Η Google αναπτύσσει μία νέα τεχνολογία για να βελτιώσει τα αποτελέσματα που εμφανίζονται όταν πληκτρολογείτε ένα περίπλοκο ερώτημα.
Την Παρασκευή, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αρχίζει να χρησιμοποιεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε στα ερευνητικά της εργαστήρια, γνωστό ως BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers), για να βοηθήσει την ανταπόκριση σε ερωτήματα στην αγγλική γλώσσα, αρχίζοντας από τους χρήστες της Αμερικής. Οι αλλαγές αποσκοπούν στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους η γλώσσα και το περιβάλλον αλληλεπιδρούν, ώστε να δίνουν στους χρήστες καλύτερες απαντήσεις στις αναζητήσεις τους, χωρίς περιορισμούς.
Ορισμένα ερωτήματα περιλάμβαναν λέξεις ή φράσεις που παρεμπόδιζαν τη μηχανή αναζήτησης της Google να καταλάβει τι ακριβώς ζητούν και τα οποία το BERT μπορεί να χειριστεί καλύτερα, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας την Πέμπτη.
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Καταγγελία εναντίον γνωστών gaming εταιρειών
Η παλαιότερη τεχνολογία αναζήτησης της Google θα αντιμετωπίσει τα ερωτήματα ως ένα “σύνολο λέξεων”, δήλωσε ο vice president Pandu Nayak. Δηλαδή απορρίπτει πολλές πληροφορίες σχετικά με την ακολουθία των λέξεων και εξετάζει ποιες από τις λέξεις θεωρούνται σημαντικές. Αυτό όμως δεν λειτουργεί πάντοτε καλά, καθώς οι πληροφορίες αλληλουχίας είναι συχνά σημαντικές.
Το BERT, το οποίο η Google παρουσίασε το 2018 και έγινε ανοιχτού κώδικα, ώστε κι άλλοι προγραμματιστές να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, είναι αρκετά διαφορετικό, καθώς μπορεί να δει παράλληλα πολλά κείμενα και να εξετάσει πώς κάθε λέξη σχετίζεται με άλλες σε μια πρόταση.
Όπως εξήγησε ο Jeff Dean, ο senior vice president AI της Google, το σύστημα BERT ουσιαστικά διδάχθηκε σχετικά με τη γλώσσα παίζοντας ένα παιχνίδι: οι μηχανικοί της Google το εκπαίδευσαν τροφοδοτώντας το με διάφορες παραγράφους στις οποίες το 10 έως 15% των λέξεων διαγράφηκε τυχαία και κάνοντάς το να μαντέψει τι χρειαζόταν για να συμπληρωθεί.
Ο Nayak επεσήμανε ότι η Google σίγουρα χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να κατανοήσει τι θέλουμε όταν αναζητούμε διάφορα πράγματα: Για παράδειγμα, με τη νέα τεχνολογία αναζήτησης, αν πληκτρολογήσετε “ποια πολιτεία βρίσκεται νότια της Νεμπράσκα”, η Google μπορεί να προτείνει μία Σελίδα Wikipedia για τη Νότια Νεμπράσκα. Το οποίο δεν είναι όμως η σωστή απάντηση.
Η μηχανή αναζήτησης θα έχει πολλές ευκαιρίες να εξασκηθεί. Το Google είναι δέκτης δισεκατομμυρίων ερωτημάτων ανά ημέρα, το 15% των οποίων δεν έχει ποτέ συναντήσει το AI.