ΑρχικήinetRust: Γιατί έχουν σταματήσει να την χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές;

Rust: Γιατί έχουν σταματήσει να την χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές;

Η Rust έχει ψηφιστεί επί τέσσερα συνεχόμενα έτη από προγραμματιστές στο Stack Overflow ως η «πιο αγαπημένη» γλώσσα προγραμματισμού. Παρόλα αυτά, το Rust project φαίνεται να παρουσιάζει προβλήματα ως προς την υιοθέτησή του από προγραμματιστές και οργανισμούς. Το πρόβλημα υιοθέτησης της Rust εμφανίστηκε σε έρευνα που διεξήγαγε το Stack Overflow τον Ιανουάριο του 2019, η οποία αποκάλυψε πως παρά τα θετικά συναισθήματα που εκδήλωναν οι προγραμματιστές απέναντι στην Rust, το 97% αυτών δεν την είχε χρησιμοποιήσει.

Οι συντηρητές της Rust μελέτησαν στην τελευταία ετήσια έρευνά τους τις προκλήσεις που παρουσιάζει η υιοθέτησή της για περίπου 4.000 προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς που την χρησιμοποιούν, οι περισσότεροι αναφέρουν ότι εργάζονται σε back-end web εφαρμογές και σε κατανεμημένα ή ενσωματωμένα συστήματα.


Στην ερώτηση “γιατί οι περισσότεροι προγραμματιστές έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την Rust”, η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι η εταιρεία του εκάστοτε ερωτώμενου προγραμματιστή δεν την χρησιμοποιεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι τίθεται θέμα υιοθέτησης της συγκεκριμένης γλώσσας προγραμματισμού. Άλλοι λόγοι που καθιστούν δύσκολη την υιοθέτησή της σχετίζονται με την καμπύλη μάθησης, την έλλειψη απαραίτητων βιβλιοθηκών και την έλλειψη υποστήριξης ολοκληρωμένου περιβάλλοντος ανάπτυξης (IDE). Τα τρία πιο δημοφιλή IDE μεταξύ των προγραμματιστών που χρησιμοποιούν την Rust είναι το Visual Studio Code της Microsoft (VS Code), το Vim και το IntelliJ της JetBrains. Πάνω από το 50% των προγραμματιστών που χρησιμοποιούν την Rust βασίζεται σε συστήματα Linux, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο βασίζεται σε Windows και macOS.

Το Rust project έχει επίσης διερευνήσει τις προκλήσεις που συνδέονται με την καμπύλη μάθησης μεταξύ των προγραμματιστών. Ενώ το 37% των χρηστών της Rust αισθάνεται παραγωγικό μέσα σε ένα μήνα από τη χρήση της, το 21% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ακόμη παραγωγικό. Ωστόσο, ένα θετικό είναι ότι η καθημερινή χρήση της αυξήθηκε ελαφρώς από 25% που σημειώθηκε πέρυσι σε 27,63%, ενώ η ημερήσια ή εβδομαδιαία χρήση της αυξήθηκε από 66,4% σε 68,5%. Ένα άλλο θετικό είναι ότι φέτος, το 82,8% των ερωτηθέντων προγραμματιστών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την Rust σε σύγκριση με το 75% που την χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με έρευνα, το 2018. Και φέτος, το 7,1% ανέφερε ότι δεν χρησιμοποιεί την Rust, αλλά την χρησιμοποιούσε στο παρελθόν, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτών των προγραμματιστών άγγιζε το 8%.

Η εν λόγω γλώσσα προγραμματισμού, η οποία προέρχεται από την Mozilla Research, έγινε δημοφιλής σε ορισμένους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Microsoft που πειραματίζονται με την Rust για τη μείωση σφαλμάτων που σχετίζονται με τη μνήμη σε στοιχεία των Windows που γράφονται σε C και C ++. Η Google έχει επίσης χρησιμοποιήσει αυτή την γλώσσα προγραμματισμού για εξαρτήματα του Fuchsia, που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Android. Ωστόσο, αφού η Google αξιολόγησε τη χρήση της Rust για το Fuchsia, αποφάσισε να μην την υποστηρίξει για τους τελικούς προγραμματιστές, επειδή κανένας από τους σύγχρονους τελικούς προγραμματιστές δεν την χρησιμοποιεί αλλά κι επειδή δεν είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Fuchsia Platform Source Tree είχαν μία θετική εμπειρία από την χρήση της Rust. Η Google επίσης απαγόρευσε τη χρήση της στον μικροπυρήνα Zircon του Fuchsia που “χρησιμοποιεί ένα περιορισμένο σύνολο τεχνολογιών που έχουν καθιερώσει ιστορικά βιομηχανικά αρχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται σε λειτουργικά συστήματα παραγωγής”.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS