ΑρχικήsecurityFacebook: Καταργεί λογαριασμούς που συνδέονται με το στρατό των Φιλιππίνων

Facebook: Καταργεί λογαριασμούς που συνδέονται με το στρατό των Φιλιππίνων

Το Facebook έχει αφαιρέσει δεκάδες λογαριασμούς για παραβίαση της εξωτερικής ή κυβερνητικής πολιτικής παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένων πολλών που συνδέονται με το στρατό και την αστυνομία των Φιλιππίνων.

Λειτουργώντας κάτω από δύο κύρια δίκτυα, που προέρχονται από την Κίνα και τις Φιλιππίνες, τα άτομα πίσω από τις δραστηριότητες είχαν συντονιστεί μεταξύ τους και χρησιμοποίησαν ψεύτικους λογαριασμούς ως αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων τους για να παραπλανήσουν τους ανθρώπους σχετικά με το ποιοι ήταν και τι έκαναν.

Για το δίκτυο που προήλθε από την Κίνα, το Facebook κατάργησε 155 λογαριασμούς, 11 σελίδες, εννέα ομάδες και έξι λογαριασμούς Instagram για συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά εκ μέρους ξένων ή κυβερνητικών φορέων, που ορίστηκε ως ξένη ή κυβερνητική παρέμβαση. Τέτοιες δραστηριότητες προήλθαν από την Κίνα και επικεντρώθηκαν κυρίως στις Φιλιππίνες και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Facebook

Επιπλέον, περίπου 133.000 λογαριασμοί είχαν ακολουθήσει τουλάχιστον μία από αυτές τις σελίδες, ενώ 61.000 άτομα συμμετείχαν σε τουλάχιστον μία από αυτές τις ομάδες. Άλλοι 150 λογαριασμοί είχαν ακολουθήσει τουλάχιστον έναν από αυτούς τους λογαριασμούς στο Instagram. Περίπου 60 $ δαπανήθηκαν επίσης για διαφημίσεις, που πληρώθηκαν σε κινεζικά γιουάν.

“Εντοπίσαμε πολλές ομάδες που βασίζονταν σε ψεύτικους λογαριασμούς για να παριστάνουν τους ντόπιους στις χώρες που στόχευαν. Δημοσίευαν σε ομάδες, ενίσχυαν το δικό τους περιεχόμενο, διαχειρίζονταν σελίδες, έκαναν like και σχολίαζαν τις αναρτήσεις άλλων ανθρώπων, ιδίως για τη ναυτική δραστηριότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ,” δήλωσε ο Nathaniel Gleicher, επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας του Facebook, σε δημοσίευση την Τρίτη. “Αυτή η καμπάνια λάμβανε μέτρα ασφαλείας για να αποκρύψει την ταυτότητα και την τοποθεσία της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα).”

Ορισμένες από τις σελίδες είχαν καταργηθεί προηγουμένως λόγω παραβίασης της μη εγκεκριμένης συμπεριφοράς και των ανεπιθύμητων πολιτικών του ιστότοπου, σημείωσε ο Gleicher.

Είχαν δημοσιεύσει στα Κινέζικα, Φιλιππινέζικα και Αγγλικά σχετικά με τα παγκόσμια νέα και τις τρέχουσες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Επικεντρώθηκαν επίσης σε περιεχόμενο που υποστηρίζει τον πιθανό αγώνα του Προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε και της Σάρα Ντουτέρ στις προεδρικές εκλογές της χώρας το 2022, καθώς και την κριτική του Rappler, ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού οργανισμού στις Φιλιππίνες, το οποίο ειδοποίησε το Facebook για μέρος του περιεχομένου.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δεν δώθηκε πολύ μεγάλη βαρύτητα με τους ακόλουθους να είναι λίγους, δημοσιεύοντας περιεχόμενο τόσο για την υποστήριξη όσο και κατά των προεδρικών υποψηφίων Pete Buttigieg, Joe Biden και Donald Trump.

Οι έρευνες του Facebook βρήκαν “συνδέσμους” με άτομα της επαρχίας Fujian της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Gleicher, μεταξύ αυτών που αφαιρέθηκαν, το δίκτυο των Φιλιππίνων ήταν πίσω από 57 λογαριασμούς Facebook, 31 σελίδες και 20 λογαριασμούς Instagram και εστίασε τις προσπάθειές του στο εγχώριο κοινό. Συγκεκριμένα, αυτό το δίκτυο βρέθηκε να έχει συνδέσμους με τον στρατό και την αστυνομία στις Φιλιππίνες.

276.000 λογαριασμοί ακολουθούσαν τουλάχιστον μία από αυτές τις σελίδες, ενώ 5.500 άτομα είχαν ακολουθήσει τουλάχιστον έναν από τους λογαριασμούς στο Instagram. Περίπου 1.100 $ δαπανήθηκαν σε διαφημίσεις στο Facebook και πληρώθηκαν σε πέσο Φιλιππίνων.

Το δίκτυο των Φιλιππίνων περιελάμβανε αρκετές ομάδες που βασίστηκαν σε ψεύτικους λογαριασμούς για να δημοσιεύσουν περιεχόμενο, να σχολιάσουν και να διαχειριστούν σελίδες, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η επιχείρηση φαίνεται να επιταχύνθηκε μεταξύ του 2019 και του 2020. Το δίκτυο δημοσίευε στα Φιλιππινέζικα και στα Αγγλικά σχετικά με τοπικές ειδήσεις και εκδηλώσεις, όπως η εσωτερική πολιτική, οι στρατιωτικές δραστηριότητες κατά της τρομοκρατίας, διάφορα αντιτρομοκρατικά νομοσχέδια, κριτικές κατά του κομμουνισμού, καθώς και του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS