ΑρχικήyoutubeΤο 5G έφτασε στην υγειονομική περίθαλψη εν μέσω κορονοϊού

Το 5G έφτασε στην υγειονομική περίθαλψη εν μέσω κορονοϊού

Το 5G έφτασε στην υγειονομική περίθαλψη εν μέσω κορονοϊού Στην υγειονομική περίθαλψη, τα δευτερόλεπτα μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ εγκεφαλικής βλάβης και πλήρους ανάρρωσης, μεταξύ παράλυσης και βραχείας ανάρρωσης με φυσικοθεραπεία, μεταξύ ζωής και θανάτου. Το 5G αναμένεται να χρησιμεύσει ως βασικός πυλώνας στην υγειονομική περίθαλψη, επιτρέποντας γρήγορους ρυθμούς δεδομένων, γρήγορη ανταπόκριση σε περιστατικά και αξιόπιστες συνδέσεις.

Η τεχνολογία θα βοηθήσει τους γιατρούς να αποτρέψουν νευρολογικές βλάβες, να σώσουν τα άκρα των ασθενών και να εντοπίσουν εγκεφαλικά επεισόδια. Θα επιτρέψει επίσης στην υγειονομική περίθαλψη να γίνει πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική. Με το 5G, τεχνικές όπως οι ρομποτικές, απομακρυσμένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Και ας μην ξεχνάμε την τηλεθεραπεία. Καθώς η πανδημία κορονοϊού μαίνεται, αναγκάζει τα νοσοκομεία να επανεξετάσουν την υγειονομική περίθαλψη – τώρα και όχι μετά από πέντε χρόνια. Στρέφονται σε περισσότερες ψηφιακές λύσεις που επιτρέπουν περισσότερη απομακρυσμένη φροντίδα.

“Ο Covid-19 είναι το γεγονός που άλλαξε το πρόσωπο της υγειονομικής περίθαλψης για πάντα”, δήλωσε ο Mo Katibeh, επικεφαλής μάρκετινγκ της AT&T Business.

Ωστόσο, ενώ ο Covid-19 δημιουργεί δεκάδες περιπτώσεις για τις οποίες είναι απαραίτητο το 5G είναι πιθανό να καθυστερήσει στην υιοθέτηση της τεχνολογίας, δήλωσε η Lisa Unden-Farboud, αναλυτής της ερευνητικής εταιρείας Gartner.

Ο Covid-19 προκάλεσε μια επιβράδυνση στην υιοθέτηση της τεχνολογίας από τους καταναλωτές, καθώς οι άνθρωποι δεν αναβαθμίζουν τα τηλέφωνα τους – ειδικά στις δυτικές αγορές.

Απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη

Το 5G υγειονομική περίθαλψη εν μέσω κορονοϊού
Το 5G έφτασε στην υγειονομική περίθαλψη εν μέσω κορονοϊού

Όταν δεν μπορείτε να φτάσετε σε μια ιατρική εγκατάσταση ή θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη, το 5G θα μπορούσε να γίνει το κλειδί για να εξεταστείτε.

Ενώ η απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη είναι δυνατή με το 4G LTE, το 5G μπορεί να συνδέσει χιλιάδες συσκευές χωρίς να επιβραδύνει τη σύνδεση, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την παρακολούθηση των ασθενών σε πραγματικό χρόνο. Συσκευές όπως φορητά, ιατρικά εμφυτεύματα, ανιχνευτές φροντίδας ηλικιωμένων και ακόμη και συνδεδεμένες οδοντόβουρτσες θα μπορούσαν να αναζητήσουν συμπτώματα και να εντοπίσουν ιογενείς λοιμώξεις, τροφοδοτώντας αυτές τις πληροφορίες σε γιατρό.

Η πανδημία δεν δημιουργεί μόνο την ανάγκη για έλεγχο της φυσικής μας υγείας, αλλά προκαλεί επίσης πλήθος προβλημάτων ψυχικής υγείας καθώς το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνονται.

Μέσω του 5G, το VR θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναδημιουργήσει περιβάλλοντα ιατρικών γραφείων, έτσι ώστε οι ασθενείς να αισθάνονται πιο άνετα κατά τη διάρκεια εικονικών ελέγχων ψυχικής υγείας.

Δεν είναι μόνο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας που μπορούν να επωφεληθούν από το συνδυασμό 5G και VR. Η Verizon έχει πειραματιστεί με την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας μέσω ακουστικών VR με 5G.

Έξυπνα νοσοκομεία

Τα έξυπνα νοσοκομεία θα είναι το επόμενο βήμα για να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς. Η AT&T εγκατέστησε ένα δίκτυο 5G στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush πριν από ενάμισι χρόνο. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα από τα πιο έξυπνα κτίρια στον πλανήτη”, δήλωσε ο Katibeh.

Όλα μπορούν να συνδεθούν μέσα σε ένα νοσοκομείο, είπε ο Katibeh – όπως ντουλάπια φαρμάκων που ανοίγουν μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες ή ετικέτες που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό εξοπλισμού όπως δεξαμενές οξυγόνου και αναπνευστήρες.

