ΑρχικήyoutubeFacebook: Υπάλληλος κατηγορεί την πλατφόρμα για πολιτική χειραγώγηση

Facebook: Υπάλληλος κατηγορεί την πλατφόρμα για πολιτική χειραγώγηση

Το Facebook αγνόησε ή άργησε να ενεργήσει βάσει αποδεικτικών στοιχείων, καθώς ψεύτικοι λογαριασμοί στην πλατφόρμα του υπονομεύουν τις εκλογές και τις πολιτικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα η Sophie Zhang, μια πρόσφατα απολυμένη υπάλληλος του Facebook.

Το υπόμνημα των 6.600 λέξεων, γραμμένο από την πρώην επιστήμονα δεδομένων του Facebook Sophie Zhang, είναι γεμάτο με συγκεκριμένα παραδείγματα κυβερνητικών αρχηγών και πολιτικών κομμάτων στο Αζερμπαϊτζάν και την Ονδούρα που χρησιμοποιούσαν ψεύτικους λογαριασμούς ή παραπλανητικές παρουσιάσεις για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Σε χώρες όπως η Ινδία, η Ουκρανία, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, η Zhang βρήκε στοιχεία συντονισμένων εκστρατειών διαφόρων μεγεθών τα οποία ενίσχυαν ή εμπόδιζαν πολιτικούς υποψηφίους ή εκλογικά αποτελέσματα.

«Στα τρία χρόνια που πέρασα στο Facebook, έχω βρει πολλές καταφανείς προσπάθειες ξένων εθνικών κυβερνήσεων να κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας μας σε τεράστιες κλίμακες για να παραπλανήσουν τους πολίτες τους και προκάλεσαν διεθνή γεγονότα σε πολλές περιπτώσεις», έγραψε η Zhang. Στο προφίλ της στο LinkedIn ανέφερε ότι «δούλεψε ως επιστήμονας δεδομένων για την ομάδα διαχείρισης δεδομένων του Facebook» και ασχολήθηκε με «bots που επηρεάζουν τις εκλογές κ.α.».

«Έχω λάβει αποφάσεις που επηρέασαν προέδρους πολλών εθνών χωρίς επίβλεψη από κάποιον ανώτερο μου και έχω λάβει τόσες φορές μέτρα εναντίον πολλών επιφανών πολιτικών παγκοσμίως που πλέον έχω χάσει τον αριθμό», αναφέρει.

Το υπόμνημα είναι μια σειρά γεγονότων που καταδικάζουν τις αποτυχιές του Facebook. Είναι η ιστορία της πλατφόρμας που παραιτείται από την ευθύνη για κακοήθεις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική τύχη των εθνών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Δυτικής Ευρώπης. Είναι επίσης η ιστορία ενός κατώτερου υπαλλήλου που άσκησε εξαιρετικές πιέσεις που επηρέασαν εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πραγματική θεσμική υποστήριξη και το προσωπικό μαρτύριο που ακολούθησε.

facebook Zhang

«Ξέρω ότι τώρα έχω αίμα στα χέρια μου», έγραψε η Zhang.

Αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις στο υπόμνημα της:

  • Χρειάστηκαν εννέα μήνες ώστε οι ηγέτες του Facebook να δράσουν σε μια συντονισμένη εκστρατεία «που χρησιμοποίησε χιλιάδες ψεύτικα περιουσιακά στοιχεία για να προωθήσουν τον Πρόεδρο Juan Orlando Hernandez της Ονδούρας σε μαζική κλίμακα ώστε να παραπλανήσουν τον λαό της Ονδούρας».
  • Στο Αζερμπαϊτζάν, η Zhang ανακάλυψε πως το κυβερνών πολιτικό κόμμα «χρησιμοποίησε χιλιάδες ψεύτικα περιουσιακά στοιχεία για να παρενοχλήσει τη αντιπολίτευση». Το Facebook άρχισε να εξετάζει το ζήτημα ένα χρόνο μετά την αναφορά της Zhang. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
  • Η Zhang και οι συνεργάτες της αφαίρεσαν «10,5 εκατομμύρια ψεύτικες αντιδράσεις και θαυμαστές από προφίλ υψηλού πολιτικού προσώπου στη Βραζιλία και τις Η.Π.Α. στις εκλογές του 2018».
  • Τον Φεβρουάριο του 2019, ένας ερευνητής του ΝΑΤΟ ενημέρωσε το Facebook ότι “είχε εντοπίσει ψεύτικη ρωσική δραστηριότητα σε μια υψηλού προφίλ πολιτική προσωπικότητα των Η.Π.Α. που δεν εντόπισε ποτέ το Facebook.” Η Zhang αφαίρεσε την εν λόγω δραστηριότητα.
  • Στην Ουκρανία, η Zhang εντόπισε μια «ψεύτικη δραστηριότητα» η οποία υποστήριζε τόσο την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, έναν φιλο-Ευρωπαίο πολιτικό και πρώην υποψήφιο για την προεδρία, καθώς και τον Βόλοντυρ Γκρόισμαν, πρώην πρωθυπουργό και σύμμαχο του πρώην προέδρου Πέτρο Πόροσενκο. «Ο Βόλντυρ Ζελένσκι και οι συνεργάτες του ήταν η μόνη μεγάλη ομάδα που δεν επηρεάστηκε», δήλωσε η Zhang για τον τρέχοντα πρόεδρο της Ουκρανίας.
  • Η Zhang ανακάλυψε μη αυθεντική δραστηριότητα – έναν όρο στο Facebook για δέσμευση από λογαριασμούς bot και συντονισμένους λογαριασμούς – στη Βολιβία και τον Ισημερινό, αλλά επέλεξε «να μην δώσει προτεραιότητα», λόγω του φόρτου εργασίας της. Η δύναμη που είχε ως υπάλληλος μεσαίου επιπέδου για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα πολιτικά αποτελέσματα μιας χώρας επηρέασε την υγεία της.
facebook zhang
  • Αφού συνειδητοποίησε την συντονισμένη χειραγώγηση στη σελίδα Facebook του ισπανικού υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, η Zhang βοήθησε στην εύρεση και κατάργηση 672.000 ψεύτικων λογαριασμών «που ενεργούν σε παρόμοιους στόχους παγκοσμίως», συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.
  • Στην Ινδία, εργάστηκε για να αφαιρέσει “ένα πολιτικά εξελιγμένο δίκτυο με περισσότερους από χίλιους λογαριασμούς” που εργάζονται για να επηρεάσουν τις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Δελχί τον Φεβρουάριο. Το Facebook ποτέ δεν αποκάλυψε δημόσια αυτό το δίκτυο ή ότι το είχε καταργήσει.

«Έχουμε δημιουργήσει εξειδικευμένες ομάδες, σε συνεργασία με κορυφαίους ειδικούς, για να εμποδίσουμε τους κακόβουλους χρήστες να κάνουν κατάχρηση των συστημάτων μας, με αποτέλεσμα την κατάργηση περισσότερων από 100 δικτύων που υπέπεσαν σε συντονισμένες ενέργειες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Facebook Liz Bourgeois σε δήλωση. “Η δουλειά που κάνουν αυτές οι ομάδες είναι μια αποστολή πλήρους απασχόλησης. Η καταπολέμηση τους είναι η προτεραιότητά μας, αλλά αντιμετωπίζουμε επίσης τα προβλήματα των ανεπιθύμητων μηνυμάτων και της ψεύτικης εμπλοκής. Εξετάζουμε κάθε ζήτημα προσεκτικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτει η κα Zhang, προτού προβούμε σε ενέργειες.”

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS