ΑρχικήHow ToUbuntu 4.10: Η πρώτη έκδοση του πιο γνωστού Linux-based λειτουργικού

Ubuntu 4.10: Η πρώτη έκδοση του πιο γνωστού Linux-based λειτουργικού

Ubuntu 4.10: Η πρώτη έκδοση του πιο γνωστού Linux-based λειτουργικού

Εάν γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο οι εκδόσεις του ubuntu παίρνουν το όνομα τους, τότε ήδη έχετε καταλάβει ότι η πρώτη έκδοση του ubuntu, κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου του 2004. Από τότε μέχρι και σήμερα, το ubuntu είναι η αγαπημένη διανομή βασισμένη στο Linux όπως για τους απλούς χρήστες, έτσι και για τους επαγγελματίες. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει η λέξη ubuntu;

Η ονομασία της διανομής προέρχεται από την αφρικάνικη λέξη ubuntu η οποία σημαίνει «ανθρωπότητα προς τους υπόλοιπους». Επειδή το λειτουργικό είναι φτιαγμένο για παρόμοιους λόγους, ο δημιουργός του συστήματος, Mark Shuttleworth, αποφάσισε να του δώσει το αντίστοιχο όνομα.

Το ubuntu είμαι μια από τις διανομές οι οποίες ονομάζουν κάθε έκδοση ανάλογα με την ημερομηνία κυκλοφορίας της. Αυτό βοηθάει τους χρήστες να θυμούνται το όνομα της έκδοσης πιο εύκολα. Εκτός από τους αριθμούς, οι εκδόσεις του ubuntu έχουν πάντα και ένα επίθετο και ένα ζώο στο όνομα τους, καθώς και τα δύο αρχίζουν από το ίδιο γράμμα. Για Παράδειγμα, η πρώτη έκδοση του Ubuntu ονομάστηκε 4.10 Warty Warthog, όπου οι αριθμοί έρχονται από την ημερομηνία κυκλοφορίας (τον Οκτώβριο του 2004), ενώ το Warty Warthog είναι το ζώο από το οποίο ονομάστηκε η συγκεκριμένη έκδοση. Ωστόσο, η πρώτες εκδόσεις δεν ονομαζόταν αλφαβητικά. Μετά την κυκλοφορία των εκδόσεων 5.10 Breezy Badger και 6.04 Dapper Drake όμως, η Canonical αποφάσισε πλέον να επιλέγει τα ονόματα και αλφαβητικά.

Προχωρώντας παρακάτω, φτάνουμε στις απαιτήσεις συστήματος του ubuntu 4.10, είναι πολύ μικρές σχετικά με της απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, το ubuntu 4.10 χρειάζεται:

  • Intel x86, amd64, or PPC-based επεξεργαστής.
  • 32MB RAM.
  • 110MB χώρος αποθήκευσης.

Εγκατάσταση του ubuntu 4.10

Για να εγκαταστήσετε το ubuntu 4.10, πρέπει πρώτα να κάνετε λήψη του ISO αρχείου. Χάρη του ubuntu, το αρχείο εγκατάστασης υπάρχει ακόμα διαθέσιμο και δεν είναι δύσκολο να το βρείτε, καθώς το ubuntu αποθηκεύει όλες τις εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει.

Linux-based λειτουργικού

Ωστόσο, στις εποχές που κυκλοφόρησε το ubuntu 4.10, αρκετοί από τους χρήστες δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι μπορούσαν να παραγγείλουν και να λάβουν δωρεάν ένα CD με τα αρχεία εγκατάστασης. Αν και τώρα μας φαίνεται χαζό, αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους το ubuntu είναι η πιο διάσημη διανομή του Linux σήμερα.

Πλέον, δεν έχουμε την δυνατότητα να λάβουμε τέτοιο CD, αλλά μπορούμε εύκολα να βρούμε την έκδοση 4.10 στην επίσημη ιστοσελίδα του ubuntu. Η διανομή υπάρχει όπως για συστήματα των 32bit, έτσι και για συστήματα τα οποία λειτουργούν στα 64bit. Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή και γρήγορη, καθώς και δεν υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε.

Χαρακτηριστικά του ubuntu Warty Warthog:

Linux-based λειτουργικού

Το Debian είναι μια από τις πιο παλιές, πιο δυνατές και πιο σταθερές διανομές του Linux. Ωστόσο, οι χρήστες δυσκολεύονται με τη διαχείρισή του. Το ubuntu από την άλλη πλευρά, χάρη του περιβάλλον εργασίας  GNOME, είναι το πιο φιλικό σύστημα βασισμένο στο Linux που υπάρχει σήμερα. Αν και πλέον υπάρχουν αρκετά περιβάλλοντα εργασίας, η νέες εκδόσεις του ubuntu συνεχίζουν να κυκλοφορούν με το GNOME μέχρι και σήμερα. Επίσης πολλά από τα ήδη εγκατεστημένα προγράμματα όπως το Rythmbox και το LibreOffice δεν παύουν να υπάρχουν από την πρώτη μέχρι και τις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού. Ωστόσο, κάποια άλλα χαρακτηριστικά όπως το θέμα, αλλάζουν αρκετά σε κάθε νέα έκδοση του συστήματος.

Σήμερα, έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και αλλαγές πάνω στο ubuntu, αλλά ο βασικός του σκοπός δεν έχει αλλάξει με τα χρόνια. Αν και η παλιές εκδόσεις δεν έχουν σχεδόν τίποτα κενό με τις πρόσφατες, το ubuntu συνεχίζει να είναι το πιο γνωστό και το πιο φιλικό λειτουργικό σύστημα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS