Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 20:06
Αρχική inet Linus Torvalds: Άρνηση στο ZFS της Oracle για θέματα αδειοδότησης

Linus Torvalds: Άρνηση στο ZFS της Oracle για θέματα αδειοδότησης

Ο Linus Torvalds προειδοποίησε τους προγραμματιστές να μην χρησιμοποιούν το module για το σύστημα αρχείων ZFS που σχεδιάστηκε από την Sun Microsystems – και τώρα ανήκει στην Oracle – λόγω ζητημάτων αδειοδότησης.

torvalds-against-oracle-about-zfs

Όπως έγινε γνωστό, ο Torvalds προειδοποίησε τους προγραμματιστές του kernel ενάντια στη χρήση του ZFS σε Linux, μια εφαρμογή του OpenZFS και αρνείται να συγχωνεύσει οποιοδήποτε κώδικα ZFS μέχρι να αλλάξει η Oracle την άδεια ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί.

Το ZFS έχει παραχωρηθεί υπό την άδεια κοινής ανάπτυξης και διανομής της Sun (CDDL), σε αντίθεση με τον πυρήνα του Linux, ο οποίος έχει άδεια χρήσης υπό την άδεια GNU General Public License (GPL).

Το Torvalds εξέφρασε τη γνώμη του για το θέμα σε απάντηση σε έναν προγραμματιστή ο οποίος υποστήριξε ότι μια πρόσφατη αλλαγή στο kernel “κατέστρεψε ένα σημαντικό module: το ZFS”.

Ο δημιουργός του kernel του Linux αρνείται να συγχωνεύσει τη μονάδα ZFS στον πυρήνα επειδή δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια μήνυση από την Oracle – η οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να μηνύσει την Google για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων κατά τη χρήση των Java API στο Android – και ο Torvalds δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι ο ιδρυτής της Oracle Larry Ellison να υπογράψει τη χρήση του στον πυρήνα του Linux.

“Αν κάποιος προσθέσει μια μονάδα kernel όπως το ZFS, λειτουργεί εξ’ολοκλήρου με δική του πρωτοβουλία, δεν μπορώ να τη διατηρήσω και δεν μπορώ να δεσμευτώ για τις αλλαγές στο kernel από άλλους ανθρώπους”, εξήγησε ο Torvalds.

“Και ειλικρινά, δεν υπάρχει τρόπος να μπορέσω να συγχωνεύσω κάποια από τις εκδόσεις του ZFS μέχρι να λάβω μια επίσημη επιστολή από την Oracle που υπογράφεται από τον κύριο νομικό σύμβουλό της ή κατά προτίμηση από τον ίδιο τον Larry Ellison που λέει ότι είναι νόμιμο να το πράξει και να αντιμετοπίσει το τελικό αποτέλεσμα ως προϊόν GPL, ” συνέχισε ο Torvalds.

“Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι σωστό να συγχωνεύσουν τον κώδικα ZFS στο Kernel και αυτή είναι δική τους απόφασή. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την αμφισβητούμενη φύση της Oracle και τις ερωτήσεις σχετικά με την αδειοδότηση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αισθάνομαι ασφαλής με αυτό”.

Το πρόβλημα της αδειοδότησης εξηγείται από τους προγραμματιστές του ZFS σε Linux.

“Ενώ και οι δύο είναι ελεύθερες άδειες ανοιχτού κώδικα, πρόκειται για περιοριστικές άδειες χρήσης. Ο συνδυασμός τους προκαλεί προβλήματα επειδή εμποδίζει τη χρήση τμημάτων κώδικα αποκλειστικά διαθέσιμων με μία άδεια, με τμήματα κώδικα αποκλειστικά διαθέσιμα από μια άλλη άδεια για το ίδιο σύστημα” γράφουν οι προγραμματιστές του ZFS.

“Στην περίπτωση του kernel, αυτό μας εμποδίζει να διανείμουμε το ZFS στο Linux ως τμήμα του πυρήνα. Ωστόσο, δεν αναφέρεται τίποτα σε καμία άδεια που να εμποδίζει τη διανομή του σε μορφή module ή πηγαίου κώδικα.”

O Torvalds αναφέρθηκε επίσης για αυτό το ζήτημα στην απάντησή του και απέρριψε την ιδέα ενός προτεινόμενου επιπέδου που να διαχωρίζει το ZFS για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδυάζουν δύο έργα με διαφορετικές άδειες, ιδίως λόγω της μήνυσης για πνευματική ιδιοκτησία του Java API της Oracle.

“Και δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για τον διαχωρίσμο του ZFS» απάντησε ο Torvalds, καθώς κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται να απομονώσουν τα δύο projects. Αυτό δεν μας προσθέτει καμία αξία και λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Oracle, δεν νομίζω ότι είναι μια πραγματική νίκη για τη χορήγηση άδειας “, εξήγησε.

Τα τελευταία λόγια του για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι τα εξής: “Μην χρησιμοποιείτε το ZFS. Είναι τόσο απλό. Ήταν πάντα ένα εγχείρημα που προκαλούσε θέματα και επιπλοκές και τα ζητήματα αδειοδότησης απλά το καθιστούν άχρηστο για μένα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

00:02:09

Donald Trump: Απονείμει χάρη στον Lil Wayne, στον Julian Assange όχι!

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα απονείμει σήμερα χάρη στον ράπερ Lil Wayne σε ένα τελευταίο κύμα απονομής χάριτος που...
00:02:28

NASA: Χρησιμοποιεί AI για τον εντοπισμό νέων κρατήρων στον Άρη

https://www.youtube.com/watch?v=e8qCSD3fA50 Τα τελευταία 15 χρόνια, το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA περιφέρεται γύρω από τον Άρη μελετώντας...

Windows 10: Πώς να δείτε τα updates που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα

Η Microsoft ενημερώνει συχνά τα Windows 10, αλλά δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πότε έχει εγκατασταθεί κάθε ενημέρωση. Ευτυχώς, υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι...

Η Lorex λανσάρει ένα κουδούνι με κάμερα 2Κ που ανιχνεύει πρόσωπα

Η Lorex κυκλοφορεί μια νέα συσκευή για τα έξυπνα σπίτια - το κουδούνι που ονομάζεται "2K QHD Wired Video Doorbell with Person...

Το security awareness δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των απειλών

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στην αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών. Πλέον ο ανθρώπινος παράγοντας λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην ασφάλεια. Για παράδειγμα,...

MeWe: Κέρδισε 2,5 εκατομμύρια χρήστες σε μια εβδομάδα!

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης MeWe είδε τον αριθμό των χρηστών της να ανεβαίνει σημαντικά μετά το σκάνδαλο με το WhatsApp.

Fake apps συνεργασίας «μολύνουν» εργαζομένους και κλέβουν data!

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, ένα μεγάλο ποσοστό οργανισμών έχει αντιμετωπίσει malware επιθέσεις σε απομακρυσμένες συσκευές, καθώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν...

Η LG σκέφτεται να εγκαταλείψει τον τομέα των smartphone το 2021

Μετά την απώλεια περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια, η εταιρεία smartphone LG αγωνίστηκε να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της. Αυτός...

Steve Jobs: Άγαλμα στον Εθνικό Κήπο Αμερικανών Ηρώων με εντολή του Τραμπ!

H αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει ένα άγαλμα προς τιμήν του συνιδρυτή και πρώην CEO της Apple, Steve Jobs, στον Εθνικό Κήπο...

Terminology 1.9: Νέος Linux Terminal Emulator με περισσότερα χρώματα

O Boris Faure ανακοίνωσε μια νέα έκδοση Terminology 1.9 του terminal emulator για λειτουργικά συστήματα Linux. Για όσους δεν...