ΑρχικήinetΤο Google Al μπορεί να νικήσει τους γιατρούς στην ανίχνευση του καρκίνου...

Το Google Al μπορεί να νικήσει τους γιατρούς στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Η Google αναφέρει ότι έχει αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία καρκίνου του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους γιατρούς.

Μια μελέτη που εξέτασε την ακρίβεια του συστήματος, που οποία αναπτύχθηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ της γιγαντιαίας τεχνολογικής εταιρείας και των ερευνητών του καρκίνου, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκε για να ανιχνεύσει τον καρκίνο χρησιμοποιώντας δεκάδες χιλιάδες μαστογραφίες από γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να παράγει πιο ακριβή ανίχνευση από τους ανθρώπινους ακτινολόγους.

AI

Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση της τεχνολογίας ΑΙ οδήγησε σε λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, όπου τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι υπάρχει καρκίνος όταν δεν υπάρχει και ψευδώς αρνητικά, όπου ο υπάρχων καρκίνος δεν εντοπίζεται.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπινους εμπειρογνώμονες, το πρόγραμμα μείωσε τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά 5,7% για τα αμερικανικά θέματα και 1,2% για τα θέματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μειώνει τα ψευδώς αρνητικά στοιχεία κατά 9,4% για τα αμερικανικά θέματα και 2,7% για τα θέματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το σύστημα AI ήταν πιο ακριβές, παρά το γεγονός ότι είχε λιγότερες πληροφορίες από ό, τι οι ανθρώπινοι εμπειρογνώμονες, όπως το ιστορικό των ασθενών και οι προηγούμενες μαστογραφίες.

Ο καθηγητής Ara Darzi, ένας από τους συντάκτες του εγγράφου και ο διευθυντής του Cancer Research UK Imperial Centre, δήλωσε ότι δεν περίμενε να δει ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα από το σύστημα AI. “Αυτή είναι μια από τις μετασχηματιστικές ανακαλύψεις που έχετε στο χέρι σας, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν τον τρόπο με τον οποίο προβάλλουμε το screening όσον αφορά τη βελτίωση της ακρίβειας και της παραγωγικότητας”, δήλωσε ο Darzi στο CNN Business.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, αν και τα αποτελέσματα βελτιώνονται σημαντικά εάν η ασθένεια συλλεχθεί και αντιμετωπιστεί νωρίς, λένε οι συντάκτες της μελέτης.

Ωστόσο, παρά τα μεγάλης κλίμακας προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού στις ανεπτυγμένες χώρες, οι μαστογραφίες εξέτασης δεν εντοπίζουν περίπου έναν στους πέντε καρκίνους του μαστού, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

«Η απόδοση ακόμη και των καλύτερων ιατρών αφήνει περιθώρια βελτίωσης», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης στη Φύση. “Η AI μπορεί να είναι μοναδικά έτοιμη να βοηθήσει με αυτή την πρόκληση.”

Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ακτινολόγους, λένε.

Μια έκθεση του 2018 του Βασιλικού Κολλεγίου Ακτινολόγων διαπίστωσε ότι το 75% των διευθυντών του τμήματος ακτινολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς κλινικοί ακτινολόγοι για να παρέχουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό επίπεδο περίθαλψης των ασθενών.

Η έκθεση προβλέπει ότι θα χρειαστούν περίπου 2.000 πρόσθετοι ακτινολόγοι για να κλείσουν το προβλεπόμενο έλλειμμα το 2023.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δύο ακτινολόγοι ερμηνεύουν κάθε μαστογραφία, το σύστημα AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τον δεύτερο αναγνώστη, δήλωσε ο Darzi. “Δεν νομίζω ότι αυτό θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε αυτό το στάδιο”, είπε.

Η ανίχνευση και η διάγνωση του καρκίνου του μαστού συνοδεύεται από άλλες έρευνες της Google που αποδεικνύουν πως η AI μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον καρκίνο του πνεύμονα και να αποτρέψουν σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ήταν μέρος μιας συνεργασίας μεταξύ του Google Health, του Cancer Research UK Imperial Centre, του Πανεπιστημίου Northwestern και του νοσοκομείου Royal Surrey County.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS