ΑρχικήbusinessMozilla: Χρηματοδοτήσεις για τη γλώσσα προγραμματισμού Julia.

Mozilla: Χρηματοδοτήσεις για τη γλώσσα προγραμματισμού Julia.

Η Mozilla, η γνωστή σε όλους εταιρεία δωρεάν web browser, χρηματοδοτεί ένα έργο για τη μεταφορά της Julia στον Firefox και γενικότερα στο περιβάλλον των browsers. Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον δημιουργό του browser, το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Grants Mozilla Research, ήδη το μισό 2019.

Αυτό φαίνεται να ήταν και ο σκοπός της εταιρίας. Ήδη όταν άνοιξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις ερευνητικών θεμάτων, η Mozilla δήλωσε, ότι ήταν στην διαδικασία προσθήκης επιστημονικών δεδομένων και επιστημονικών εργαλείων πληροφορικής. Στην πράξη ανέφερε, ότι ενδιαφέρεται να λαμβάνει υποβολές σχετικά με την υποστήριξη της R ή της Julia  σε επίπεδο περιήγησης.

Mozilla

Η R και η Julia είναι γλώσσες προγραμματισμού. Η R είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ανοικτού κώδικα, που παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να κάνει υπολογιστική στατιστική και γραφήματα. Η Julia είναι μια δυναμική γλώσσα προγραμματισμού σχεδιασμένη για την αριθμητική ανάλυση υψηλής απόδοσης και την υπολογιστική δύναμη.

Προηγουμένως, στο πλαίσιο αυτού του έργου, οι μηχανικοί της Mozilla μεταβίβασαν τον διερμηνέα της Python για να τρέχει στον browser, χρησιμοποιώντας το WebAssembly.

Το έργο αυτό που ονομάζεται Pyodide. Είναι ένα πειραματικό πρόγραμμα της Mozilla, για την καταγραφή επιστημονικών δεδομένων της Python, που τρέχει εξ ολοκλήρου στον browser.

Mozilla

Τον περασμένο Απρίλιο, η Mozilla δήλωσε την προθυμία της να χρησιμοποιήσει μια ερευνητική επιχορήγηση για την ενίσχυση ομάδας προγραμματιστών που θα εντάξουν την R ή την Julia στον browser μέσω WebAssembly. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένα Firefox plugin, παρόμοιο με το Pyodide.

Η Julia δημιουργήθηκε το 2009, κυκλοφόρησε δημόσια το 2012 και έχει αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον από τότε. Έχει αναρριχηθεί γρήγορα στις τάξεις των δημοφιλέστερων γλωσσών του κόσμου.

Τον Απρίλιο, οι μηχανικοί της Mozilla προσέφεραν επίσης μια επιδότηση για να μεταφέρουν τον Tor στον Mozilla Firefox, για να στελεχώσουν μια λειτουργία Super Private Browsing (SPB).

Τέλος, ενώ δεν υπήρχε αντίστοιχη επιχορήγηση, η Mozilla θα ξεκινήσει τη στήριξη ενός ερευνητικού έργου, που θα αφορά στη μελέτη της απόδοσης και της ανωνυμίας πρωτοκόλλων στο δίκτυο του Tor.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS