ΑρχικήbusinessΗ χρήση RDP και εταιρικών VPN έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω Κοροναϊού

Η χρήση RDP και εταιρικών VPN έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω Κοροναϊού

Κατά την πανδημία του Κοροναϊού, η χρήση τεχνολογιών απομακρυσμένης πρόσβασης έχει αυξηθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Συγκεκριμένα, η χρήση RDP(Remote Desktop Protocol) και η χρήση εταιρικών VPN (Virtual Private Network) έχει αυξηθεί κατά 41% και 33% αντίστοιχα. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών συνιστά στους εργαζομένους την τηλεργασία, η οποία συνήθως συνεπάγεται τη σύνδεση σε ιδιωτικά δίκτυα μέσω τεχνολογιών απομακρυσμένης πρόσβασης, όπως το RDP και το VPN.

τηλεργασία σε πανδημία του Κοροναϊού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Shodan, μια μηχανή αναζήτησης που ανιχνεύει συσκευές οι οποίες συνδέονται στο Διαδίκτυο, ο αριθμός των τελικών σημείων RDP έχει αυξηθεί από τα 3 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί στην αρχή του έτους στα 4,4 εκατομμύρια, όπως σημειώθηκε την Κυριακή στις 29 Μαρτίου. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν μόνο τα τελικά σημεία RDP που εκτελούνται στην τυποποιημένη θύρα RDP 3389. Ωστόσο, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Shodan, John Matherly, αναφέρει ότι παρόμοια αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στην θύρα 3388, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από πολλούς διαχειριστές συστημάτων για την προστασία της υπηρεσίας RDP από επιθέσεις. Ο Matherly επισημαίνει ότι ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 36,8%, από 60.000 στην αρχή του έτους, σε πάνω από 80.000 σήμερα. Ομοίως, ο αριθμός των servers που χρησιμοποιούν πρωτόκολλα VPN όπως το IKE και το PPTP αυξήθηκε επίσης κατά ένα τρίτο, από 7,5 εκατομμύρια συστήματα, σε σχεδόν 10 εκατομμύρια σήμερα.

Η χρήση VPN αυξήθηκε κατακόρυφα. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν τους VPN servers που είναι εγκατεστημένοι ως θύρες σε ιδιωτικά και εταιρικά δίκτυα. Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών παραμένει σπίτι του λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο με την πανδημία του Κοροναϊού, πολλοί έχουν καταφύγει στη χρήση εφαρμογών VPN για να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο από το σπίτι. Ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα, η NordVPN δήλωσε στο ZDNet ότι παρατήρησε αύξηση των χρηστών κατά 165% από τις 11 Μαρτίου, ενώ η Atlas VPN ανέφερε αύξηση της χρήσης VPN κατά 124% στις ΗΠΑ. Αν και οι αριθμοί είναι ανεπίσημοι και βασίζονται σε παρακολούθηση από τρίτους, το site Top10VPN σημείωσε επίσης μια παρόμοια αύξηση της ζήτησης VPN σε ολόκληρη την αγορά, αναφέροντας αύξηση της ζήτησης VPN κατά 65% στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS