ΑρχικήsecurityHοuseparty: η δημοφιλέστερη εφαρμογή της καραντίνας σας παρακολουθεί

Hοuseparty: η δημοφιλέστερη εφαρμογή της καραντίνας σας παρακολουθεί

Hοuseparty

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει ανεξέλεγκτη την πορεία της, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους. Αυτό έχει οδηγήσει, όπως είναι φυσικό σε μία πρωτοφανή αύξηση της χρήσης των εφαρμογών τηλεδιασκέψεων και των αντίστοιχων εργαλείων επικοινωνίας.  

Ωστόσο καμία εφαρμογή δεν είδε την δημοτικότητά της να ανεβαίνει τόσο, μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, όσο το Hοuseparty της Epic Games. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκαν 2 εκατομμύρια λήψεις της εφαρμογής. Πρόκειται για ένα app, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά το 2016 και επιτρέπει στους χρήστες να παίζουν παιχνίδια μέσω τηλεδιασκέψεων.

Όμως τώρα φαίνεται ότι η εφαρμογή δεν είναι τελικά και η καλύτερη επιλογή, αφού ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι συλλέγει «έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων».

Ο Ray Walsh από την ProPrivacy δήλωσε στο Digital Trends ότι η συλλογή “περιλαμβάνει δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας – τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικά, να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστεί η τοποθεσία του κάθε χρήστη”.

Αυτό ωστόσο που τον ανησυχεί περισσότερο, είναι το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς των social media τους για να κάνουν εγγραφή στην εφαρμογή.

Μόλις τη περασμένη εβδομάδα, μία άλλη εφαρμογή επικοινωνίας μέσω βίντεο κλήσεων, η Zoom, αποκαλύφθηκε ότι έστελνε δεδομένα των χρηστών της στο Facebook χωρίς όμως να το αναφέρει πουθενά. Κι ενώ το Zoom επιδιορθώσετε άμεσα το ζήτημα, το Hοuseparty δεν έχει ακόμη κάνει αλλαγές στην εφαρμογή του και οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να ξεκινήσει με την πολιτική απορρήτου της.

Η Suzanne Vergnolle, εμπειρογνώμονας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δήλωσε ότι η πολιτική απορρήτου της εφαρμογής Hοuseparty, πιθανότατα δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του GDPR, ένα σύνολο κανόνων που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της. Η ειδικός είπε επίσης ότι η εφαρμογή παρακολουθεί από προεπιλογή την τοποθεσία των χρηστών, ενώ δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα διαγραφής δεδομένων.

Περιέργως το Houseparty δεν έχει ανανεώσει την πολιτική απορρήτου του από τον Ιούνιο του 2018, παρά το γεγονός ότι οι κανόνες GDPR κυκλοφόρησαν μόλις δύο εβδομάδες αργότερα. Κανένας εκπρόσωπος της εφαρμογής δεν έχει δηλώσει κάτι επί του θέματος.

Όπως σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες της ProPrivacy, η απενεργοποίηση των δεδομένων τοποθεσίας και η δημιουργία ιδιωτικών συνομιλιών θα μπορούσε να μειώσει την ακραία συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με την τοποθεσία. Ωστόσο αυτό δε θα επηρεάσει τη γενικότερη συλλογή δεδομένων που πραγματοποιείται από το app.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS