ΑρχικήsecurityFirefox 74: Κυκλοφόρησε με νέες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων

Firefox 74: Κυκλοφόρησε με νέες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων

Η Mozilla κυκλοφόρησε χθες τον Firefox 74 στο Stable desktop channel για Windows, MacOS και Linux. Η νέα έκδοση έρχεται με ενημερώσεις ασφαλείας, διορθώσεις σφαλμάτων και νέες δυνατότητες.

Μεταξύ των νέων δυνατοτήτων, περιλαμβάνονται το Facebook container, το μπλοκάρισμα sideloaded add-ons και η απενεργοποίηση της υποστήριξης των πιστοποιητικών TLS 1.0 και 1.1.

Οι χρήστες Windows, Mac και Linux desktop μπορούν να αναβαθμίσουν στην έκδοση Firefοx 74.0, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: Options -> Help -> About Firefox. Ο browser θα ελέγξει αυτόματα αν υπάρχει η νέα ενημερωμένη έκδοση και θα την εγκαταστήσει μόλις είναι διαθέσιμη.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον Firefox 74 από τους παρακάτω συνδέσμους:

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους παραπάνω συνδέσμους ή δεν βρίσκετε την ενημερωμένη έκδοση, μπορείτε να την κατεβάσετε από το FTP release directory.

Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα έκδοση του Firefox;

Νέο Facebook Container

Όταν οι χρήστες κατεβάσουν το Firefοx 74 για πρώτη φορά, θα δουν στην οθόνη ένα μήνυμα που τους ζητάει να εγκαταστήσουν το Facebook container.

Μόλις εγκατασταθεί το Facebook container, όλα τα Facebook sessions θα απομονωθούν, ώστε να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα παρακολούθησης των δραστηριοτήτων σας μεταξύ διαφορετικών sites.

Ή όπως λέει η Mozilla:

«Είναι οκ το να σας αρέσει το Facebook!

Αν σας αρέσει το Facebook αλλά δεν το εμπιστεύεστε, δοκιμάστε την επέκταση Facebook Container από το Firefοx και δυσκολέψτε τους να σας παρακολουθούν στο διαδίκτυο».

Τα πρόσθετα (add-ons) δεν μπορούν πλέον να εγκατασταθούν (sideloaded) από εξωτερικές εφαρμογές

Με τον Firefox 74, τα πρόσθετα δεν μπορούν πλέον να εγκατασταθούν μέσω εξωτερικών εφαρμογών.

Τα κακόβουλα προγράμματα εγκαθιστούν συχνά ανεπιθύμητα πρόσθετα ή επεκτάσεις χωρίς τη γνώση του χρήστη. Με αυτήν την αλλαγή που φέρνει ο Firefοx 74, οι προγραμματιστές κακόβουλων λογισμικών δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγκαταστήσουν κακόβουλες επεκτάσεις μέσω πακέτων adware ή άλλων installers.

Αυτές είναι οι νέες αλλαγές στο Firefox 74 που σχετίζονται με πρόσθετα:

  1. Ξεκινώντας από το Firefοx 74, οι χρήστες θα μπορούν να εγκαταστήσουν τις επεκτάσεις που επιθυμούν και να καταργήσουν (όποτε θέλουν) τις επεκτάσεις που είχαν γίνει sideloaded προηγουμένως.
  2. Οι προηγούμενες sideloaded επεκτάσεις δεν θα απεγκατασταθούν αυτόματα με την αναβάθμιση στον Firefox 74. Οι χρήστες θα πρέπει να απεγκαταστήσουν μόνοι τους τις επεκτάσεις.
  3. Ο Firefox θα αποτρέψει το sideloading νέων επεκτάσεων.
  4. Οι προγραμματιστές θα μπορούν να προωθήσουν ενημερώσεις σε επεκτάσεις που είχαν προηγουμένως εγκατασταθεί.

Τα TLS 1.0 και 1.1 πιστοποιητικά είναι τώρα απενεργοποιημένα από προεπιλογή στον Firefox 74

Αφού είναι διαθέσιμα τα πιο ασφαλή πρωτόκολλα TLS 1.2 και TLS 1.3, η Mozilla αποφάσισε να απενεργοποιήσει την υποστήριξη για τα πιστοποιητικά TLS 1.0 και TLS 1.1.

Άλλες διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις

Εκτός από τις νέες δυνατότητες, ο Firefοx 74 προσθέτει επίσης διάφορες βελτιώσεις και διορθώσεις σφαλμάτων, όπως:

  • Ο Firefox διευκολύνει την εισαγωγή των σελιδοδεικτών και του ιστορικού από το νέο πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge στα Windows και Mac.
  • Ο Firefox παρέχει πλέον καλύτερη προστασία απορρήτου για τις φωνητικές κλήσεις και τις βιντεοκλήσεις μέσω web μέσω της υποστήριξης του mDNS ICE, αποκρύπτοντας τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας με τυχαίο ID.
  • Διορθώσεις σχετικά με ζητήματα που υπήρχαν με τις καρτέλες στον browser.
  • Στα Windows, το Ctrl + I μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το παράθυρο «Πληροφορίες σελίδας». Το Ctrl + B ανοίγει ακόμα την πλευρική γραμμή Σελιδοδεικτών, καθιστώντας τις συντομεύσεις πληκτρολογίου περισσότερο χρήσιμες.
  • Το πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων του Firefox (Debugger) πρόσθεσε υποστήριξη για τον εντοπισμό σφαλμάτων στο Nested Web Workers.

Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές, ωστόσο υπάρχουν και άλλες βελτιώσεις.

Ο Firefox 74 διορθώνει και αρκετές ευπάθειες

Με την κυκλοφορία του Firefοx 74, η Mozilla διορθώνει και αρκετές ευπάθειες στον browser.

Από αυτές τις ευπάθειες, οι 5 ταξινομούνται ως «κρίσιμες», οι 6 ως «μέτριες» και η 1 ως «χαμηλής σοβαρότητας».

Οι κρίσιμες ευπάθειες θα μπορούσαν να επιτρέψουν την απομακρυσμένη εκτέλεση κακόβουλου κώδικα και να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS