Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να μετατρέψει τις σκέψεις ενός ατόμου σε κείμενο, αναλύοντας την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο ανέπτυξαν το AI για να αποκωδικοποιήσουν έως και 250 λέξεις σε πραγματικό χρόνο από ένα σύνολο 30 έως 50 προτάσεων.
Ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας τα νευρικά σήματα τεσσάρων γυναικών με ηλεκτρόδια που εμφυτεύτηκαν στους εγκεφάλους τους, τα οποία ήταν ήδη σε θέση να παρακολουθήσουν επιληπτικές κρίσεις.
Οι εθελόντριες διάβαζαν επανειλημμένα προτάσεις φωναχτά, ενώ οι ερευνητές τροφοδοτούσαν τα δεδομένα του εγκεφάλου στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AI για να αφαιρέσουν τα πρότυπα που θα μπορούσαν να συνδέονται με μεμονωμένες λέξεις. Ο μέσος ρυθμός σφάλματος λέξεων σε ένα επαναλαμβανόμενο σύνολο ήταν 3%.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
“Μια δεκαετία μετά την πρώτη αποκωδικοποίηση της ομιλίας από τα ανθρώπινα εγκεφαλικά σήματα, η ακρίβεια και η ταχύτητα παραμένουν πολύ κάτω από εκείνη της φυσικής ομιλίας”, αναφέρει ένα έγγραφο που αναφέρει λεπτομερώς την έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Neuroscience.
“Λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες εξελίξεις στη μηχανική μετάφραση, εκπαιδεύσαμε ένα επαναλαμβανόμενο νευρωνικό δίκτυο για να κωδικοποιήσουμε κάθε ακολουθία κατά μήκος της νευρικής δραστηριότητας σε μια αφηρημένη αναπαράσταση και στη συνέχεια να αποκωδικοποιήσουμε αυτή την αναπαράσταση, λέξη με λέξη, σε μια αγγλική πρόταση”.
Το μέσο ενεργό λεξιλόγιο ενός αγγλικού ομιλητή εκτιμάται ότι είναι περίπου 20.000 λέξεις, πράγμα που σημαίνει ότι το σύστημα απέχει πολύ από το να κατανοήσει τον κανονικό λόγο.
Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το πόσο καλά θα λειτουργήσει, καθώς ο αποκωδικοποιητής τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται στην εκμάθηση της δομής μιας φράσης και στη χρήση της για να βελτιώσει τις προβλέψεις της. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νέα λέξη αυξάνει τον αριθμό των πιθανών προτάσεων, μειώνοντας έτσι τη συνολική ακρίβεια.
“Παρόλο που θα θέλαμε ο αποκωδικοποιητής να μάθει και να εκμεταλλευτεί τις κανονικότητες της γλώσσας, παραμένει να δείξουμε πόσα δεδομένα θα χρειαζόταν για να επεκταθούμε σε μια πιο γενική μορφή αγγλικών», αναφέρει το έγγραφο.
Μία πιθανότητα θα μπορούσε να είναι να συνδυαστεί με άλλες τεχνολογίες διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή που χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους εμφυτευμάτων και αλγορίθμων.
Πέρυσι, μια έκθεση του Royal Society υποστήριξε ότι οι νευρικές διεπαφές που συνδέουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τους υπολογιστές θα επιτρέψουν την ανάγνωση του νου μεταξύ των ανθρώπων.
Η έκθεση ανέφερε τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται από την startup της Neuralink του Elon Musk και το Facebook, οι οποίες περιγράφουν την σάιμποργκ τηλεπάθεια (cyborg telepathy) ως το «επόμενο μεγάλο κύμα στον ανθρώπινο προσανατολισμό».
Το Royal Society εκτιμά ότι τέτοια interfaces θα είναι μια «καθιερωμένη επιλογή» για τη θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ μέσα σε δύο δεκαετίες.
“Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν τηλεπαθητικοί σε κάποιο βαθμό, ικανοί να συζητήσουν όχι μόνο χωρίς να μιλήσουν αλλά χωρίς λέξεις”, ανέφερε η έκθεση, ενώ επεκτείνεται σε περισσότερες φουτουριστικές εφαρμογές, όπως η δυνατότητα γεύσης και οσμής, χωρίς φυσική εμπειρία της αίσθησης.