ΑρχικήTop PicksLinux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers

Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers

Τα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux είναι τα πιο περιζήτητα και αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τον προγραμματισμό και τους developers, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις διανομές Linux για να ολοκληρώνουν γρήγορα και απροβλημάτιστα τη δουλειά τους. Οι κύριες ανησυχίες τους κατά την επιλογή διανομής Linux για προγραμματισμό ή ανάπτυξη λογισμικού είναι η συμβατότητα, η ισχύς, η σταθερότητα και η ευελιξία.

Οι διανομές όπως το Ubuntu και το Debian κατάφεραν να καθιερωθούν ως οι κορυφαίες επιλογές όσον αφορά την καλύτερη διανομή Linux για προγραμματιστές. Μερικές από τις άλλες εξαιρετικές επιλογές είναι το openSUSE, το Arch Linux κ.λ.π. Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα Raspberry Pi μεγέθους πιστωτικής κάρτας, το Raspbian που βασίζεται σε Linux είναι επίσης ένας τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε.

Γιατί το Linux είναι καλύτερο για προγραμματιστές και developers;

Παρόλο που υπάρχουν πολλές διανομές Linux που απευθύνονται σε αρχάριους για να διευκολύνουν τα πράγματα, η πλειονότητα του πλήθους εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα των Windows. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, αλλά είναι ένα θέμα για κάποιο άλλο άρθρο.

Εάν θέλετε να μάθετε νέες τεχνολογίες, όπως game development, web development, Blockchain ή Machine learning, το Linux είναι η καλύτερη επιλογή επειδή είναι δωρεάν στη χρήση και open-source.

Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για να αγοράσετε λογισμικό, άδειες και λειτουργικό σύστημα. Επιπλέον, μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα, ακόμη και τον πηγαίο κώδικα του για να κάνετε αλλαγές που σας βολεύουν και να δημιουργήσετε ένα προσωπικό σύστημα που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Μπορείτε να προσαρμόσετε το τερματικό, να δοκιμάσετε διαφορετικούς επεξεργαστές κειμένου και να εγκαταστήσετε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας της επιλογής σας. Επιπλέον, οι περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού (εάν δεν περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα) λειτουργούν στο Linux. Επίσης, η τεχνογνωσία του Linux έχει μεγάλη ζήτηση, επομένως, η γνώση που αποκομίζετε σίγουρα θα σας βοηθήσει ενώ αναζητάτε τη δουλειά των ονείρων σας.

Ας δούμε παρακάτω τις καλύτερες διανομές Linux για προγραμματισμό και για development.

1. Debian GNU / Linux

Linux

Το Debian GNU / Linux distro είναι το μητρικό λειτουργικό σύστημα για πολλές άλλες διανομές Linux. Η τελευταία κυκλοφορία του “buster” έφτασε πρόσφατα με πιο ισχυρές δυνατότητες. Σε οποιαδήποτε συζήτηση για τις καλύτερες διανομές Linux για προγραμματιστές, το Debian έχει μια ξεχωριστή θέση.

Ο λόγος που οι προγραμματιστές προτιμούν το Debian ως λειτουργικό συστήματος είναι ο μεγάλος αριθμός πακέτων, τα οποία στοχεύουν στη σταθερότητα και την ασφάλεια. Αν είστε αρχάριος, υπάρχουν πολλά tutorials για να λύσουν τα προβλήματά σας και να γίνετε καλύτεροι σε ό, τι κάνετε.

Λάβετε υπόψη ότι εάν είστε αρχάριος χρήστης Linux και μαθαίνετε τώρα τα βασικά του προγραμματισμού, το Debian δεν είναι το τέλειο λειτουργικό σύστημα για εσάς. Για αυτό, πρέπει να αναζητήσετε διανομές Linux για αρχάριους όπως το Ubuntu 20.04, το Linux Mint ή το Zorin OS.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Debian για προγραμματισμό;

Αν θέλετε ένα σταθερό σύστημα, του οποίου τα αποθετήρια έχουν τόνους υλικού ανοιχτού κώδικα, το Debian είναι πολύ καλή επιλογή. Επίσης, η δημοφιλής διαχείριση πακέτων .deb είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

2. Ubuntu

Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers
Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers

Το Ubuntu είναι η πιο δημοφιλής και ευρέως χρησιμοποιούμενη διανομή Linux για ανάπτυξη ιστοσελίδων, python και άλλους σκοπούς. Με τα χρόνια, χάρη στην υποστήριξη που παρέχεται από την Canonical και την open-source κοινότητα, το Ubuntu έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα λειτουργικά.

Λόγω της δημοτικότητάς του και της συνεχούς ανάπτυξής του, χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε εφαρμογές cloud και διακομιστές. Διατίθεται επίσης σε πολλές εκδόσεις με διαφορετικά περιβάλλοντα και λειτουργίες για να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες.

Για το development, η λήψη πακέτων .deb δεν θα είναι δύσκολη διαδικασία. Το δικό του κέντρο λογισμικού διαθέτει τόνους δωρεάν εφαρμογών που το καθιστούν ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα Linux για προγραμματισμό. Η έκδοση LTS παραμένει υποστηριζόμενη για 5 χρόνια και παρέχει σταθερότητα.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu για προγραμματισμό και development;

Το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα έχει μια τεράστια κοινότητα χρηστών για να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα. Μια ολοκληρωμένη εμπειρία παρέχεται από τακτικές εκδόσεις LTS που είναι γρήγορες στην επίλυση προβλημάτων. Το Ubuntu υποστηρίζει επίσης το δημοφιλές σύστημα διαχείρισης πακέτων .deb.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

3. openSUSE

Linux

Το openSUSE είναι ένα πολύ σταθερό λειτουργικό σύστημα προγραμματισμού. Αυτή η διανομή Linux είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις – τις Leap και Tumbleweed.

Ενώ το openSUSE Leap είναι μια έκδοση LTS που παραμένει αρκετά ενημερωμένη και εγγυάται τη σταθερότητα, το Tumbleweed είναι μια έκδοση για όσους αγαπούν τα πιο σύγχρονα features του λογισμικού.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του openSUSE είναι η διαχείριση πακέτων YaST που διευκολύνει την αυτοματοποίηση διαφορετικών εργασιών. Ένα άλλο εξαιρετικό feature αυτής της αξιόπιστης διανομής Linux είναι η μέθοδος παράδοσης λογισμικού. Μπορείτε απλά να επισκεφθείτε τον ιστότοπό τους και να εγκαταστήσετε απευθείας οτιδήποτε θέλετε. Η τεράστια βάση πακέτων και η κοινότητα του είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το openSUSE ως διανομή Linux;

Είναι μια σταθερή διανομή Linux με τα πιο πρόσφατα πακέτα στο τακτικά ενημερωμένο αποθετήριο. Το YaS του openSUSE είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα διαχείρισης πακέτων με μεγάλη απήχηση.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

4. Fedora

Linux

Το Fedora είναι ένα project που βασίζεται στην κοινότητα και προσφέρει το πιο προηγμένο λειτουργικό σύστημα σε πολλές εκδόσεις με στόχο συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης. Το καλύτερο στοιχείο του Fedora είναι ο κύριος χορηγός του, η Red Hat Inc., η οποία είναι μια γνωστή εταιρεία στο οικοσύστημα Linux.

Οι τελευταίες κυκλοφορίες του εμπνέουν συχνά άλλες διανομές Linux να υιοθετήσουν νέες δυνατότητες και να κάνουν αλλαγές. Διαθέτει έξυπνες αυτόματες διαμορφώσεις και ενημερωμένα πακέτα που το καθιστούν ένα τέλειο λειτουργικό σύστημα προγραμματισμού. Εάν δεν σας αρέσει μια παλαιότερη έκδοση του, μπορείτε επίσης να αναβαθμίσετε ή να εγκαταστήσετε το πιο πρόσφατο Fedora ανώδυνα μετά από 6 μήνες.

Επιπλέον, το Fedora λειτουργεί μόνο με ανοιχτό κώδικα, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή αν είστε λάτρης του open-source. Ακόμη και ο Linus Torvalds προτιμά το Fedora έναντι του Debian και του Ubuntu. Το φόρουμ του Fedora είναι μια πολύ φιλική πλατφόρμα για να μοιραστείτε τα προβλήματά σας και να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Fedora και τα εργαλεία του. Καθώς το Fedora υποστηρίζεται από την Red Hat, μπορείτε να είστε σίγουροι πως λειτουργεί χωρίς προβλήματα κατά τη διαδικασία του development.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Fedora για προγραμματισμό και ανάπτυξη ιστοσελίδων;

Το Fedora διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις και Fedora workstation είναι ειδικά σχεδιασμένο για προγραμματιστές. Είναι αρκετά σταθερό και διαθέτει πολλά εργαλεία για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος development. Επίσης προσφέρει ολοκαίνουργια χαρακτηριστικά, ασφάλεια και διορθώσεις σφαλμάτων.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

5. Pop!_OS

Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers
Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers

Ο κατασκευαστής υλικού Linux System76 με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσε την προσαρμοσμένη διανομή Linux με βάση το Ubuntu που ονομάζεται Pop! _OS το 2017. Η εταιρεία έκανε αυτό το βήμα αφού το Ubuntu αποφάσισε να εγκαταλείψει το περιβάλλον Unity και να υιοθετήσει την ήδη ακμάζουσα επιφάνεια εργασίας του GNOME.

Η System76 αποκαλέι το Pop! _OS ένα λειτουργικό σύστημα για προγραμματιστές, κατασκευαστές και επαγγελματίες της πληροφορικής που χρησιμοποιούν τα μηχανήματά τους για να δημιουργήσουν νέες ιδέες. Υποστηρίζει πολλές γλώσσες προγραμματισμού και χρήσιμα εργαλεία.

Για να κάνει τη ροή εργασίας σας πιο παραγωγική, το πιο πρόσφατο Pop! _OS 20.04 δίνει στους προγραμματιστές μια μοναδική δυνατότητα με έναν διαχειριστή παραθύρων πλακιδίων που βασίζεται στο πληκτρολόγιο. Η προηγμένη διαχείριση παραθύρων, οι συντομεύσεις και οι χώροι εργασίας μαζί με τον GNOME 3.36 βελτιώνουν την εμπειρία χρήστη σε άλλο επίπεδο.

Γιατί να επιλέξετε το Pop! _OS για προγραμματισμό;

Το Ubuntu μπορεί να κάνει ό, τι και το Pop! _OS, αλλά τα ειδικά εργαλεία, η ελκυστική εμφάνιση και η εκλεπτυσμένη ροή εργασίας παρέχουν μια μοναδική εμπειρία για να προσελκύσουν πολλούς προγραμματιστές.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

6. Arch Linux

Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers
Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers

Το Arch Linux είναι μια αγαπημένη διανομή Linux για τους λάτρεις του σκληροπυρηνικού Linux που θέλουν τον πλήρη έλεγχο του λειτουργικού τους συστήματος. Αν θέλετε να ξεκινήσετε από την αρχή, μπορείτε να επιλέξετε Arch Linux για να δημιουργήσετε ένα προσαρμοσμένο λειτουργικό σύστημα που θα μπορούσε εύκολα να γίνει μια μεγάλη διανομή Linux για προγραμματισμό και άλλους σκοπούς.

Εάν σας αρέσουν οι αναβαθμισμένες διανομές Linux τότε δεν χρειάζεται να κοιτάξετε παραπέρα. Το Arch Linux έχει ένα αποθετήριο που είναι πάντα ενημερωμένο. Η βασική εγκατάσταση είναι επαρκής και κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα έκδοση (πολύ νωρίς κάθε μήνα), το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε τα πακέτα σας για να φτάσετε στην πιο πρόσφατη έκδοση.

Ακόμα κι αν θέλετε να κάνετε κάποιο penetration test, μπορείτε να μετατρέψετε την εγκατάσταση Arch Linux σε εγκατάσταση BlackArch ακολουθώντας ορισμένες οδηγίες. Eάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε σφάλμα, ολόκληρη η κοινότητα Arch είναι εκεί για εσάς με δεξιότητες υψηλού επιπέδου για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.

Γιατί οι προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν το Arch Linux;

Το Arch Linux είναι εξαιρετικά customizable και θα σας διδάξει πολλά ενώ διαμορφώνετε το σύστημά σας. Εάν έχετε εμπειρία με το Linux, θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε το Arch και να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό σύστημα. Επιπλέον, το Arch Linux διαθέτει το καλύτερο documentation για να αναζητήσετε οποιαδήποτε πληροφορία.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

7. Gentoo

Θα χρειαστείτε πολύ χρόνο από την πλευρά σας για να το μάθετε. Οπότε, να είστε προετοιμασμένοι για hardcore καταστάσεις. Εάν χρειάζεστε ειδικές επιλογές compilation στα εκτελέσιμα αρχεία σας, μπορείτε να δοκιμάσετε στο Gentoo καθώς κάνει τα πάντα μέσω του source code. Σας επιτρέπει επίσης να αναδημιουργήσετε ολόκληρο το σύστημά σας για την συγκεκριμένη αρχιτεκτονική της CPU σας.

Οι διανομές όπως το Gentoo και το Slackware (και το Arch Linux, σε κάποιο βαθμό) είναι δύσκολο να εγκατασταθούν και να ρυθμιστούν. Τα πράγματα που πρέπει πραγματικά να αυτοματοποιηθούν είναι ήδη αυτοματοποιημένα και οτιδήποτε μπορεί να σας διδάξει κάτι είναι απολύτως στο χέρι σας και στον χρόνο που μπορείτε να διαθέσετε για να το μάθετε. Ωστόσο, αν έχετε κάποια εμπειρία στο Linux και θέλετε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας, δοκιμάστε το Gentoo.

Γιατί οι προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν το Gentoo;

Αν νομίζετε ότι είστε ειδικός και σας αρέσουν οι προκλήσεις, επιλέξτε το Gentoo. Είναι επίσης εξαιρετικό για την ανάπτυξη πακέτων Linux και εφαρμογών για πολλαπλές πλατφόρμες.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

8. Manjaro Linux

Εάν γνωρίζετε πώς να ρυθμίσετε το σύστημα Arch Linux, δεν χρειάζεστε το Manjaro Linux. Αλλά αν θέλετε ένα σύστημα βασισμένο σε Arch που είναι εύκολο να εγκατασταθεί και να εκτελεστεί, τότε το Manjaro είναι μια λύση για σας. Διαθέτει ένα εύκολο πρόγραμμα εγκατάστασης GUI, όπως το Ubuntu ή το Linux Mint που εξομαλύνει τις μεθόδους ενημέρωσης.

Το Manjaro είναι η νεότερη διανομή σε αυτήν τη λίστα και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Συνδυάζοντας όλη τη δύναμη του Arch Linux, ταιριάζει καλύτερα για αρχάριους που αναζητούν κάτι εναλλακτικό του Arch. Ακόμα κι αν θέλετε μια διανομή με μια συγκεκριμένη επιφάνεια εργασίας, το Manjaro έρχεται σε τρεις εκδόσεις με κάθε GNOME, KDE και Xfce.

Η ομάδα ανάπτυξης του Manjaro έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με κάθε κυκλοφορία και κάνει τη συνολική εμπειρία πολύ ευχάριστη. Διαθέτει επίσης ένα βοηθητικό πρόγραμμα που σας επιτρέπει να επιλέξετε kernels σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια άλλη διανομή βασισμένη στο Arch, το Antergos.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Manjaro για προγραμματισμό;

Αν σας αρέσει η δύναμη του Arch Linux και μια σταθερή διανομή, δοκιμάστε το Manjaro. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το Manjaro-OpenRC εάν δεν σας αρέσει το systemd.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

9. CentOS

Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers

Εάν σας αρέσει το Fedora (και το RHEL) αλλά θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα λειτουργικό σύστημα με μακροχρόνια υποστήριξη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το CentOS το οποίο είναι ακόμη μία έκδοση της Red Hat διαθέσιμη δωρεάν για χρήση.

Το CentOS μπορεί επίσης να εκτελεί εμπορικό λογισμικό βασισμένο σε RHEL και αποτελεί μια διανομή Linux για όσους είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν τη λειτουργία ενός διακομιστή στην επιφάνεια εργασίας.

Η διαδικασία εγκατάστασης αυτής της διανομής Linux είναι σχεδόν παρόμοια με του Fedora. Για την αντιμετώπιση των διαφορετικών αναγκών λογισμικού, διαθέτει μια τεράστια συλλογή λογισμικού της Red Hat και το αποθετήριο του CentOS. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ισχυρό διαχειριστή πακέτων YUM για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή που απαιτείται για development.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το CentOS για development;

Το CentOS είναι μια σταθερή διανομή Linux που είναι ιδανική για προγραμματισμό και ανάπτυξη λογισμικού.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

10. Kali Linux

Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers

Το Kali Linux, που δημιουργήθηκε από την Offensive Security, προτιμάται κυρίως από τους ηθικούς χάκερ να εκτελούν penetration tests σε ευάλωτα δίκτυα και υπολογιστές. Αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως εξαιρετικός συνοδοιπόρος για τους προγραμματιστές που αναζητούν μια διανομή Linux για προγραμματισμό και development.

Διαθέτει τόνους προεγκατεστημένων εργαλείων. Ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε σαφές ότι δεν έχει σχεδιαστεί για έναν αρχάριο που δεν γνωρίζει τον κόσμο του Linux. Έτσι, εάν έχετε κάποια εμπειρία σχετικά με το Linux και τον προγραμματισμό, μπορείτε να δοκιμάσετε το Kali Linux για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας.

Ακριβώς όπως και με τις άλλες καταχωρήσεις σε αυτήν τη λίστα, μπορείτε να κάνετε λήψη της τελευταίας έκδοσης της και να την εγκαταστήσετε ή να δοκιμάσετε το dual boot. Παρέχει πλήρη ελέγχο για τη διαμόρφωση της διανομής σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις.

Γιατί οι προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν το Kali Linux;

Το Kali Linux είναι ο τέλειος συνδυασμός εργαλείων για ηθικούς χάκερ και προγραμματιστές. Έτσι, εάν έχετε αυτά τα ενδιαφέροντα, το Kali είναι μια εξαιρετική επιλογή για εσάς.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

11. Raspbian

Linux: Οι 11 καλύτερες διανομές για προγραμματισμό και developers

Με κάθε νέα κυκλοφορία του, ο μίνι υπολογιστής Raspberry Pi γίνεται πιο δυνατός. Αυτός ο υπολογιστής με μέγεθος πιστωτικής κάρτας έχει γίνει δημοφιλής στα σχολεία καθώς χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τον προγραμματισμό Linux και διδάσκει τα βασικά του προγραμματισμού.

Το επίσημο Raspbian OS αυτού του υπολογιστή διαθέτει πολλά εργαλεία προγραμματισμού, connector pins και άλλες χρήσιμες θύρες. Αυτό το καθιστά ένα τέλειο λειτουργικό σύστημα Linux για εκμάθηση προγραμματισμού ενσωματωμένων συστημάτων.

Διαθέτει τα BlueJ, Geany, Greenfoot, Mathematica, Python, Node-RED, Scratch και άλλα εργαλεία για να καταστήσει τη διαδικασία εκμάθησης σας πιο αποτελεσματική. Πρόσφατα, ενημερώθηκε με μια νέα επιφάνεια εργασίας Pixel, η οποία βελτίωσε τη συνολική εμφάνιση του λειτουργικού συστήματος.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Raspbian για προγραμματισμό;

Αν θέλετε να μάθετε προγραμματισμό και να μπείτε στον κόσμο του DIY, δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από τα Raspberry Pi και Raspbian.

Κατεβάστε αυτή τη διανομή εδώ.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS