Η Airbus, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, έχει πέσει θύμα κυβερνοεπιθέσεων πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα συστήματα προμηθευτών και άλλων συνεργατών της εταιρείας. Οι ειδικοί ασφαλείας πιστεύουν ότι οι επιθέσεις προέρχονται από hacking ομάδες της Κίνας.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος 2019), η εταιρεία είχε δηλώσει ότι έπεσε θύμα μιας κυβερνοεπίθεσης. Τα συστήματα της αεροπορικής εταιρείας παραβιάστηκαν από κάποιους hackers και προκάλεσαν τη διαρροή δεδομένων των πελατών και των υπαλλήλων της εταιρείας.
Πέρυσι, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας και hacking ομάδες για την κλοπή πληροφοριών σχετικά με έναν κινητήρα τζετ. Ο κινητήρας είχε δημιουργηθεί από εταιρείες που προμηθεύουν την Airbus καθώς και την ανταγωνιστική εταιρεία Boeing. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP έκανε μια έρευνα. Σύμφωνα με αυτή, οι επιθέσεις, που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, και έχουν επηρεάσει την Airbus, εκμεταλλεύτηκαν διάφορους συνεργάτες της αεροπορικής, όπως τη γαλλική τεχνολογική εταιρεία Expleo, τον κατασκευαστή κινητήρων Rolls Royce και δύο εξωτερικούς συνεργάτες της Airbus, που εδρεύουν στη Γαλλία.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, τον τελευταίο χρόνο η Airbus έχει βιώσει τέσσερις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες επιθέσεις στόχευαν στην κλοπή πληροφοριών σχετικά με το στρατιωτικό αεροσκάφος Α400Μ και το αεροσκάφος Α350 της Airbus.
Η έκθεση του AFP δεν αναφέρει αν οι επιθέσεις προκάλεσαν διαρροές δεδομένων ή αν επηρέασαν άλλες δουλειές της Airbus. Δεν υπάρχουν σίγουρες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των επιθέσεων αλλά πολλοί ειδικοί ασφαλείας υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι επίθεσης μοιάζουν πολύ με αυτές που χρησιμοποιούν οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.