Τα έξυπνα νοσοκομεία θα είναι διαδραστικά. Όλα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους από τη στιγμή που θα φτάσετε στο χώρο στάθμευσης. Η θερμοκρασία του σώματος σας θα σαρωθεί, οι συσκευές θα μιλήσουν μεταξύ τους, οι ειδοποιήσεις θα σταλούν στους ασθενείς και τους γιατρούς.

Όταν ένας εργάτης υγειονομικής περίθαλψης μπαίνει στο δωμάτιο ενός ασθενούς, το αναγνωριστικό σήμα του μπορεί να διαβαστεί από έναν σαρωτή, ο οποίος δείχνει αμέσως το όνομα και την ειδικότητα του στην τηλεόραση. Τα νοσοκομεία του 5G θα μπορούσαν να στέλνουν ειδοποιήσεις σε νοσοκόμες και γιατρούς για τη φροντίδα των ασθενών, όπως όταν κάποιος ξαπλώνει στο κρεβάτι του για πολύ καιρό και πρέπει να περιστραφεί, ώστε να μην δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Τα έξυπνα νοσοκομεία θα γνωρίζουν πού βρίσκεται όλο το ιατρικό προσωπικό σε μια εγκατάσταση ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να το καλέσουν.

Επαυξημένη πραγματικότητα

5g
Το 5G έφτασε στην υγειονομική περίθαλψη εν μέσω κορονοϊού

Ένας άλλος τομέας που θα μπορούσε να αλλάξει με το 5G είναι η εσωτερική απεικόνιση, όπως οι υπέρηχοι, οι ακτίνες Χ και οι μαγνητικές τομογραφίες. Είναι ζωτικής σημασίας και βοηθούν τους γιατρούς να καταλάβουν τι συμβαίνει στους ασθενείς, αλλά τα αρχεία που δημιουργούνται από αυτές τις εξετάσεις είναι τεράστια. Σήμερα, μπορεί να χρειαστεί ένα λεπτό ή και περισσότερο για να τα φορτώσετε σε ψηφιακά αρχεία υγειονομικής περίθαλψης ή να τα μοιραστείτε με άλλους παρόχους.

Το 5G επιτρέπει σε αυτά τα μεγάλα αρχεία να φορτώνονται από τεχνικούς και να κατεβαίνουν από ειδικούς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο.

Ο αντίκτυπος αυτού είναι ότι οι γιατροί θα μπορούν να συγκρίνουν τις εσωτερικές σαρώσεις ενός ασθενούς με εκατοντάδες χιλιάδες άλλες εικόνες χρησιμοποιώντας κινητές μονάδες απεικόνισης. Αυτές οι εικόνες δεν θα περιοριστούν σε δύο διαστάσεις. Η ολογραφική προβολή θα μπορούσε να γίνει δυνατή με το 5G, καθοδηγώντας το χέρι του χειρουργού και φέρνοντας την επαυξημένη πραγματικότητα στο χειρουργείο.

Ρομποτική χειρουργική

Εκτός από ολογραφικές εικόνες και εικονικές σφαίρες, το απόλυτο σήμα κατατεθέν της φουτουριστικής υγειονομικής περίθαλψης είναι η ρομποτική χειρουργική επέμβαση, μια ιδέα που υπάρχει εδώ και χρόνια. Η AT&T πιστεύει ότι το 5G θα μπορούσε να την κάνει πραγματικότητα, λόγω του χαμηλού λανθάνοντος χρόνου του – ή του πόσο γρήγορα το δίκτυο ανταποκρίνεται στην εντολή που δίνει κάποιος.

Εάν το 5G μπορεί να διατηρήσει αξιόπιστα αυτόν τον λανθάνοντα χρόνο, δεν θα υπήρχε απολύτως καμία διαφορά εάν ο γιατρός βρίσκεται στο δωμάτιο με τον ασθενή ή εκατοντάδες μίλια μακριά.

Δεν πιστεύουν όλοι ότι είναι δυνατή η απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση σε απομακρυσμένες περιοχές με χρήση ρομπότ. Ακόμα και σε περιοχές όπου το 5G είναι πιο διαδεδομένο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν ο λανθάνων χρόνος μπορεί να παραμείνει αρκετά χαμηλός για κάτι τόσο κρίσιμο όσο η χειρουργική επέμβαση.

Για το άμεσο μέλλον, η ρομποτική χειρουργική επέμβαση μπορεί να φτάσει στο σημείο όπου θα υπάρχει ένας βοηθός από την πλευρά του απομακρυσμένου ασθενούς για να καθοδηγήσει το ρομποτικό εργαλείο με τις οδηγίες του απομακρυσμένου χειρουργού.

Η χειρουργική απομακρυσμένης βοήθειας με 5G επιδείχθηκε στο Mobile World Congress του περασμένου έτους στη Βαρκελώνη. Ο Δρ Antonio de Lacy, επικεφαλής της γαστρεντερικής χειρουργικής στην κλινική του νοσοκομείου της Βαρκελώνης, έδωσε οδηγίες ζωντανά στην ιατρική του ομάδα στην άλλη πλευρά της πόλης – σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καθυστέρηση.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS