Στις 9 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποίησε για μία νέα επιδημία (Κορωναϊός), η οποία έχει συμπτώματα γρίπης και εντοπίστηκε στην Κίνα. Αρκετά περιστατικά πνευμονίας καταγράφηκαν στην πόλη Ουχάν και τα περισσότερα φαίνεται ότι προέρχονταν από πωλητές που έρχονταν σε επαφή με ζώα στην αγορά Huanan.
Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχαν επίσης ανακοινώσει την επιδημία από τις 6 Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, η πρώτη που προειδοποίησε τους πελάτες της σχετικά με την έξαρση του νέου κορωναϊού, ήταν μία καναδική πλατφόρμα, ονόματι BlueDot, η οποία σχετίζεται με θέματα υγείας.
Η πλατφόρμα BlueDot χρησιμοποιεί έναν ειδικό αλγόριθμο, ώστε να παρακολουθεί τις εξάρσεις ασθενειών σε ζώα και φυτά, εξετάζοντας ειδησεογραφικά site και επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να ενημερώνει τους πελάτες της σχετικά με τις επικίνδυνες περιοχές.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlueDot, Kamran Khan, δήλωσε ότι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτή, η ταχύτητα που μεταδίδονται οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας και οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να ειδοποιήσουν εγκαίρως για το θανατηφόρο ιό. Και καθώς οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και το CDC εξαρτώνται από αυτούς τους αξιωματούχους όσον αφορά στην ενημέρωση σχετικά με θέματα υγείας, προτείνει ότι θα ήταν καλύτερο να βασιστούν σε τεχνολογία ΑΙ.
Windows 10 τέλος, απομένει μόλις ένας χρόνος υποστήριξης
Κομήτης θα κάνει μια θεαματική προσέγγιση τον Οκτώβριο
Εκτόξευση του Europa Clipper για ανίχνευση ζωής στην Ευρώπη!
Ο Khan δήλωσε επίσης ότι το AI που χρησιμοποιούν, αποφεύγει να λαμβάνει υπόψη τις δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα καθώς τα αποτελέσματα που προκύπτουν από εκεί είναι συχνά συγκεχυμένα και όχι ακριβή όπως απαιτούν τέτοιου είδους περιστάσεις. Το AI συλλέγει τα παγκόσμια δεδομένα των αεροπορικών εταιρειών που δείχνουν πού μετακινούνται οι μολυσμένοι κάτοικοι. Τα στοιχεία απεικονίζουν ότι ο Κορωναϊός θα εξαπλωθεί από τη Ουχάν στην Μπανγκόκ, την Ταϊπέι, το Τόκιο και τη Σεούλ αρχικά.
Ο ίδιος ο Khan, είχε διατελέσει ειδικός νοσοκομειακών νοσημάτων στο Τορόντο την εποχή της επιδημίας SARS το 2003. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια τεχνολογία που να μπορεί να παρακολουθεί την έξαρση των ασθενειών πιο αποτελεσματικά. 44 άτομα πέθαναν στο Τορόντο λόγω της επιδημίας SARS το 2003.
Επιδημιολόγοι που ασχολούνται με τον Κορωναϊό, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να εξαπλώνεται προς το παρόν, αφού πολλοί ασθενείς έχουν ήδη ταξιδέψει σε άλλες πόλεις. Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, οι κινεζικές αρχές πρέπει πρώτα να έχουν μία πιο πλήρη εικόνα σχετικά με αυτόν.