ΑρχικήyoutubeCOVID-19: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η ζημιά που προκαλούν

COVID-19: Οι θεωρίες συνωμοσίας και η ζημιά που προκαλούν

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 183.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πεθάνει από τον COVID-19 και έχουν μολυνθεί πάνω από 6 εκατομμύρια. Ενώ οι ηγέτες σε άλλες χώρες έχουν κινηθεί γρήγορα για να περιορίσουν τον ιό, οι πολιτικοί των Η.Π.Α. έχουν τραβήξει τη διεθνή προσοχή για την αποτυχία τους να ανταποκριθούν σε ένα σοβαρότατο ζήτημα της δημόσιας υγείας, επιλέγοντας αντ ‘αυτού να υποτιμήσουν επανειλημμένα τη σοβαρότητα της πανδημίας.

Τώρα, όσοι αρνούνται την ύπαρξη ή και την επικινδυνότητα του COVID-19 επέλεξαν ένα νέο κομμάτι δεδομένων για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους: Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 6% των αναφερόμενων θανάτων από COVID-19 ανέφεραν τον ιό ως τη μόνη αιτία θανάτου, που σημαίνει ότι το άλλο 94% είχε πρόσθετα προβλήματα υγείας την στιγμή του θανάτου τους (που ονομάζονται συννοσηρότητες). Αυτή η σκέψη δεν είναι απλώς ηθικά απογοητευτική – είναι επίσης μια απλή παρανόηση των στατιστικών.

Όλα αυτά φαίνεται να ξεκίνησαν με ένα tweet από έναν οπαδό της ομάδας θεωριών συνωμοσίας QAnon, ο οποίος παρερμήνευσε αυτό το στατιστικό στοιχείο που σημαίνει ότι μόνο το 6% αυτών των θανάτων ήταν «στην πραγματικότητα» από το COVID. Το συγκεκριμένο tweet έγινε viral αφού ο Πρόεδρος Donald Trump το έκανε retweet.

covid-19

Το Twitter αργότερα αφαίρεσε το tweet και είπε στην Washington Post ότι παραβίασε τις πολιτικές του ιστότοπου σχετικά με την παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο – και συμφωνούν με προηγούμενες θεωρίες συνωμοσίας, όπως ο λανθασμένος ισχυρισμός ότι τα νοσοκομεία διογκώνουν σκόπιμα τις αναφορές τους για τους ασθενείς με κορονοϊό ή ότι τα τμήματα δημόσιας υγείας δίνουν μεγαλύτερα νούμερα για τους θανάτους από τον COVID-19.

Το θεμελιώδες ελάττωμα αυτής της νέας θεωρίας συνωμοσίας είναι η υπόθεση ότι οι μόνοι «αληθινοί» θάνατοι κορονοϊού είναι αυτοί που απαριθμούν μόνο τον COVID-19 ως την αιτία θανάτου. Ωστόσο, η συννοσηρότητα παράλληλα με τον COVID-19 δεν καθιστά αυτούς τους θανάτους εκτός του φάσματος του ιού. Μερικές από αυτές τις συννοσηρότητες προκαλούνται από τον COVID-19. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι πέθαναν από σήψη, η οποία είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται σε ασθενείς με COVID-19. Πάνω από 54.000 άτομα – περίπου το 30% των συνολικών θανάτων στις ΗΠΑ – έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια ως συννοσηρότητα. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο COVID-19 προκαλεί μείζονα αναπνευστικά προβλήματα.

Ακόμα κι αν οι συννοσηρότητες των θυμάτων του ιού δεν προκαλούνται άμεσα από τον COVID-19, ο ιός θα μπορούσε ακόμη να είναι η κύρια αιτία θανάτου. Το CDC απαριθμεί ως συννοσηρότητες ορισμένα μακροχρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση. Από την αρχή της πανδημίας, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα άτομα με αυτές τις παθήσεις ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και μπορεί να υποστούν σοβαρότερες επιπτώσεις από αυτόν. Σκεφτείτε ότι πολλά άτομα με διαβήτη και υπέρταση είναι εντελώς καλά μέχρι να προσβληθούν από τον COVID-19. Είναι απολύτως εφικτό να ζήσετε μια καλή ζωή με αυτές τις συνθήκες, ειδικά εάν είναι σωστά διαχειριζόμενες. Ενώ ο διαβήτης και η υπέρταση μπορεί να έχουν περιπλέξει τις φυσιολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων στον COVID-19, εξακολουθεί να είναι ο ιός που τους σκότωσε.

covid-19

Πέρα από το ότι είναι λάθος, αυτή η θεωρία συνωμοσίας είναι επίσης σκληρή. Η αρχική ανάρτηση αναφέρει ότι «το 94% των ανθρώπων που πέθαναν από τον COVID-19 είχαν και άλλες σοβαρές ασθένειες και η συντριπτική πλειοψηφία ήταν πολύ προχωρημένης ηλικίας». Αυτή η επιχειρηματολογία υποδηλώνει ότι ο θάνατος πρέπει κατά κάποιο τρόπο να είναι αποδεκτός ή αναμενόμενος για άτομα που είναι μεγαλύτερα ή έχουν σοβαρή ασθένεια. Η ελαχιστοποίηση αυτών των θανάτων μπορεί να προσφέρει παρηγοριά στους νεότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν 52 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α. που είναι άνω των 65 ετών και εκατομμύρια που έχουν τουλάχιστον μία πάθηση που συνήθως αναφέρεται ως συννοσηρότητα. Για παράδειγμα, το 9,4% των ατόμων στις Η.Π.Α. έχουν διαβήτη. Το CDC λέει ότι 6 στους 10 Αμερικανούς έχουν τουλάχιστον ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Καθώς ο θάνατος από τον COVID-19 έχει γίνει πλέον καθημερινότητα, είναι εύκολο για τους ζωντανούς – ειδικά για όσουν αρνούνται τον ιό – να ξεχνούν ότι πίσω από αυτά τα στατιστικά στοιχεία υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι: Ήταν γονείς, γείτονες, σύζυγοι, αδέλφια, φίλοι, γιατροί. Η κλίμακα της απώλειας είναι αδιανόητη και ευχόμαστε όλο αυτό να λάβει τέλος πολύ σύντομα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS