ΑρχικήinetΑντίο Python 2: Αυτή είναι η τελευταία έκδοση Python 2.7

Αντίο Python 2: Αυτή είναι η τελευταία έκδοση Python 2.7

Μετά από 11 χρόνια υποστήριξης της γλώσσας προγραμματισμού Python από την version 2.7, το Ίδρυμα Λογισμικού Python κυκλοφόρησε την τελευταία ενημερωμένη έκδοση για αυτό και προτρέπει τους χρήστες να προχωρήσουν στην Python 3 για να συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη πρώτου μέρους.

Η υποστήριξη Python 2.7 προοριζόταν να λήξει το 2015, αλλά παρατάθηκε πέντε χρόνια έως το 2020, έξι χρόνια μετά την ανακοίνωση της Python 3 από τον δημιουργό Guido van Rossum ο οποίος ζήτησε από τους χρήστες να «προχωρήσουν στην Python 3».

Η 1η Ιανουαρίου 2020 φαινόταν επίσης ως η τελευταία ημέρα ζωής της Python 2.7, αλλά τελικά αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να συμβεί τον Απρίλιο του 2020 με την Python 2.7.18 που μόλις κυκλοφόρησε.

Με την κυκλοφορία της Python 2.7.18, οι βασικοί προγραμματιστές της CPython λένε, “Ήρθε η ώρα για την κοινότητα της CPython να πει αντίο αργά και σταθερά στην Python 2.”

“Όλα αυτά τα χρόνια, οι βασικοί προγραμματιστές και συνεισφέροντες της CPython εφάρμοζαν σαγηνευτικές διορθώσεις σφαλμάτων στην version 2.7, χωρίς μικρή εργασία, καθώς οι version Python 2 και 3 αποκλίνουν”, έγραψε ο βασικός προγραμματιστής της CPython Benjamin Peterson.

Python

Το 2014, σύμφωνα με το Python Enhancement Proposal (PEP) 466, οι προγραμματιστές της Python αποφάσισαν να υποστηρίξουν το OpenSSL ssl module από την Pythοn 3.4 στην Python 2.7, παρόλο που το 2.7 είναι ήδη μια έκδοση συντήρησης.

Η πολιτική των κυρίων προγραμματιστών της Pythοn υπαγόρευσε ότι δεν θα προστεθούν νέες δυνατότητες στις εκδόσεις συντήρησης. Ωστόσο, έγινε εξαίρεση λόγω του πόσο σημαντική έχει γίνει η Python στον Ιστό και επειδή η χρήση μιας ξεπερασμένης έκδοσης του OpenSSL στην Python 2.7 είχε ευρύτερες επιπτώσεις στην ασφάλεια του Διαδικτύου.

“Παραδοσιακά, αυτές οι λειτουργίες δεν θα είχαν προστεθεί ποτέ σε ένα υποκατάστημα σε λειτουργία συντήρησης, αλλά έγιναν εξαιρέσεις για να διατηρήσουν τους χρήστες Pythοn 2 ασφαλείς”, σημείωσε ο Peterson.

Ο Van Rossum μπορεί να έχει ανακοινώσει την Pythοn 3 από το 2008, αλλά χρειάστηκαν πολλά χρόνια για τους μεγάλους χρήστες της Pythοn όπως το Facebook, το Instagram και το Dropbox για να μετακινηθούν πλήρως στην Pythοn 3.

Το Dropbox, όπου ο van Rossum δούλευε μέχρι την αποχώρησή του πέρυσι, ξεκίνησε τη διαδικασία μετεγκατάστασης τεσσάρων εκατομμυρίων γραμμών κώδικα Pythοn από την Pythοn 2 στην Pythοn 3 το 2015, αλλά κατάφερε να την ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η μετάβαση στην Pythοn 3 ήταν επίσης ένα σημαντικό έργο για διανομές Linux. Όπως σημείωσαν οι προγραμματιστές της Pythοn το 2014, θα ήταν “τεράστιο έργο” για τους συντηρητές του Ubuntu να μεταφέρουν προεπιλεγμένες υπηρεσίες συστήματος και scripts στην Python 3 και να αφαιρέσουν την Pythοn 2 από τα distribution images. Οι συντηρητές της Fedora χρειάστηκαν επίσης χρόνια για να εξαλείψουν την Pythοn 2.

“Η Pythοn 3 δεν θα ήταν πουθενά χωρίς το έργο κριτικής σημασίας της ευρύτερης κοινότητας. Οι συντηρητές της βιβλιοθήκης ακολούθησαν την CPythοn διατηρώντας την υποστήριξη Pythοn 2 για πολλά χρόνια, αλλά επίσης έριξαν το βάρος τους πίσω από τη δήλωση Pythοn 3”, έγραψε ο Peterson .

“Οι διανομείς Linux κυνηγούσαν την Python 2 από τα αρχεία τους. Οι χρήστες μετανάστευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια γραμμές κώδικα, ανέπτυξαν οδηγούς μεταφοράς και κράτησαν την Pythοn 2 στον εγκέφαλό τους, ενώ η Pythοn 3 κέρδισε 10 χρόνια βελτιώσεων.”

Ως έργο ανοιχτού κώδικα, τα τρίτα μέρη είναι ελεύθερα να προσφέρουν πληρωμένη υποστήριξη για παλαιότερες εκδόσεις της Pythοn, αλλά το Ίδρυμα Λογισμικού Pythοn από τώρα και στο εξής θα παρέχει μόνο δωρεάν υποστήριξη πρώτου μέρους για την Pythοn 3.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS