ΑρχικήsecurityOpenWrt: Σοβαρό σφάλμα επιτρέπει πλήρη πρόσβαση στο σύστημά σας

OpenWrt: Σοβαρό σφάλμα επιτρέπει πλήρη πρόσβαση στο σύστημά σας

OpenWrt: Σοβαρό σφάλμα επιτρέπει πλήρης πρόσβαση στο σύστημα

Ένας ερευνητής ασφαλείας ανακάλυψε σοβαρό σφάλμα στο λειτουργικό σύστημα OpenWrt το οποίο επιτρέπει στους επιτιθέμενους να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό στα ευάλωτα συστήματα.

Το OpenWrt είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux που χρησιμοποιείται κυρίως σε ενσωματωμένες συσκευές και routers για τη δρομολόγηση του network traffic και υπάρχει σε εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο.

Το σφάλμα, το οποίο ονομάστηκε RCE, επιτρέπει στον package manager να αγνοεί το SHA-256 checksum, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον εισβολέα να παρακάμψει τον έλεγχο των .ipk πακέτων. Ο ερευνητής Guido Vranken, εξήγησε ότι βρήκε αυτήν την ευπάθεια τυχαία όταν προετοίμαζε ένα task για το opkg.

Για να εκμεταλλευτεί κάποιος το σφάλμα, πρέπει πρώτα να στείλει τα μολυσμένα πακέτα από ένα web server. Στη συνέχεια, πρέπει να δημιουργηθεί επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του downloads.openwrt.org και ο εισβολέας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το DNS Server, για να μπορεί το downloads.openwrt.org να αντιστοιχεί σε έναν server ο οποίος είναι υπό τη διαχείριση του εισβολέα. Στην πραγματικότητα, το opkg του ΟpenWrt επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε ολόκληρο το σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο hacker πρέπει να έχει ένα έγκυρο και signed package index από το downloads.openwrt.org, ενώ τα κακόβουλα πακέτα πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθός όπως αυτό το οποίο αναφέρεται στο index.  

OpenWrt: Σοβαρό σφάλμα επιτρέπει πλήρης πρόσβαση στο σύστημα

Η ευπάθεια πλέον έχει διορθωθεί και οι χρήστες καλούνται να αναβαθμίσουν το σύστημά τους στην πιο πρόσφατη έκδοση του OpenWrt. Η αναβάθμιση γίνεται με τις ακόλουθες εντολές:

cd /tmp
opkg update
opkg download opkg
zcat ./opkg-lists/openwrt_base | grep -A10 "Package: opkg" | grep SHA256sum
sha256sum ./opkg_2020-01-25-c09fe209-1_*.ipk

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS