ΑρχικήinetΟ Trump απαγορεύει τα ταξίδια προς και από Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

Ο Trump απαγορεύει τα ταξίδια προς και από Ευρώπη λόγω κορωνοϊού

Σε μια ομιλία που απηύθυνε προς όλο το έθνος την Τετάρτη το βράδυ, ο Πρόεδρος Donald Trump κατηγόρησε εν μέρει την Ευρώπη για την εξάπλωση της νέας πανδημίας κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώνοντας ότι ο Λευκός Οίκος έλαβε την απόφαση να αναστείλει τα ταξίδια των αλλοδαπών που βρίσκονταν στην ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης στις ΗΠΑ για 30 ημέρες, με ισχύ από τις 13 Μαρτίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν περιλαμβάνεται στην απαγόρευση.

Ο Trump φάνηκε τελικά να αναγνωρίζει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, με περισσότερα από 1.300 τεκμηριωμένα κρούσματα της ασθένειας και 38 θανάτους. Αλλά έκρινε επίσης πολύ σκληρά την Ευρώπη, η οποία ισχυρίστηκε ότι “έστειλε” ένα “μεγάλο αριθμό νέων ομάδων” στις ΗΠΑ, μη κλείνοντας τις πτήσεις από την Κίνα ως απάντηση στον  “ξένο” ιό. (Όσον αφορά το από που προέρχεται ο ξενοφοβικός τόνος της ομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ευθύνεται ο Στέφεν Μίλερ, ένας βοηθός του Λευκού Οίκου με ιδεολογικούς δεσμούς με το λευκό εθνικιστικό κίνημα.) Ο Λευκός Οίκος κρίθηκε σκληρά για την μη έγκαιρη ανταπόκρισή του για την πανδημία στις ΗΠΑ, όπως η αποτυχία να τεσταριστούν επαρκώς τα ύποπτα περιστατικά, ο κακός χειρισμός των κρουσμάτων και των πρωτόκολλων ασφαλείας, και η επιμονή του Trump ότι η κριτική της επίβλεψης της κατάστασης ήταν μέρος μιας δημοκρατικής «φάρσας».

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να λάβει τα ίδια μέτρα προφύλαξης και να περιορίσει τα ταξίδια από την Κίνα και άλλες επικίνδυνες περιοχές”, δήλωσε ο Trump. “Ως αποτέλεσμα, πολλοί ταξιδιώτες από την Ευρώπη μετέφεραν τον ιό στις ΗΠΑ. Μετά από διαβούλευση με τους κορυφαίους κυβερνητικούς επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, αποφάσισα να αναλάβω πολλές ισχυρές αλλά απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας και της ευημερίας όλων των Αμερικανών ».

“Για να μην εισέλθουν νέα κρούσματα στην χώρα μας, θα αναστείλουμε όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επόμενες 30 ημέρες”, δήλωσε ο Trump. “Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Αυτοί οι περιορισμοί θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν από εδώ και πέρα. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους Αμερικανούς που έχουν υποβληθεί σε κατάλληλες εξετάσεις και αυτές οι απαγορεύσεις δεν θα ισχύουν για τον τομέα του εμπορίου, αλλά για διάφορα άλλα πράγματα. Οτιδήποτε προέρχεται από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτό που συζητάμε».

Σημειώστε ότι ενώ ο Trump είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας ότι οι αναστολές εισόδου θα ισχύουν επίσης για το εμπόριο και το φορτίο, αργότερα διευκρίνισε σε ένα tweet ότι αυτό δεν θα ισχύει. Η ίδια σελίδα καθοδήγησης του CDC για τον ιό δηλώνει ότι “υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος”. Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης στην ομιλία ότι οι περιορισμοί που ισχύουν για “όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες” εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο Λευκός Οίκος υποχρεώθηκε επίσης να διευκρινίσει ότι εφαρμόζεται μόνο στους περισσότερους αλλοδαπούς (εκτός από εκείνους με ειδικές εξαιρέσεις, όπως εκείνες που έχουν παντρευτεί με πολίτη των ΗΠΑ ή με νόμιμο μόνιμο κάτοικο) οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο Σένγκεν τις τελευταίες 14 ημέρες.

Ο χώρος Σένγκεν είναι μια ομάδα από 26 ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και έχουν καταργήσει τους ελέγχους διαβατηρίων και κυκλοφορίας στα σύνορά τους. Δεν είναι σαφές εάν η περιοχή Σένγκεν επιλέχθηκε στην πραγματικότητα με βάση τον κίνδυνο.

Ο Trump επέμεινε επίσης κατά τη διάρκεια της διεύθυνσης ότι για τη “συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών, ο κίνδυνος είναι πολύ, πολύ χαμηλός”, επαναλαμβάνοντας διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τους ειδικούς. Παραμένουν πολλά άγνωστα στοιχεία για τον κορωνοϊό, που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και να κατακλύσει τα συστήματα υγείας. Ενώ μελέτες μέχρι σήμερα έχουν βρει ότι πάνω από το 80% των περιπτώσεων έχουν ως αποτέλεσμα μόνο μικρά συμπτώματα, το ποσοστό θνησιμότητας υπόκειται σε πολλούς παράγοντες και κυμάνθηκε από 0,5% στη Νότια Κορέα έως 3,4% παγκοσμίως. Ο Trump σημείωσε με ακρίβεια ότι ο «υψηλότερος κίνδυνος είναι για τους ηλικιωμένους πληθυσμούς με υποκείμενες συνθήκες υγείας» και ότι πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» λέγοντας ότι ο Λευκός Οίκος συμβουλεύει οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Δεν είναι σαφές εάν η διακοπή των περισσότερων ταξιδιών από την Ευρώπη θα βοηθήσει στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, καθώς ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε τοπικό επίπεδο εδώ και πιθανότατα εβδομάδες. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι οι ταξιδιώτες δεν μετακινούνται απλώς μέσω αεροδρομίων χωρίς περιορισμούς ή ότι οι περιπτώσεις δεν θα προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης, οι αναστολές θα μπορούσαν να αποδειχθούν χωρίς νόημα ενόψει των διαρκών τοπικών κρουσμάτων. Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών Robert Redfield δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο ιός βρίσκεται σε τουλάχιστον 38 πολιτείες της Αμερικής. Η εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού θα βασιστεί περισσότερο στην κοινωνική αποστασιοποίηση, στην οποία οι Αμερικανοί θα λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την επαφή με άλλους, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας από το σπίτι και την ακύρωση event με μεγάλο αριθμό αναμενόμενων παρευρισκομένων.

«Όταν ασχολείσαι με μεταδόσεις που μοιάζουν με ιούς της γρίπης, είναι σαν να προσπαθείς να ελέγχεις τον άνεμο», δήλωσε στο Fortune ο διευθυντής του Κέντρου για την Έρευνα και Πολιτική των Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα Michael Osterholm. “Οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να προσπαθήσουν να περιορίσουν το χρόνο τους σε μεγάλα πλήθη, αλλά δεν νομίζω ότι ένας τέτοιος περιορισμός στα ταξίδια πρόκειται να βοηθήσει καθόλου.”

“Αυτός ο ιός είναι ήδη σε όλη τη χώρα”, πρόσθεσε ο Osterholm. Σκεφτείτε τον σαν την εποχική γρίπη. Και πότε ήταν η τελευταία φορά που κανείς σκέφτηκε να θέσει σε καραντίνα τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια εποχική γρίπη; ”

Ο Trump ανήγγειλε επίσης μέτρα για να προσπαθήσει να στηρίξει την οικονομία σε απάντηση στον κοροναϊό. Εκείνα περιλάμβαναν τις αναστολές πληρωμών του Υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζουν να εισάγουν μείωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και αυξάνουν το πρόγραμμα δανείων της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Ο ιός δεν θα έχει πιθανότητα εναντίον μας”, δήλωσε ο Trump. “Κανένα έθνος δεν είναι πιο προετοιμασμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε την καλύτερη οικονομία, την πιο προηγμένη υγειονομική περίθαλψη και τους πιο ταλαντούχους γιατρούς, επιστήμονες και ερευνητές οπουδήποτε στον κόσμο. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.”

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS