Νέα δυνατότητα ασφαλείας πρόσθεσε η Google στην εφαρμογή Advanced Protection Program (APP). Το APP είναι το πρόγραμμα ασφαλείας της εταιρείας που έχει σχεδιαστεί κυρίως για χρήστες “υψηλού κινδύνου”, όπως δημοσιογράφους, πολιτικές οργανώσεις και ακτιβιστές.
Η Google είπε ότι από χθες, οι χρήστες APP που περιηγούνται στο διαδίκτυο μέσω Chrome, έχουν τη δυνατότητα να στείλουν ύποπτα αρχεία στους servers της Google για να γίνει σάρωση για malware.
Το APP άρχισε να λειτουργεί το 2017 και δημιουργήθηκε για συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών. Όπως είπαμε και παραπάνω, το πρόγραμμα ξεκίνησε με γνώμονα τα άτομα “υψηλού κινδύνου”, αυτά δηλαδή που είναι πιο πιθανό να βρεθούν στο στόχαστρο εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικά με το ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση και να εγγραφεί στο APP.
Για να κάνει εγγραφή ένας χρήστης, πρέπει απλά να διαθέτει και να συνδέσει ένα hardware κλειδί ασφαλείας με το Google account του. Μόλις γίνει αυτό, ο λογαριασμός στο Gmail θα προστατεύεται από το κλειδί ασφαλείας, το οποίο θα χρησιμεύσει ως μέθοδος 2FA. Τα εισερχόμενα emails του χρήστη θα σαρώνονται για πιθανές απειλές (π.χ. κακόβουλο λογισμικό, phishing συνδέσμους και μηνύματα που έρχονται από γνωστές κρατικές hacking ομάδες).
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Ανακαλύψτε το Νέο Ανθρωποειδές Ρομπότ GR-2!
Αρχικά, το APP ξεκίνησε για την παροχή πρόσθετης ασφάλειας στον λογαριασμό Gmail ενός χρήστη. Δύο χρόνια αργότερα, το πρόγραμμα επεκτάθηκε για χρήστες που περιηγούνται στο Διαδίκτυο με τον Chrome browser. Από το προηγούμενο έτος, η Google εμφάνιζε προειδοποιήσεις σε χρήστες του APP, που χρησιμοποιούσαν τον Chrome και κατέβαζαν αρχεία που φαίνονταν κακόβουλα.
Τώρα, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν ένα αρχείο στους servers της Google και να το σαρώσουν μέσω της υπηρεσίας Google Safe Browsing, για να ελέγξουν αν είναι κακόβουλο.
Σύμφωνα με το ZDNet, αυτή η νέα δυνατότητα του Google APP είναι ιδανική για χρήστες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Για παράδειγμα, πολλοί ακτιβιστές, που θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου, έχουν χαμηλό εισόδημα. Επίσης, μπορεί να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα προγράμματα ασφαλείας για άλλους λόγους (π.χ. λόγω των αμερικανικών κυρώσεων).