ΑρχικήsecurityΙσραήλ: Παρακολουθεί δεδομένα τοποθεσίας για τον εντοπισμό των επαφών των νοσούντων από...

Ισραήλ: Παρακολουθεί δεδομένα τοποθεσίας για τον εντοπισμό των επαφών των νοσούντων από κορωνοϊό

Το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή έναν νέο νόμο έκτακτης ανάγκης για τη χρήση δεδομένων στο κινητό, που θα βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό καθώς και στον εντοπισμό των ατόμων με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή. Τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν, επίσης, μολυνθεί, οπότε πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το BBC, ο νόμος αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, παρακάμπτοντας την κοινοβουλευτική έγκριση.

Σε μια δήλωσή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έγραψε: “Θα αυξήσουμε δραματικά την ικανότητα εντοπισμού και απομόνωσης όσων έχουν μολυνθεί. Σήμερα ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να εντοπίσουμε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Θα ενημερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να μουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Αναμένουμε ότι θα βρούμε πολλούς ανθρώπους. Θα τους ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες. Η μετάβαση σε καραντίνα δεν θα αποτελεί σύσταση αλλά απαίτηση και θα την επιβάλουμε χωρίς συμβιβασμούς. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας“.

“Έχω δώσει εντολή στο υπουργείο Υγείας να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εξετάσεων για κορωνοϊό ώστε να φτάσει τις 3.000 την ημέρα”, πρόσθεσε. “Είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε μέχρι 5.000 την ημέρα. Από όσο γνωρίζω, σε σχέση με τον πληθυσμό, αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εξετάσεων στον κόσμο, υψηλότερος και από της Νότιας Κορέας. Στη Νότια Κορέα, γίνονται περίπου 15.000 εξετάσεις την ημέρα για έναν πληθυσμό πέντε ή έξι φορές μεγαλύτερο από το δικό μας”.

Οι προασπιστές των πολιτικών ελευθεριών υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες που επιτρέπουν την παρακολούθηση των πολιτών, ακόμα και για τον κορωνοϊό, θέτει πολλούς κινδύνους για την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, το Ισραήλ είχε 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού μέχρι χθες το πρωί. Σήμερα το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε ότι τα κρούσματα έφτασαν τα 427.

Το Υπουργείο δεν έχει αναφέρει ακόμα λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η παρακολούθηση. Σύμφωνα με το BBC, θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα τοποθεσίας των κινητών τηλεφώνων των ανθρώπων. Αυτά τα δεδομένα θα συλλέγονται και θα δίνονται στους αξιωματούχους που ασχολούνται με θέματα υγείας.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας θα συμμετάσχει στην παρακολούθηση της τοποθεσίας των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό, για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες καραντίνας.

Επίσης, θα στέλνει μηνύματα στα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς για να τους ενημερώσει ότι πρέπει να μπουν και αυτοί σε καραντίνα για παν ενδεχόμενο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θέσπισε αυτό το νόμο για να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό και την εξάπλωσή του. Όμως, ο τρόπος που επέλεξε επιτρέπει στις κρατικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τους πολίτες.

Το ερώτημα είναι το εξής: Μήπως αυτή η τόσο παρεμβατική μέθοδος επηρεάσει την προθυμία των ανθρώπων να παίρνουν μαζί τους τα κινητά τους;

Χθες, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει παρόμοια μέτρα για να περιορίσει τον κορωνοϊό. Μάλιστα, έχει ήδη έρθει σε επαφή με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS