ΑρχικήinetTelecom Italia: Η ΕΕ ενάντια στη συγχώνευση των ευρυζωνικών δικτύων;

Telecom Italia: Η ΕΕ ενάντια στη συγχώνευση των ευρυζωνικών δικτύων;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αντιταχθεί στη συγχώνευση ευρυζωνικών δικτύων της Ιταλίας, υπό τον έλεγχο της Telecom Italia SpA.

Το σχέδιο είναι η δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού ευρυζωνικού δικτύου που θα ελέγχεται από το πρώην μονοπώλιο Telecοm Italia SpA, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν περισσότερα για το θέμα. Ωστόσο, οι μετοχές της Telecοm Italia μειώθηκαν ακόμα περισσότερο από τον Ιούνιο.

telecom italia ευρωπαϊκή ένωση
Telecom Italia: Η ΕΕ ενάντια στη συγχώνευση των ευρυζωνικών δικτύων;

Οι αρμόδιοι ανταγωνισμού της ΕΕ με επικεφαλής τη Margrethe Vestager ανησυχούν ότι ένας προτεινόμενος συνδυασμός του σταθερού δικτύου της Telecom Italia και του μικρότερου, υποστηριζόμενου από το κράτος αντιπάλου, Open Fiber SpA, θα δημιουργήσει ένα μονοπώλιο, αντιστρέφοντας δύο δεκαετίες απορρύθμισης, δήλωσαν οι πληροφοριοδότες, που ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Italia, Luigi Gubitosi, πιέζει για μια συμφωνία Open Fiber για μήνες, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι η εταιρεία δεν θα παραχωρήσει τον έλεγχο του δικτύου μόλις γίνει ο μοναδικός πάροχος ευρυζωνικής πρόσβασης σταθερής γραμμής στην Ιταλία. Σκοπεύει να σχεδιάσει ένα πλήρες σύνολο λύσεων εταιρικής διακυβέρνησης για να εγγυηθεί τα δικαιώματα των μετόχων που ανήκουν στη μειοψηφία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένας εκπρόσωπος της Telecom Italia αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και απέρριψε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ είναι επιφυλακτικοί για τον έλεγχο της εταιρείας μόνο από τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών επικοινωνιών της χώρας, ανέφεραν οι πολίτες. Είναι σύνηθες για τις εταιρείες να συζητούν ανεπίσημα τα σχέδιά τους με τους αντιμονοπωλιακούς υπαλλήλους πριν από οποιαδήποτε επίσημη ειδοποίηση.

Η άποψη της ΕΕ θα έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκλείσει μια συμφωνία, εάν συμφωνηθεί ποτέ επίσημα, παρόλο που και οι δύο εταιρείες εδρεύουν στην Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρνηθεί να επιτρέψει στις εθνικές αρχές να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες τηλεπικοινωνιών, ακόμη και όταν βρίσκονται σε μία μόνο χώρα.

Το σχέδιο προχωρά μετά από μήνες συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης, της Telecom Italia και του κρατικού επενδυτικού φορέα Cassa Depositi e Prestiti SpA – σημαντικός μέτοχος της Telecom Italia που κατέχει επίσης το ήμισυ του Open Fiber.

Telecom Italia: Η ΕΕ ενάντια στη συγχώνευση των ευρυζωνικών δικτύων;

Η Telecom Italia έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία για να διαχωρίσει την υποδομή σταθερής γραμμής για να συγκεντρώσει απαιτούμενα μετρητά. Η επιχείρηση με τα χρέη έχει συρρικνωθεί ενόψει του σκληρού ανταγωνισμού και μιας μέτριας ιταλικής οικονομίας. Τον περασμένο μήνα, συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 37,5% σε μια νέα μονάδα που θα κατέχει τα σταθερά καλώδια που πηγαίνουν από δρόμους, σε σπίτια και επιχειρήσεις – το λεγόμενο δευτερεύον δίκτυο – στην εταιρεία επενδύσεων KKR & Co. για 1,8€ δισεκατομμύρια.

Η νέα εταιρεία, FiberCop, θα έχει αρχική επιχειρηματική αξία 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Telecom Italia έστειλε μια προκαταρκτική κοινοποίηση στην ΕΕ σχετικά με το σχέδιο FiberCop νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει πληροφορίες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS