ΑρχικήsecurityΟ Marcus Hutchins, ο "ήρωας του WannaCry" γλυτώνει τη φυλακή

Ο Marcus Hutchins, ο “ήρωας του WannaCry” γλυτώνει τη φυλακή

Οι “Gray hat” hackers όπως ο Marcus Hutchins (WannaCry hero) είναι αναμφίβολα από τους πιο πολύτιμους ανθρώπους στον τομέα της ασφάλειας, ακόμα και αν η ιστορία τους είναι συχνά περίπλοκη και φορτωμένη με λάθη. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Επειδή, πλέον, ο Βρετανός ερευνητής εφόσον έχει κερδίσει πίσω την ελευθερία του, θέλει να αφιερωθεί στην προστασία των ανθρώπων από malware επιθέσεις, θέτοντας ένα καλό παράδειγμα για όσους ασχολούνται με το hacking.

Marcus Hutchins WannaCry

Ο Marcus Hutchins, ο οποίος είναι γνωστός ως ο “τυχαίος ήρωας” εφόσον σταμάτησε το WannaCry ransomware το 2017, κατάφερε να αποφύγει μια πιθανή ποινή φυλάκισης 10 ετών για τη δημιουργία και την πώληση banking trojans.

Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε την πορεία του, ο 25χρονος που αφέθηκε ελεύθερος υπό επιτήρηση έχει ένα πραγματικά σκοτεινό παρελθόν. Πριν καταφέρει να σταματήσει ένα επικίνδυνο ransomware καταγράφοντας ένα domain ως kill switch, ο Hutchins είχε ήδη τραβήξει αρκετά βλέμματα πάνω του εξαιτίας ορισμένων banking trojans που είχε κωδικοποιήσει μεταξύ Ιουλίου 2012 και Σεπτεμβρίου 2015.

Marcus Hutchins WannaCry

Μετά την διαδικτυακή του φήμη ως ήρωας χάρη στην εξόντωση του WannaCry, η τύχη του άλλαξε όταν το FBI τον συνέλαβε στο Λας Βέγκας με κατηγορίες ότι είχε αναπτύξει και πουλούσε ένα κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται Kronos. Δεν το παραδέχτηκε εκείνη την εποχή, αλλά οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν αρκετές τηλεφωνικές αποδείξεις για να τον αναγκάσουν να ομολογήσει. Και ασφαλώς, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ανέλαβε τις ευθύνες του για την ανάπτυξη του κακόβουλου λογισμικού καθώς και για άλλες οκτώ κατηγορίες που τον βάραιναν.

Τα δύο banking trojans που δημιούργησε ο Hutchins είναι το UPAS Kit και το Kronos, το οποίο ήταν ουσιαστικά μια πιο ισχυρή έκδοση του πρώτου. Και τα δύο λειτουργούσαν κατά τρόπο που τους επέτρεπε να κλέβουν τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές φόρμες και να δώσουν στον hacker τη δυνατότητα να ελέγχει εξ αποστάσεως τον μολυσμένο υπολογιστή.

Ο JP Stadmueller, ο προεδρεύων δικαστής για την υπόθεση, τον συνεχάρη που αποφάσισε να αλλάξει στάση ζωής και σημείωσε ότι άνθρωποι όπως ο Hutchins είναι απαραίτητοι λόγω της ικανότητάς τους να βρίσκουν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας.

Ωστόσο, ο Βρετανός ερευνητής κακόβουλου λογισμικού ενδέχεται να μην μπορεί να επιστρέψει στις Η.Π.Α., αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον ενοχλεί. Τώρα προσπαθεί να συνεχίσει την έρευνα του στον τομέα της ασφάλειας, γεγονός που αποτελεί ευχάριστη κατάληξη.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS