Το Electronic Frontier Foundation (EFF) δημιούργησε μια νέα βάση δεδομένων που αποκαλύπτει πώς και πού η αστυνομία χρησιμοποιεί τεχνολογίες παρακολούθησης. Ο χάρτης με την ονομασία “Atlas of Surveillance” ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας, αποτελώντας προϊόν συνεργασίας του EFF και της Σχολής Δημοσιογραφίας Reynolds του Πανεπιστημίου της Νεβάδα. Το “Atlas of Surveillance” περιγράφεται ως η μεγαλύτερη συλλογή δεδομένων που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης σχετικά με την χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης από την αστυνομία.
Η οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων και απορρήτου αναφέρει ότι αυτή η βάση δεδομένων αναπτύχθηκε με στόχο να ενημερώνει τους ανθρώπους για την αυξανόμενη υιοθέτηση και χρήση τεχνολογιών παρακολούθησης από την αστυνομία.
Ο χάρτης συγκεντρώνει χιλιάδες σημεία δεδομένων από πάνω από 3.000 αστυνομικές υπηρεσίες σε όλες τις ΗΠΑ. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν ζουμ σε διαφορετικές τοποθεσίες και να βρουν περιλήψεις σχετικά με το τί τεχνολογίες επιτήρησης χρησιμοποιούνται από κάποιο αστυνομικό τμήμα. Παράλληλα, θα μπορούν να δουν πώς η υιοθέτηση διαφόρων τεχνολογιών παρακολούθησης εξαπλώνεται γεωγραφικά.
Επιπλέον, το “Atlas of Surveillance” επισημαίνει συγκεκριμένες τεχνολογίες παρακολούθησης, όπως η αναγνώριση προσώπου, οι wearable κάμερες, τα drones και η αυτόματη αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να “προβλέψουν” το πού και το πώς ενδέχεται να διαπραχθούν εγκλήματα.
Αφροδίτη: Είχε, τελικά, νερό;
Τα καλύτερα τηλέφωνα Motorola για το 2024
Νέα στοιχεία: Η Αφροδίτη μάλλον δεν είχε ποτέ ωκεανούς
Μπορείτε, επίσης, να αναζητήσετε απευθείας τα δεδομένα για να ερευνήσετε τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εγκριθεί στην περιοχή σας, καθώς και τυχόν επιχορηγήσεις ή βραβεία που έχουν λάβει αυτές οι υπηρεσίες στο παρελθόν για παρακολουθήσεις.
Το “Atlas of Surveillance” αποδεικνύει το γεγονός ότι αυξάνεται ανησυχητικά η χρήση μη ελεγχόμενων εργαλείων υψηλής τεχνολογίας που συλλέγουν βιομετρικά αρχεία, φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων εν αγνοία τους, ενώ επίσης τους εντοπίζουν και τους παρακολουθούν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, προσπαθώντας να προβλέψουν ενδεχόμενα εγκλήματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα σύνολα δεδομένων του EFF, η τεχνολογία ανίχνευσης πυροβολισμών “ShotSpotter” είναι δημοφιλής σε πολλές πολιτείες. Πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αισθητήρων, αλγορίθμων και μηχανικής μάθησης (ML), με στόχο να ειδοποιεί την αστυνομία για πυροβολισμούς σε αστικές περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης έχει κατασκευαστεί με βάση τα δεδομένα και τις ειδήσεις που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους 18 μήνες, συμπεριλαμβανομένων άρθρων ειδήσεων, σημειώσεων από συναντήσεις της κυβέρνησης, δελτίων τύπου, καθώς και περιεχομένων των social media. Οι χρήστες μπορούν επίσης να υποβάλουν νέα σημεία δεδομένων, ώστε να συμπεριληφθούν στον χάρτη.
Ο Gi Yun, καθηγητής της Σχολής Δημοσιογραφίας του Reynolds και Διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Μελετών Media, τόνισε πως παρόλο που είναι γνωστό ότι η ολοένα αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών παρακολούθησης παρουσιάζει πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με το απόρρητο και την ελευθερία της έκφρασης, είναι ακόμη πιο σκληρό να βλέπει κανείς αυτά τα δεδομένα να αποτυπώνονται πάνω σε έναν χάρτη.