ΑρχικήinetΠανεπιστήμιο φτιάχνει τεχνητό δέρμα για να βοηθήσει τα ρομπότ να «αισθάνονται»

Πανεπιστήμιο φτιάχνει τεχνητό δέρμα για να βοηθήσει τα ρομπότ να «αισθάνονται»

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι διεξάγουν εργασίες που στοχεύουν να δώσουν στα ρομπότ μια αίσθηση αφής μέσω τεχνητού δέρματος.

Οι δύο ερευνητές, οι οποίοι είναι επίσης μέλη της Κοινότητας Νευρομορφικής Έρευνας της Intel (INRC), παρουσίασαν μια έρευνα που καταδεικνύει την υπόσχεση της οπτικής αίσθησης και της αίσθησης αφής, σε συνδυασμό με τη νευρομορφική επεξεργασία Intel για τη ρομποτική.

Η πλειονότητα των σημερινών ρομπότ λειτουργούν αποκλειστικά με βάση την οπτική επεξεργασία και δεν έχουν την αίσθηση της αφής που έχουν οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές ελπίζουν να το αλλάξουν χρησιμοποιώντας τεχνητό δέρμα, το οποίο το NUS θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει αγγίγματα περισσότερο από 1.000 φορές γρηγορότερα από το ανθρώπινο αισθητήριο νευρικό σύστημα. Το τεχνητό δέρμα, είπε το NUS, θα μπορεί επίσης να αναγνωρίσει το σχήμα, την υφή και τη σκληρότητα των αντικειμένων “10 φορές πιο γρήγορα από τον οφθαλμό”.

Ο διευθυντής της Intel Neuromorphic Computing Lab, Mike Davies, δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει μια ματιά στο μέλλον της ρομποτικής όπου οι πληροφορίες γίνονται αισθητές και επεξεργάσιμες με τρόπο που βασίζεται σε γεγονότα.

ρομπότ

Το NUS είπε ότι η ενεργοποίηση μιας ανθρώπινης αίσθησης αφής στη ρομποτική θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την τρέχουσα λειτουργικότητα, προσφέροντας το παράδειγμα των ρομποτικών βραχιόνων εφοδιασμένων με τεχνητό δέρμα που θα μπορούσαν εύκολα να προσαρμοστούν σε αλλαγές σε προϊόντα που κατασκευάζονται σε ένα εργοστάσιο, χρησιμοποιώντας την αίσθηση αφής για να αναγνωρίσουν και να πιάσουν άγνωστα αντικείμενα με τη σωστή πίεση για να αποφευχθεί η ολίσθηση.

Η Intel βοηθά τους ερευνητές παρέχοντας ένα chip που αναπτύσσεται μέσα στο ρομπότ για να εξαγάγει ακριβή συμπεράσματα με βάση τα αισθητήρια δεδομένα του δέρματος σε πραγματικό χρόνο.

Χρειάζονται επίσης έναν τεχνητό εγκέφαλο που μπορεί τελικά να επιτύχει την αντίληψη και τη μάθηση που είναι ένα άλλο πολύ κρίσιμο κομμάτι του παζλ. Η μοναδική μας επίδειξη ενός συστήματος δερματικής τεχνητής νοημοσύνης με νευρομορφικά chip όπως το Intel Loihi αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς την αποδοτικότητα ισχύος και την επεκτασιμότητα.

Χρησιμοποιώντας το νευρομορφικό ερευνητικό chip Loihi της Intel, στο αρχικό τους πείραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ρομποτικό χέρι με το τεχνητό δέρμα για να διαβάσουν λέξεις γραμμένες σε Braille, μεταφέροντας τα δεδομένα στο Loihi μέσω του cloud για να μετατρέψουν τις μικροσυσκευές που αισθάνθηκαν το χέρι σε «σημασιολογική έννοια».

Η Intel είπε ότι το Loihi πέτυχε πάνω από 92% ακρίβεια στην ταξινόμηση των γραμμάτων Braille, ενώ χρησιμοποίησε 20 φορές λιγότερη ισχύ από έναν τυπικό επεξεργαστή Von Neumann.

Με βάση αυτό το έργο, η ομάδα του NUS βελτίωσε περαιτέρω τις δυνατότητες της ρομποτικής αντίληψης συνδυάζοντας δεδομένα όρασης και αφής με ένα νευρωνικό δίκτυο. Για να το κάνουν αυτό, ανέθεσαν σε ένα ρομπότ να ταξινομήσει διάφορα αδιαφανή δοχεία που περιέχουν διαφορετικές ποσότητες υγρού, χρησιμοποιώντας αισθητήριες εισόδους από το τεχνητό δέρμα και μια κάμερα.

Τα ληφθέντα αισθητήρια δεδομένα στάλθηκαν στη συνέχεια σε GPU και Loihi για σύγκριση των δυνατοτήτων επεξεργασίας. Οι ερευνητές κατέγραψαν ότι ο συνδυασμός της όρασης και της αφής, έφερε 10% μεγαλύτερη ακρίβεια στην ταξινόμηση αντικειμένων σε σύγκριση με ένα σύστημα που χρησιμοποιεί μόνο την όραση.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS