ΑρχικήinetΕΕ: Καταθέτει πρόταση για εύκολη αντικατάσταση smartphone μπαταριών

ΕΕ: Καταθέτει πρόταση για εύκολη αντικατάσταση smartphone μπαταριών

Στο παρελθόν, η αντικατάσταση μιας χαλασμένης μπαταρίας στα smartphones δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση καθώς οι χρήστες δεν χρειάζονταν τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να ανοίξουν το πίσω κάλυμμα της συσκευής και να αποκτήσουν πρόσβαση στην μπαταρία που ήθελαν να αλλάξουν. Άλλωστε η αντικατάσταση μπαταριών σε smartphone κινητά δεν ήταν ιδιαίτερα συχνή. Στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας, ωστόσο, η αντικατάσταση μιας χαλασμένης μπαταρίας σε smartphone είναι πιο περίπλοκη καθώς απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθεί η εγγύηση της συσκευής. Γι αυτό το λόγο, η διαδικασία αυτή ονομάζεται “Herculean task”. Αυτό, όμως, ίσως αλλάξει σύντομα καθώς η ΕΕ εξετάζει για μια ακόμη φορά ένα σχέδιο που αφορά την αντικατάσταση των smartphone μπαταριών.smartphones αντικατάσταση μπαταριών

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oλλανδικής χρηματοοικονομικής εφημερίδας Het Financieele Dagblad (FD), η ΕΕ πρόκειται να υποχρεώσει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών να διευκολύνουν την διαδικασία αντικατάστασης μπαταριών. Η βασική ιδέα πίσω από αυτή την πρόταση φαίνεται να είναι η βιωσιμότητα, καθώς η ευκολότερη αντικατάσταση μπαταριών θα επιτρέψει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα smartphones τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχοντας έτσι ως αποτέλεσμα λιγότερα ηλεκτρονικά απόβλητα.Het Financieele Dagblad (FD)

Ο Frans Timmermans, Aντιπρόεδρος της “Πράσινης Συμφωνίας” ( “Green Deal” ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει αναλυτικά αυτό το σχέδιο στα μέσα Μαρτίου. Επιπλέον, η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει την ευρύτερη ανακύκλωση των προϊόντων, την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και την πιο βιώσιμη παραγωγή.green deal smartphone αντικατάσταση μπαταριών

Πρόσφατα, η ΕΕ ψήφισε υπέρ της υποχρέωσης των κατασκευαστών smartphones να υιοθετήσουν το USB Type-C ως την τυπική θύρα σε όλες τις συσκευές. Η τυποποίηση των θυρών, σε συνδυασμό με τις εύκολα αντικαταστάσιμες μπαταρίες, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ, ο στόχος της μείωσης των ηλεκτρονικών αποβλήτων θα ασκήσει πιέσεις τους κατασκευαστές, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι συσκευές τους είναι εύκολο να επισκευαστούν. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν ότι τα απαραίτητα ανταλλακτικά θα είναι διαθέσιμα ευρύ κοινό, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τις εταιρείες επισκευής.

O Timmermans πρότεινε επίσης μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση της καταστροφής των ειδών που δεν έχουν πωληθεί, η οποία θα προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών και θα μειώσει τις εξαγωγές αποβλήτων σε άλλες χώρες.Frans Timmermans "Green Deal"

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια προώθησης της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των παλιών ηλεκτρονικών συσκευών, η ΕΕ θα εργαστεί για ένα ευρωπαϊκό σύστημα που θα έχει ως στόχο την συλλογή παλιών κινητών τηλεφώνων, φορτιστών και tablets. Tέλος, αυτή η πρόταση της ΕΕ αποδεικνύει ότι στόχος της είναι να επικεντρωθεί σε μία πιο εκτεταμένη ανακύκλωση υλικών συσκευασίας και να περιορίσει τη χρήση πλαστικού σε προϊόντα και συσκευασίες.

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS