ΑρχικήsecurityΡώσοι χάκερς κατηγορούνται από τις ΗΠΑ για κλοπή εκατομμυρίων μέσω cryptocurrency phishing...

Ρώσοι χάκερς κατηγορούνται από τις ΗΠΑ για κλοπή εκατομμυρίων μέσω cryptocurrency phishing sites

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) υπέβαλε χθες κατηγορίες εναντίον δύο Ρώσων χάκερς, οι οποίοι φαίνεται να βρίσκονται πίσω από μία μακροχρόνια phishing επιχείρηση που είχε ως στόχο τους χρήστες τριών cryptocurrency exchanges (ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων). Οι δύο Ρώσοι χάκερς κατηγορούνται για τη δημιουργία sites “κλώνων” των cryptocurrency exchanges Poloniex, Binance και Gemini, με στόχο να προσελκύσουν τους χρήστες σε αυτά τα ψεύτικα sites και να συλλέξουν τα credentials των λογαριασμών τους. Η phishing επιχείρησή τους ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017.

Ρώσοι χάκερς κατηγορούνται από ΗΠΑ

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι δύο Ρώσοι χάκερς – ο Danil Potekhin (γνωστός και ως cronuswar) και ο Dmitrii Karasavidi – που κατοικούν στο Voronezh και τη Μόσχα αντίστοιχα, κατά τη phishing επιχείρησή τους, χρησιμοποίησαν τα κλεμμένα credentials για να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και να κλέψουν τα κρυπτονομίσματα Bitcoin (BTC) και Ether (ETH) που είχαν μέσα σε αυτούς.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τα θύματα των δύο κατηγορουμένων ανέρχονται σε εκατοντάδες. Συγκεκριμένα, τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν 313 παραπλανημένους χρήστες του Poloniex, 142 χρήστες του Binance και 42 χρήστες του Gemini. Οι συνολικές απώλειες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 16.876.000$.

cryptocurrency phishing

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Ρώσοι χάκερς μετέφεραν τα κλεμμένα χρήματα σε ενδιάμεσους λογαριασμούς που δημιούργησαν χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, καθώς και σε άλλα portal ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, όπως το Poloniex, το Binance, το Gemini και το Bittrex.

Όπως αναφέρει το ZDNet, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε χθες σε δελτίο τύπου ότι παρά τις προσπάθειες ξεπλύματος των κλεμμένων χρημάτων σε διαφορετικά ανταλλακτήρια, λογαριασμούς και blockchains, ορισμένα από τα χρήματα που κλάπηκαν από τους δύο χάκερς έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί από τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Επίσης, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών επέβαλαν κυρώσεις στους δύο κατηγορουμένους.

cryptocurrency

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το DoJ, οι δύο Ρώσοι χάκερς δεν αρκέστηκαν μόνο στην κλοπή χρημάτων αλλά προχώρησαν επίσης στη χειραγώγηση της αγοράς, χρησιμοποιώντας φθηνά altcoins (εναλλακτικά cryptocurrency). Ενδεικτικά, ένας αξιωματούχος του DoJ, επικαλούμενος ένα περιστατικό που συνέβη τον Ιούλιο του 2017, ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι δημιούργησαν πρώτα ψεύτικους λογαριασμούς στην ίδια πλατφόρμα ανταλλαγής και κάθε λογαριασμός αγόραζε ένα φθηνό ψηφιακό νόμισμα γνωστό ως “GAS” πριν τη χειραγώγηση.

Αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου 2017, οι κατηγορούμενοι ανέλαβαν τον έλεγχο των λογαριασμών των θυμάτων και χρησιμοποίησαν το ψηφιακό νόμισμα που υπήρχε σε αυτούς, αξίας άνω των 5.000.000$ εκείνη τη στιγμή, για να αγοράσουν το GAS ταυτόχρονα, το οποίο αύξησε την τιμή και τη ζήτηση. Οι κατηγορούμενοι και οι συνωμότες τους μετέτρεψαν γρήγορα το ψηφιακό νόμισμα στους ψεύτικους λογαριασμούς τους από GAS σε Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα, προκαλώντας την πτώση της αξίας του GAS.

Ο David Anderson, δικηγόρος της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι οι δύο Ρώσοι χάκερς έρχονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως 59 ετών για τα εγκλήματά τους. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι και οι δύο παραμένουν μέχρι στιγμής ελεύθεροι.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS