ΑρχικήsecurityΗ Google "απαγορεύει" τις stalkerware εφαρμογές από το Play Store

Η Google “απαγορεύει” τις stalkerware εφαρμογές από το Play Store

Η Google έκανε κάποιες αλλαγές στο Play Store για να επιβάλει μια “επίσημη απαγόρευση” στις stalkerware εφαρμογές. Ωστόσο, επιτρέπει αυτό το λογισμικό σε εφαρμογές που προορίζονται για την παρακολούθηση των παιδιών από τους κηδεμόνες του.

stalkerware

Ουσιαστικά, οι stalkerware εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για την παρακολούθηση των κινήσεων ενός χρήστη. Έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κλήσεις και μηνύματα, όπως επίσης και να καταγράφουν τη δραστηριότητα άλλων εφαρμογών.

Το Stalkerware είναι, επίσης, γνωστό με τον όρο spouseware, καθώς χρησιμοποιείται από πολλούς χρήστες που θέλουν να παρακολουθούν τους συντρόφους/συζύγους του. Ωστόσο, χρησιμοποιείται και για την παρακολούθηση των παιδιών όσο βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και για την παρακολούθηση των υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Οι stalkerware εφαρμογές μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε λάπτοπ όσο και σε smartphones. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαθίστανται χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του κατόχου της συσκευής. Οι εφαρμογές λειτουργούν στο background του λειτουργικού συστήματος και οι κάτοχοι των συσκευών δεν τις αντιλαμβάνονται.

Τα τελευταία χρόνια, το Play Store έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες stalkerware εφαρμογές.

Ωστόσο, οι ερευνητές ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει τη Google γι’ αυτές τις εφαρμογές και η εταιρεία έσπευσε να καταργήσει όσες θεωρούνταν επικίνδυνες.

Η Google απαγορεύει τις stalkerware εφαρμογές…… ή περίπου

Η Google έκανε μια ενημέρωση στο Developer Program Policy και δήλωσε ότι όλες οι εφαρμογές που παρακολουθούν τους χρήστες και στέλνουν τα δεδομένα τους σε άλλη συσκευή, πρέπει να περιλαμβάνουν “επαρκή ειδοποίηση ή συγκατάθεση” στο χρήστη που παρακολουθείται. Η εφαρμογή θα πρέπει να ενημερώνει το χρήστη ότι τον παρακολουθεί.

Google Play Store

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Ουσιαστικά, οι stalkerware εφαρμογές θα μπορούν να περάσουν στο Google Play Store μόνο εάν κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στο UI τους.

Αυτοί οι νέοι κανόνες του Google Play Store φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως η εταιρεία έχει αφήσει ένα κενό. Οι εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για την παρακολούθηση των παιδιών από τους γονείς μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να ζητήσουν συγκατάθεση ή να εμφανίσουν ειδοποίηση στη συσκευή. Αυτό θα ισχύει μόνο για τα παιδιά και όχι για τους ενήλικες. Στις εφαρμογές παρακολούθησης ενηλίκων θα πρέπει να υπάρχει ειδοποίηση. Ωστόσο, αυτό το κενό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες για να περάσουν κακόβουλες εφαρμογές στο Play Store.

Σύμφωνα με το ZDNet, οι προγραμματιστές stalkerware εφαρμογών πρέπει να κάνουν τις αλλαγές, για να συνεχίσουν οι εφαρμογές τους να βρίσκονται στο κατάστημα της Google. Η εταιρεία έχει δώσει δύο εβδομάδες προθεσμία για να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Στην πραγματικότητα, η ανακοίνωση μοιάζει περισσότερο με μια προειδοποίηση για τους προγραμματιστές κακόβουλων stalkerware εφαρμογών. Δεν είναι πραγματική απαγόρευση.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS