Με την πάροδο των ετών αυξάνονται οι επενδύσεις αυτοματοποίησης και ευελιξίας των οργανισμών. Οι κίνδυνοι όμως μεγαλώνουν, καθώς στην πραγματικότητα υπάρχει έλλειψη συνειδητοποίησης της ύπαρξης των προνομιακών credentials στα DevOps, στα RPA (robotic process automation) και στο cloud.
Σύμφωνα με το report του 2019 της CyberArk Global Advanced Threat Landscape, λιγότεροι από το 50% των οργανισμών διαθέτουν στρατηγική access security για DevOps, IoT, RPA και άλλες τεχνολογίες.
Έτσι, οι hackers έχουν τη δυνατότητα να κάνουν exploit στη νόμιμη πρόσβαση και να κινηθούν με τέτοιον τρόπο προς την επίτευξη του στόχου τους.
Η πρόληψη αυτής της πλευρικής κίνησης είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χαρτογραφούνται οι επενδύσεις ασφαλείας των οργανισμών. Το 28% των συνολικών προγραμματισμένων δαπανών ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια επικεντρώνεται στην παύση της κλιμάκωσης των προνομίων και της πλευρικής μετακίνησης.
Από τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, το 78% εντόπισε επιθέσεις από hackers στις τρεις μεγαλύτερες απειλές: οργανωμένο έγκλημα, ακτιβιστές, privileged insiders. Από την άλλη το 60% των ερωτηθέντων ανέφεραν ως ένα από τους μεγαλύτερους κινδύνους της ασφάλειας το phishing και εν συνεχεία το ransomware και το Shadow IT.
Στην πράξη η έρευνα έδειξε, ότι ενώ οι οργανισμοί θεωρούν την προνομιακή ασφάλεια πρόσβασης ως βασική συνιστώσα ενός αποτελεσματικού προγράμματος cybersecurity, αυτή η κατανόηση δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε δράση για την προστασία των τεχνολογιών ψηφιακού μετασχηματισμού.
Το 84% των ερωτηθέντων των οργανισμών δήλωσαν ότι το IT και τα κρίσιμα δεδομένα δε θα είναι ποτέ πλήρως ασφαλή αν δεν εξασφαλιστούν τα privileged accounts και τα credentials. Παρόλα αυτά, μόνο το 49% διαθέτει security στρατηγική για τη διαφύλαξη αυτών.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της παγκόσμιας επιχειρηματικής ανάπτυξης CyberArk, Adam Bosnian, δήλωσε ότι ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί κατανοούν την σημασία των κινδύνων του cyber kill chain και γιατί η πλευρική μετακίνηση είναι κρίσιμη για ζητήματα ασφάλειας. Ανέφερε ακόμα, ότι αυτή η ευαισθητοποίηση δεν είναι αρκετή και είναι ανάγκη να μετατραπεί σε εφαρμογή προληπτικών στρατηγικών για την ουσιαστική μείωση του κινδύνου.
Ακόμα η έρευνα δείχνει ότι το 41% των οργανισμών προτίθεται να πληρώσει πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τους βασικούς κανονισμούς, αλλά δεν θα αλλάξει τις πολιτικές ασφάλειας ακόμα και μετά από επιτυχές cyberattack.
Η έρευνα εξέτασε και τον αντίκτυπο που έχουν στους οργανισμούς οι σημαντικοί κανονισμοί. Από αυτό το κομμάτι της έρευνας βλέπουμε ότι το 46% των οργανισμών είναι πλήρως προετοιμασμένοι για μια παραβίαση, εντός 72 ωρών. Το 62% των ερωτηθέντων της Αυστραλίας αναφέρουν ότι ήταν πλήρως προετοιμασμένοι να συμμορφωθούν με το σύνολο του καταστατικού, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019. Τέλος, μόνο το 37% είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή τη νομοθεσία προστασίας καταναλωτών της Καλιφόρνια το 2020.