ΑρχικήinetLinus Torvalds: Άρνηση στο ZFS της Oracle για θέματα αδειοδότησης

Linus Torvalds: Άρνηση στο ZFS της Oracle για θέματα αδειοδότησης

Ο Linus Torvalds προειδοποίησε τους προγραμματιστές να μην χρησιμοποιούν το module για το σύστημα αρχείων ZFS που σχεδιάστηκε από την Sun Microsystems – και τώρα ανήκει στην Oracle – λόγω ζητημάτων αδειοδότησης.

torvalds-against-oracle-about-zfs

Όπως έγινε γνωστό, ο Torvalds προειδοποίησε τους προγραμματιστές του kernel ενάντια στη χρήση του ZFS σε Linux, μια εφαρμογή του OpenZFS και αρνείται να συγχωνεύσει οποιοδήποτε κώδικα ZFS μέχρι να αλλάξει η Oracle την άδεια ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί.

Το ZFS έχει παραχωρηθεί υπό την άδεια κοινής ανάπτυξης και διανομής της Sun (CDDL), σε αντίθεση με τον πυρήνα του Linux, ο οποίος έχει άδεια χρήσης υπό την άδεια GNU General Public License (GPL).

Το Torvalds εξέφρασε τη γνώμη του για το θέμα σε απάντηση σε έναν προγραμματιστή ο οποίος υποστήριξε ότι μια πρόσφατη αλλαγή στο kernel “κατέστρεψε ένα σημαντικό module: το ZFS”.

Ο δημιουργός του kernel του Linux αρνείται να συγχωνεύσει τη μονάδα ZFS στον πυρήνα επειδή δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια μήνυση από την Oracle – η οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να μηνύσει την Google για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων κατά τη χρήση των Java API στο Android – και ο Torvalds δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι ο ιδρυτής της Oracle Larry Ellison να υπογράψει τη χρήση του στον πυρήνα του Linux.

“Αν κάποιος προσθέσει μια μονάδα kernel όπως το ZFS, λειτουργεί εξ’ολοκλήρου με δική του πρωτοβουλία, δεν μπορώ να τη διατηρήσω και δεν μπορώ να δεσμευτώ για τις αλλαγές στο kernel από άλλους ανθρώπους”, εξήγησε ο Torvalds.

“Και ειλικρινά, δεν υπάρχει τρόπος να μπορέσω να συγχωνεύσω κάποια από τις εκδόσεις του ZFS μέχρι να λάβω μια επίσημη επιστολή από την Oracle που υπογράφεται από τον κύριο νομικό σύμβουλό της ή κατά προτίμηση από τον ίδιο τον Larry Ellison που λέει ότι είναι νόμιμο να το πράξει και να αντιμετοπίσει το τελικό αποτέλεσμα ως προϊόν GPL, ” συνέχισε ο Torvalds.

“Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι σωστό να συγχωνεύσουν τον κώδικα ZFS στο Kernel και αυτή είναι δική τους απόφασή. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την αμφισβητούμενη φύση της Oracle και τις ερωτήσεις σχετικά με την αδειοδότηση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αισθάνομαι ασφαλής με αυτό”.

Το πρόβλημα της αδειοδότησης εξηγείται από τους προγραμματιστές του ZFS σε Linux.

“Ενώ και οι δύο είναι ελεύθερες άδειες ανοιχτού κώδικα, πρόκειται για περιοριστικές άδειες χρήσης. Ο συνδυασμός τους προκαλεί προβλήματα επειδή εμποδίζει τη χρήση τμημάτων κώδικα αποκλειστικά διαθέσιμων με μία άδεια, με τμήματα κώδικα αποκλειστικά διαθέσιμα από μια άλλη άδεια για το ίδιο σύστημα” γράφουν οι προγραμματιστές του ZFS.

“Στην περίπτωση του kernel, αυτό μας εμποδίζει να διανείμουμε το ZFS στο Linux ως τμήμα του πυρήνα. Ωστόσο, δεν αναφέρεται τίποτα σε καμία άδεια που να εμποδίζει τη διανομή του σε μορφή module ή πηγαίου κώδικα.”

O Torvalds αναφέρθηκε επίσης για αυτό το ζήτημα στην απάντησή του και απέρριψε την ιδέα ενός προτεινόμενου επιπέδου που να διαχωρίζει το ZFS για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδυάζουν δύο έργα με διαφορετικές άδειες, ιδίως λόγω της μήνυσης για πνευματική ιδιοκτησία του Java API της Oracle.

“Και δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για τον διαχωρίσμο του ZFS» απάντησε ο Torvalds, καθώς κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται να απομονώσουν τα δύο projects. Αυτό δεν μας προσθέτει καμία αξία και λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Oracle, δεν νομίζω ότι είναι μια πραγματική νίκη για τη χορήγηση άδειας “, εξήγησε.

Τα τελευταία λόγια του για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι τα εξής: “Μην χρησιμοποιείτε το ZFS. Είναι τόσο απλό. Ήταν πάντα ένα εγχείρημα που προκαλούσε θέματα και επιπλοκές και τα ζητήματα αδειοδότησης απλά το καθιστούν άχρηστο για μένα”.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS