ΑρχικήsecurityΨεύτικα sites δημιουργίας QR code κλέβουν Bitcoin

Ψεύτικα sites δημιουργίας QR code κλέβουν Bitcoin

Bitcoin

Ένα δίκτυο από Bitcoin-to-QR-code generators (sites που επιτρέπουν τη δημιουργία QR code για Bitcoin διευθύνσεις) έχει κλέψει περισσότερα από 45.000 δολάρια χρηστών τον τελευταίο μήνα.

Τα εννέα sites, που ανήκουν σε αυτό το δίκτυο, παρείχαν στους χρήστες τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη διεύθυνση Bitcοin τους (μια μακρά σειρά κειμένου όπου αποθηκεύονται τα Bitcoin) σε QR cοde image, το  οποίο μπορούν να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους ή στο smartphone τους.

Στις μέρες μας, η μετατροπή της διεύθυνσης Bitcοin σε QR code είναι σύνηθες φαινόμενο, καθώς διευκολύνει τις συναλλαγές. Για παράδειγμα, αν στείλετε ένα αίτημα για μια πληρωμή σε ένα άλλο άτομο, θα πραγματοποιηθεί η εξής διαδικασία: Ο δέκτης του αιτήματος θα σκανάρει το QR code με ένα Bitcoin wallet app και θα στείλει την πληρωμή που ζητήσατε χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσει με το χέρι μια μεγάλη διεύθυνση Bitcoin. Με τη χρήση QR codes, οι χρήστες εξαλείφουν την πιθανότητα ενός σφάλματος πληκτρολόγησης, που θα μπορούσε να στείλει τα χρήματα σε λάθος πορτοφόλι.

Sites προσπάθησαν να παραβιάσουν Bitcoin συναλλαγές μέσω ψεύτικων QR codes

Την περασμένη εβδομάδα, ο Harry Denley, Διευθυντής Ασφάλειας στην πλατφόρμα MyCrypto, ανακάλυψε έναν ύποπτο ιστότοπο, ο οποίος μετατρέπει τις διευθύνσεις Bitcoin σε QR codes.

Υπάρχουν πολλά τέτοια sites, αλλά ο Denley διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο ήταν κακόβουλο. Το site δεν μετέτρεπε τις εισερχόμενες διευθύνσεις Bitcοin στα ισοδύναμα QR codes, αλλά παρήγαγε πάντα το ίδιο QR code για το πορτοφόλι του scammer.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας χρήστης μοιραστεί το QR code με κάποιον άλλο ή τον βάλει σε ένα site για να ζητήσει συναλλαγές, όλα τα χρήματα θα σταλούν στη διεύθυνση Bitcοin του απατεώνα.

QR code

Ο Denley ανακάλυψε άλλα οκτώ sites, που μοιράζονται το ίδιο interface, το οποίο σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί μάλλον από τον ίδιο εγκληματία:

  • bitcoin-barcode-generator.com
  • bitcοinaddresstoqrcode.com
  • bitcoins-qr-code.com
  • btc-to-qr.com
  • create-bitcoin-qr-code.com
  • free-bitcoin-qr-codes.com
  • freebitcoinqrcodes.com
  • qr-code-bitcoin.com
  • qrcodebtc.com

Σύμφωνα με τον Denley, τα εννέα sites δημιούργησαν QR code για πέντε διαφορετικές διευθύνσεις Bitcoin και έκλεψαν 7 Bitcoin (45.000 δολάρια), πιθανότατα από εξαπατημένους χρήστες.

Χρησιμοποιώντας το PassiveTotal, μια threat intelligence πλατφόρμα από την RiskIQ, ο Denley δήλωσε ότι συνέδεσε τα sites με τρεις web servers.

Οι ίδιοι web servers έχουν φιλοξενήσει περισσότερα από 450 sites που χρησιμοποιούνται, επίσης, για κακό σκοπό:

Τα περισσότερα sites που φιλοξενούνταν στους τρεις web servers δεν ήταν ενεργά. Απλά περιείχαν διαφημίσεις για sites τυχερών παιχνιδιών με cryptocurrency.

Αυτά τα sites θεωρούνται, συνήθως, απάτες, καθώς τείνουν να κρατούν όλα τα στοιχήματα, χωρίς να αποδίδουν τα κέρδη στους νικητές.

Η ανακάλυψη του ερευνητή της MyCrypto δεν είναι η μοναδική στο είδος της. Έχουν βρεθεί και στο παρελθόν δίκτυα Bitcοin-to-QR-cοde generators. Για παράδειγμα, η cryptocurrency wallet εταιρεία ZenGo ανακάλυψε ένα αντίστοιχο δίκτυο τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τη ZenGo, οι απατεώνες κατόρθωσαν να κλέψουν περισσότερα από 20.000 δολάρια.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS