ΑρχικήsecurityΚρίσιμο σφάλμα λογισμικού στρέφει αεροσκάφη σε λάθος κατεύθυνση!

Κρίσιμο σφάλμα λογισμικού στρέφει αεροσκάφη σε λάθος κατεύθυνση!

Πρόσφατα, ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν ένα ιδιαίτερο σφάλμα λογισμικού που αξιολογείται ως πολύ κρίσιμο, καθώς στρέφει αεροσκάφη προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτό το σφάλμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2017 από τη Nav Canada, σε ένα Bombardier CRJ-200. Αυτό το σφάλμα οδηγεί αεροσκάφη προς λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, στρέφει ένα αεροσκάφος προς τα δεξιά αντί για αριστερά, εάν οι πιλότοι ρυθμίσουν το προκαθορισμένο όριο ύψους. Αυτό το σφάλμα λογισμικού οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι πιλότοι χρησιμοποίησαν τη λειτουργία αντιστάθμισης θερμοκρασίας του συστήματος διαχείρισης πτήσεων (FMS) σε ένα εξαιρετικά κρύο κλίμα.

Σύμφωνα με έναν έμπειρο πιλότο, η σωστή επιλογή του υψομέτρου ή η χρήση της αντιστάθμισης θερμοκρασίας δεν επηρεάζει πραγματικά το τμήμα πτήσης. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι μόνο και μόνο λόγω του σχεδιαστικού σφάλματος, επηρεάστηκε το τμήμα πτήσης.

Η Rockwell Collins αντιτάχθηκε στην FAA και στα βήματα που έχουν καθοριστεί για την αντιμετώπιση αυτού του περιστατικού. Έτσι, στην Ευρώπη δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα μια απαραίτητη οδηγία αξιοπλοΐας για τους χειριστές των αεροσκαφών CRJ-200, ώστε να μειωθεί η αυτόματη αντιστάθμιση θερμοκρασίας έως τα μέσα Ιουνίου. Η FAA δεν έμεινε ικανοποιημένη από αυτήν την απόφαση, έτσι διαφώνησε με την απενεργοποίηση της λειτουργίας FMS, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη σε μη ασφαλείς συνθήκες. Επίσης, και οι δύο εταιρείες διαφώνησαν με την απαγόρευση της αυτόματης λειτουργίας FMS, αναφέροντας πως μια επιδιόρθωση λογισμικού θα μπορούσε να επιτευχθεί πιο εύκολα συγκριτικά με την απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού calculator.

Ακόμη, η Airbus και η Boeing ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα σφάλματα της αεροπορικής εταιρείας μπορούν να εξελιχθούν σε απροσδόκητη υπερχείλιση μνήμης κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, υπάρχει ένα σχέδιο που ανήκει στην Bombardier, το Airbus A220, που παρουσίασε τα ίδια προβλήματα λογισμικού στους κινητήρες του πέρυσι. Επίσης, το Boeing 737 παρουσίασε ένα μοναδικό σφάλμα το οποίο θα μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες μέσα από το πιλοτήριο, δείχνοντας, για παράδειγμα, εάν οι πιλότοι προσπαθούν να προσγειωθούν σε επτά συγκεκριμένα runways.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS