Ο BEREC, ο οργανισμός ρύθμισης των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ότι από τη στιγμή που ξέσπασε ο κορωνοϊός και πάρθηκαν μέτρα για καραντίνα, δεν έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα συμφόρησης στο διαδίκτυο.
Ο οργανισμός δήλωσε ότι η συνολική κίνηση στα δίκτυα έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά τα δίκτυα έρχονται αντιμέτωπα με μαζική τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και χρήση για ψυχαγωγία. Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα συμφόρησης (π.χ. διακοπές).
Στην αρχή αυτής της παγκόσμιας κρίσης, πολλοί ειδικοί σε θέματα διαδικτύου, είχαν πει ότι οι υποδομές του Ίντερνετ στην Ευρώπη ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στην αύξηση της κίνησης, που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Ωστόσο, “Οι πάροχοι δικτύων κατάφεραν να αντιμετωπίσουν καλά αυτή την πρόσθετη κίνηση”, δήλωσε σήμερα ο Οργανισμός ελέγχου των Ευρωπαϊκών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).
Ο οργανισμός δήλωσε ότι υπήρχαν ορισμένα προβλήματα με την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά θεωρήθηκαν «τοπικά και προσωρινά» και δεν δημιουργήθηκαν περαιτέρω θέματα.
Ο οργανισμός επιβράβευσε, επίσης, τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που έκαναν κάποιες καλές προσφορές για τους χρήστες, όπως αύξηση των mobile data.
Οι υπηρεσίες παροχής Ίντερνετ ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του BEREC
Επιπλέον, ο BEREC δήλωσε ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν ζητήματα συμφόρησης στο διαδίκτυο, αλλά υπήρχε και “μείωση της κυκλοφορίας” σε ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ο BEREC θεώρησε ότι αυτή η μείωση οφείλεται στα “μέτρα μείωσης της κυκλοφορίας” που πήραν κάποιες εταιρείες.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο οργανισμός ζήτησε επισήμως από τις streaming υπηρεσίες να μειώσουν την ποιότητα των βίντεο στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του δικτύου.
Το Netflix και το YouTube ήταν οι πρώτες υπηρεσίες που προχώρησαν στην εφαρμογή αυτού του μέτρου. Το YouTube, μάλιστα, έλαβε τελικά αυτό το μέτρο για όλους τους χρήστες και όχι μόνο για τους χρήστες στην Ευρώπη.
Τα Amazon Prime Video, Disney + και Facebook μείωσαν, επίσης, την ποιότητα των βίντεο για τους χρήστες στην Ευρώπη.
Οι Akamai, Microsoft και Sony, δεν προσεγγίστηκαν από τους ειδικούς του BEREC, ωστόσο αποφάσισαν να μειώσουν και αυτές τα video game downloads κατά τις ώρες αιχμής, προκειμένου να μην υπάρξουν θέματα συμφόρησης στο δίκτυο.
Από την άλλη μεριά, πολλοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών είχαν υποστηρίξει από την αρχή ότι οι υποδομές είναι σχεδιασμένες για τέτοιες στιγμές και ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα.