ΑρχικήsecurityGoogle: Αφαίρεσε 164 apps που εμφάνιζαν out-of-context διαφημίσεις

Google: Αφαίρεσε 164 apps που εμφάνιζαν out-of-context διαφημίσεις

Η Google αφαίρεσε 164 Android εφαρμογές από το επίσημο κατάστημα Play Store, αφού ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα apps βομβάρδιζαν τους χρήστες με out-of-context διαφημίσεις.

Οι out-of-context ή αλλιώς out-of-app διαφημίσεις είναι ένας σχετικά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαφημίσεις σε mobile συσκευές, που εμφανίζονται σε ένα pop up παράθυρο ή σε ολόκληρη την οθόνη, ξεχωριστά από την αρχική εφαρμογή.

Έτσι η εταιρεία αποφάσισε να αφαιρέσει τις εφαρμογές γιατί αυτοί οι τύποι διαφημίσεων έχουν απαγορευτεί στο Play Store ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020. Η Google είχε διαπιστώσει ότι αυτές οι διαφημίσεις καθιστούσαν αδύνατο για τους χρήστες να προσδιορίσουν την εφαρμογή από την οποία προήλθε η διαφήμιση, “ανοίγοντας την πόρτα” για πιθανό spam.

Όταν απαγόρευσε τις out-of-context διαφημίσεις, η Google αφαίρεσε και 600 Android εφαρμογές από το Play Store. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προγραμματιστές που δημιουργούν τέτοια apps και προσπαθούν να τα περάσουν στο επίσημο κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας.

Τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2020, η Google αναγκάστηκε να επέμβει ξανά και να απαγορεύσει 38 και έπειτα άλλες 240 εφαρμογές, που συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τους χρήστες με out-of-context διαφημίσεις.

Google

Οι δύο παραπάνω ομάδες εφαρμογών ανακαλύφθηκαν από τη White Ops, μια εταιρεία ασφαλείας που ασχολείται με την ανίχνευση bot και διαφημίσεων.

Ωστόσο, η White Ops είπε ότι ανακάλυψε πρόσφατα και ένα άλλο σύνολο εφαρμογών που εμφάνιζε out-of-context διαφημίσεις, και που σύμφωνα με τους ειδικούς κατάφερε να αποφύγει την ανίχνευση για περισσότερο από δύο χρόνια (περισσότερο από τις άλλες εφαρμογές που αφαιρέθηκαν στο παρελθόν).

Λέγεται ότι οι περισσότερες από αυτές τις 164 εφαρμογές μιμούνταν άλλα δημοφιλή apps, αντιγράφοντας τόσο τις λειτουργίες όσο και τα ονόματά τους. Αυτή η τεχνική στόχευε, φυσικά, στο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες.

Σύμφωνα με τη White Ops, οι εφαρμογές εγκαταστάθηκαν σε περισσότερες από 10 εκατομμύρια συσκευές, πριν ανακαλυφθούν και αναφερθούν στην ομάδα ασφαλείας της Google.

out-of-context διαφημίσεις

Τα ονόματα των 164 Android εφαρμογών που αφαιρέθηκαν από το Google Play Store, βρίσκονται στην έκθεση της White Ops.

Σύμφωνα με τους κανόνες του Play Store, οι εφαρμογές αφαιρέθηκαν από το κατάστημα και έχουν απενεργοποιηθεί στις συσκευές των χρηστών. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να τις διαγράψουν μόνοι τους από τα τηλέφωνά τους για να απαλλαχθούν πλήρως.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS