facebook Messenger, ένα από τα πιο δημοφιλή chat apps έχει, επίσης, κατακριθεί για τον τρόπο που διαχειρίζεται το απόρρητο των χρηστών του.
Συγκεκριμένα, η εφαρμογή παρακολουθεί την ακριβή τοποθεσία, διαβάζει τα προσωπικά μηνύματα και σαρώνει το ημερολόγιο.
Ο ειδικός ασφαλείας και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας Digital Barriers, Zak Doffman, μίλησε πρόσφατα για τους ανησυχητικούς όρους απορρήτου του Facebook Messenger.
Ο Doffman δεν δίστασε να πει ότι η συλλογή δεδομένων του Messenger είναι “πολύ πιο ανησυχητική” από αυτή του WhatsApp.
H Newpark Resources χτυπήθηκε από Ransomware
Πρόστιμο ΜΕΤΑ: Παράνομη Συλλογή Δεδομένων στην Νότια Κορέα
Έργο τέχνης του ρομπότ Ai-Da πωλήθηκε για $ 1,3 εκατ.
Την περασμένη εβδομάδα, το WhatsApp δέχτηκε πολλές αρνητικές κριτικές λόγω των αλλαγών στους όρους υπηρεσίας, που του επιτρέπουν να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα χρηστών με το Facebook.
Πολλοί χρήστες θεώρησαν ότι με αυτές τις αλλαγές τα προσωπικά τους μηνύματα μπορεί να παρακολουθούνται από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Από τη μεριά του, το WhatsApp αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς.
“Αυτό το φιάσκο του WhatsApp έχει αποσπάσει την προσοχή από το πόσο κακή είναι η εισβολή του Messenger στο απόρρητό σας“, έγραψε ο Doffman. “Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό“.
“Όλοι γνωρίζουμε ότι το Facebook ζει από τα δεδομένα μας – έτσι πληρώνουμε τις “δωρεάν” υπηρεσίες του. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα όριο“.
Η social media πλατφόρμα έχει παραδεχτεί ότι διαβάζει τα ιδιωτικά μηνύματα που στέλνουν οι χρήστες μέσω Messenger, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες που θα της επιτρέψουν να εμφανίζει περισσότερες στοχευμένες διαφημίσεις.
Επιπλέον, το Facebook Messenger κατεβάζει στους servers του αρχεία που επισυνάπτουν οι χρήστες στα μηνύματά τους, καθώς και συνδέσμους για κοινή χρήση αρχείων και websites.
Δείτε επίσης: Τα «fake news» εξακολουθούν να υπάρχουν στο Facebook
Σύμφωνα με τον ειδικό ασφαλείας, το Messenger συλλέγει, επίσης, δεδομένα τοποθεσίας, επαφές, ιστορικό αγορών, ιστορικό αναζήτησης, ιστορικό περιήγησης και πολλά άλλα.
Ο Doffman, τόνισε ότι το WhatsApp τουλάχιστον προστατεύει τα μηνύματα με end-to-end κρυπτογράφηση. Αυτό σημαίνει ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένου του WhatsApp και του Facebook, δεν μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη.
Το Messenger, από την άλλη, προσφέρει κρυπτογράφηση ως μέρος του εργαλείου “secret conversations“, αλλά αυτό υποστηρίζεται μόνο σε συζητήσεις μεταξύ δύο ατόμων.
“Είναι αυτή η έλλειψη end-to-end κρυπτογράφησης που κάνει το Messenger απαγορευτικό για μένα“, έγραψε ο Doffman.
Οι πρακτικές συλλογής και διαχείρισης δεδομένων των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (και άλλων) συζητιούνται αρκετά τα τελευταία χρόνια.
Τον περασμένο μήνα, η Apple αποφάσισε να πάρει μέτρα για να ενισχύσει το απόρρητο των χρηστών και έτσι όλες οι εφαρμογές στο App store ενημερώνουν τους χρήστες για τα δεδομένα που συλλέγουν.
Τα άτομα που χρησιμοποιούν το WhatsApp και το Messenger αποκαλύπτουν πολλά δεδομένα τους στις εφαρμογές.
Αντίθετα, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων της Apple, το iMessage, ζητά μόνο τη διεύθυνση email, τον αριθμό τηλεφώνου και το ID της συσκευής.
Ο Doffman συνιστά σε όλους τους χρήστες να επιλέξουν μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που να προσφέρει ασφαλείς, κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.
“Με το WhatsApp και το Signal μαζί, είστε εντάξει από άποψη ασφάλειας και απορρήτου“, έγραψε ο Doffman.
Πηγή: The Sun