ΑρχικήyoutubeΟ Zuckerberg διαψεύδει τις φήμες περί συμφωνίας με τον Donald Trump

Ο Zuckerberg διαψεύδει τις φήμες περί συμφωνίας με τον Donald Trump

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg έκανε μια μυστική συμφωνία με τον Πρόεδρο Donald Trump, κλείνοντας τα μάτια στα ψέματα και τις εμπρηστικές δημοσιεύσεις του με την ελπίδα ότι ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων δεν θα γίνει ο επόμενος στόχος του προέδρου. Φήμες αυτού του είδους διαδίδονται εδώ και μήνες, αλλά ο ίδιος ο Zuckerberg τις αρνείται, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία.

«Έχω ακούσει και αυτή την φήμη, οπότε επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία», δήλωσε ο Zuckerberg. «Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η ιδέα μιας συμφωνίας είναι πολύ γελοία.»

Zuckerberg Trump

Τα σχόλια έρχονται ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για τη σχέση του Zuckerberg με τον πρόεδρο, η οποία παρέμεινε εγκάρδια παρά τις ανησυχίες για τη χρήση των κοινωνικών μέσων από τον πρόεδρο. Το NBC News ανέφερε πέρυσι ότι ο Trump φιλοξένησε τον Zuckerberg σε ένα μυστικό δείπνο στον Λευκό Οίκο. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Zuckerberg έκανε μια ομιλία επιβεβαιώνοντας ότι το Facebook δεν θα ελέγξει τις πολιτικές διαφημίσεις, δίνοντας στον Trump την άδεια να μοιράζεται παραπλανητικά βίντεο, διαφημίσεις και δημοσιεύσεις στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου.

Έκτοτε, ο πρόεδρος και οι υποστηρικτές του έχουν εκμεταλλευτεί την στάση του Facebook, μοιράζοντας βίντεο με καμπάνιες και ψέματα σχετικά με την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου. Υπήρξαν επίσης περιστατικά κατά τα οποία το Facebook φαίνεται να μην αφαίρεσε δημοσιεύσεις παραπληροφόρησης που διαδίδουν κόμματα δεξιών παρατάξεων.

Η άρνηση του Facebook να αφαιρέσει ορισμένες αναρτήσεις, όπως η απάντηση του Trump σε διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας («όταν ξεκινά η λεηλασία, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί») σίγουρα έχει κοστίσει την εταιρεία. Το Facebook αντιμετωπίζει απεργίες υπαλλήλων και μποϊκοτάζ διαφημιστών εξαιτίας της στάσης του, αλλά ο Trump, ο οποίος χαίρεται να έρχεται σε αντιπαράθεση με τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon και το Twitter, δεν ασχολείται καθόλου με το Facebook και κάτι τέτοιο δεν έχει περάσει απαρατήρητο.

Η απάντηση του Zuckerberg και του Facebook στις κατηγορίες μιας συμφωνίας ήταν να επισημάνει τις διάφορες διαφωνίες που είχαν με τον Λευκό Οίκο σχετικά με θέματα όπως η μεταναστευτική πολιτική και η κλιματική αλλαγή. Μιλώντας για το δείπνο με τον Trump πέρυσι, ο CEO του Facebook σημείωσε επίσης ότι είναι σχεδόν απίθανο να συναντηθεί με αρχηγούς κρατών.

Zuckerberg Trump

«Αποδέχτηκα την πρόσκληση για δείπνο επειδή ήμουν στην πόλη και είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Zuckerberg. “Είχα επίσης πολλά γεύματα και συναντήσεις με τον Πρόεδρο Obama, τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και έξω, συμπεριλαμβανομένης της εκδήλωσης για αυτόν στα κεντρικά γραφεία του Facebook.”

Ακόμη και αν δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία, αυτό δεν σημαίνει ότι τα συμφέροντα του Zuckerberg και του Trump δεν είναι κοινά. Ο Zuckerberg θέλει να αποφύγει τις κατηγορίες για την αντι-συντηρητική του στάση και τις έρευνες γύρω από αυτήν, ενώ ο Trump θέλει να συνεχίσει να μπορεί να λέει ό, τι θέλει στο αμερικανικό κοινό χωρίς φόβο λογοκρισίας.

Ο Zuckerberg διαμορφώνει τους κανόνες του Facebook για να ταιριάζουν με τις απόψεις του Trump εδώ και καιρό. Το 2015, καθώς ο Trump άρχισε να προσελκύει υποστηρικτές ως υποψήφιος, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook στο οποίο είπε ότι ήθελε να απαγορεύσει την είσοδο των Μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αναφέρει η δημοσίευση, το βίντεο εξόργισε πολλούς υπαλλήλους του Facebook που δήλωσαν ότι παραβίαζε τις πολιτικές της εταιρείας για ρητορική μίσους, αλλά ο Zuckerberg άφησε τελικά το βίντεο να παραμείνει online λόγω της «ειδησεογραφικής του αξίας».

Με άλλα λόγια, αν ο Zuckerberg έκανε όντως μια συμφωνία με τον Τραμπ, αυτή έγινε πριν από πολύ καιρό.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS