ΑρχικήyoutubeΗ Mozilla ξεκινά έρευνα για τον αλγόριθμο προτάσεων του YouTube

Η Mozilla ξεκινά έρευνα για τον αλγόριθμο προτάσεων του YouTube

Ο αλγόριθμος του YouTube μπορεί να σας οδηγήσει σε μερικές πολύ περίεργες προτάσεις, προτείνοντας σας βίντεο που φαίνονται πως είναι της αρεσκείας σας αλλά και εκτός στόχου ταυτόχρονα. Σήμερα, η Mozilla θα παρουσιάσει μια νέα επέκταση προγράμματος περιήγησης, το RegretsReporter, που στοχεύει να δημιουργήσει μια έρευνα για τον αλγόριθμο του YouTube και τις «περίεργες προτάσεις» του στους χρήστες, για να τους επιτρέψει να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί και να τους δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα μοτίβα που ακολουθεί.

Η Mozilla άρχισε να συλλέγει ιστορίες από χρήστες το περασμένο έτος σχετικά με βίντεο που τους πρότεινε το YouTube. Ένας χρήστης έψαξε για βίντεο σχετικά με τους Βίκινγκς και του προτάθηκε ρατσιστικό περιεχόμενο για την υπεροχή των λευκών. Ένας άλλος έψαξε για βίντεο με “αποτυχίες” και άρχισε να λαμβάνει προτάσεις για βίντεο με συντρίμμια αυτοκινήτων από θανατηφορά τροχαία ατυχήματα.

Ωστόσο, δεν έγινε μια πραγματικά ανεξάρτητη προσπάθεια μεγάλης κλίμακας για την παρακολούθηση του αλγορίθμου του YouTube για να κατανοήσουμε πώς καθορίζει ποια βίντεο θα προτείνει, δήλωσε ο Ashley Boyd, αντιπρόεδρος της Mozilla.

«Δίνεται επάξια τόσο μεγάλη προσοχή στο Facebook όταν πρόκειται για ζητήματα παραπληροφόρησης», είπε ο Boyd. “Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία στο ψηφιακό οικοσύστημα που παρακολουθούνται και το YouTube είναι ένα από αυτά.”

Ένας εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να δει την έρευνα σχετικά με το σύστημα προτάσεών της. «Ωστόσο, είναι δύσκολο να βγάλουμε ευρεία συμπεράσματα από ανέκδοτα παραδείγματα και ενημερώνουμε τα συστήματά μας σε συνεχή βάση, για να βελτιώσουμε την εμπειρία για τους χρήστες», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κατά το προηγούμενο έτος, το YouTube έχει ξεκινήσει “πάνω από 30 διαφορετικές αλλαγές για να μειώσουν τις προτάσεις αμφιλεγόμενου περιεχομένου.”

Η πλατφόρμα βίντεο που ανήκει στην Google έχει υποσχεθεί σε πολλές περιπτώσεις να τροποποιήσει τον αλγόριθμο, επισημαίνει ο Boyd, ακόμη και όταν τα στελέχη της εταιρείας γνώριζαν ότι προτείνει βίντεο που περιέχουν ρητορική μίσους και θεωρίες συνωμοσίας.

Η επέκταση του προγράμματος περιήγησης θα στέλνει δεδομένα στη Mozilla σχετικά με τη συχνότητα χρήσης του YouTube, αλλά χωρίς να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με αυτό που ψάχνετε ή παρακολουθείτε, εκτός εάν το επιλέξετε. Μπορείτε να στείλετε μια αναφορά μέσω της επέκτασης για να παρέχετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με οποιοδήποτε “περίεργο” βίντεο συναντάτε στις προτάσεις, το οποίο θα επιτρέψει στη Mozilla να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το βίντεο που αναφέρετε και πώς φτάσατε εκεί.

mozilla youtube αλγόριθμο

Η Mozilla ελπίζει ότι η επέκταση θα απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με τον αλγόριθμο προτάσεων του YouTube. «Θα ήθελα πολύ οι άνθρωποι να ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς η AI και σε αυτήν την περίπτωση, τα συστήματα προτάσεων, εμπλέκονται τη ζωή τους», δήλωσε ο Boyd.

Η Mozilla τόνισε ότι το απόρρητο των χρηστών προστατεύεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία από την επέκταση θα συνδέονται με ένα αναγνωριστικό χρήστη που δημιουργείται τυχαία και όχι με το λογαριασμό σας στο YouTube και μόνο η Mozilla θα έχει πρόσβαση στα μη επεξεργασμένα δεδομένα. Δεν θα συλλέξει δεδομένα σε ιδιωτικά παράθυρα του προγράμματος περιήγησης και όταν η Mozilla μοιραστεί τα αποτελέσματα της έρευνας της, θα το κάνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αναγνώρισης των χρηστών.

Η Mozilla δεν έχει επίσημη συμφωνία με την Google ή το YouTube για την έρευνα της στον αλγόριθμο προτάσεων, αλλά ο Boyd λέει ότι έχουν επικοινωνήσει με την εταιρεία και έχουν δεσμευτεί πως θα μοιραστούν τις πληροφορίες.

Το YouTube, ωστόσο, ανέφερε ότι η μεθοδολογία που προτείνει η Mozilla φαίνεται «αμφισβητήσιμη», προσθέτοντας ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει σωστά τον τρόπο με τον οποίο ένα κλιπ ορίζεται ως «περίεργο».

Η Mozilla σχεδιάζει να περάσει έξι μήνες συλλέγοντας πληροφορίες από την επέκταση και κατόπιν θα παρουσιάσει τα ευρήματα της στους χρήστες και στο YouTube.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS