ΑρχικήsecurityΕίναι το Linux το πιο ευάλωτο λειτουργικό σύστημα μετά το Android;

Είναι το Linux το πιο ευάλωτο λειτουργικό σύστημα μετά το Android;

Σε γενικές γραμμές, τα Windows της Microsoft θεωρούνται ένα από τα πλέον ευάλωτα λειτουργικά συστήματα, είτε λόγω της δημοτικότητάς τους είτε λόγο του σχεδιασμού του πυρήνα τους. Ωστόσο μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το theBestVPN.com, έρχεται για να αλλάξει λίγο τα δεδομένα.

Όπως ανακαλύφθηκε από την έρευνα, το Debian Linux, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα λειτουργικά συστήματα που έχουν το μεγαλύτερο αριθμό ελαττωμάτων. Τα τελευταία 20 χρόνια, το Debian Linux ανέφερε 3,067 τεχνικές ευπάθειες. Το 2019, το Debian ήταν το δεύτερο πιο ευάλωτο λειτουργικό σύστημα, μετά το Android, με 360 σφάλματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια τεχνική ευπάθεια είναι ένα χαρακτηριστικό ή διαμόρφωση που οι εισβολείς μπορούν να εκμεταλλευτούν για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή να χρησιμοποιήσουν ένα δίκτυο και τους πόρους του για δικό τους όφελος.

Η έκθεση συγκέντρωσε τα στοιχεία της από το National Vulnerability Database. Σύμφωνα με την έκθεση, το Ubuntu κατείχε την Πέμπτη θέση, με 2.007 σφάλματα που ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1999 και 2019.

Τα προϊόντα που βασίζονται σε Linux έχουν τα μεγαλύτερα ελαττώματα

Αν λάβουμε υπόψη μας όλα τα προϊόντα, 894 τεχνικά ελαττώματα είχαν αναφερθεί το 1999. Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο αριθμός αυτός έφτασε τα 12.174 το 2019.

Το 2018 ανακαλύφθηκαν τα περισσότερα σφάλματα, 16.556 στον αριθμό, με το Debian GNU / Linux να έχει τα 1.197 από αυτά.

Όσον αφορά την εκμετάλλευση αυτών των ευπαθειών για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης, η εκτέλεση κώδικα αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό, 25,3% ακολουθούμενη από δέσμες ενεργειών μεταξύ ιστοτόπων, με ποσοστό 17,7%. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκαν επίσης νέες μέθοδοι, που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι παράγοντες για να εκμεταλλευτούν το σύστημα Linux, όπως το cloud snooping και η ευπάθεια RCE.

Λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό αποτέλεσμα, καμία ευπάθεια που σχετίζεται με το Linux δεν εμπίπτει στα κορυφαία προϊόντα υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διανομές με βάση το Linux ή προϊόντα που χρησιμοποιούν οι hacker για να βλάψουν το σύστημα σε μεγάλη κλίμακα.

Τα σφάλματα στο λειτουργικό σύστημα Linux, μπορεί να είναι περισσότερα σε αριθμό, αλλά μπορούν να επιδιορθωθούν μέσα σε λίγες μέρες. Το Linux έχει μια πολύ ισχυρή κοινότητα και συνεχίζει να αυξάνεται με το χρόνο και την υποστήριξη από μεγάλους ιδιωτικούς φορείς όπως η Microsoft.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS