ΑρχικήyoutubeΤο Gaia αποκαλύπτει αρχαία ρεύματα αστεριών στο Γαλαξία μας

Το Gaia αποκαλύπτει αρχαία ρεύματα αστεριών στο Γαλαξία μας

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia της ESA, έχει αποκωδικοποιήσει περαιτέρω την ιστορία του γαλαξία μας, ανακαλύπτοντας δύο εκπληκτικά ρεύματα αστεριών που δημιουργήθηκαν και πλέκτηκαν μαζί πριν από 12 δισεκατομμύρια χρόνια.

Δείτε επίσης: J0613+52: Ανακαλύφθηκε ιδιαίτερος γαλαξίας χωρίς αστέρια!

Τα δύο ρεύματα, με τα ονόματα Shakti και Shiva, βοήθησαν στον σχηματισμό του Γαλαξία μας. Και τα δύο είναι τόσο αρχαία που πιθανότατα δημιουργήθηκαν ακόμα και πριν από τα πιο παλιά τμήματα των σπειρών και του δίσκου του σημερινού γαλαξία.

Gaia ρεύματα αστεριών Γαλαξία

Με τις παρατηρήσεις του Gaia, οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τις τροχιές των μεμονωμένων αστεριών στον Γαλαξία μας, μαζί με το περιεχόμενο και τη σύστασή τους. “Όταν οπτικοποιήσαμε τις τροχιές όλων αυτών των αστεριών, δύο νέες δομές ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες μεταξύ των αστεριών με συγκεκριμένη χημική σύσταση. Τις ονομάσαμε Shakti και Shiva.

Κάθε ρεύμα περιέχει μάζα περίπου 10 εκατομμυρίων Ηλίων, με αστέρια ηλικίας 12 έως 13 δισεκατομμυρίων ετών που κινούνται σε πολύ παρόμοιες τροχιές και έχουν παρόμοια σύνθεση. Ο τρόπος με τον οποίο είναι κατανεμημένα υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν διαμορφωθεί ως διακριτά κομμάτια που συγχωνεύτηκαν με το Γαλαξία μας στα πρώτα στάδια της ζωής του.

Δείτε ακόμα: Το James Webb ανακάλυψε δύο από τoυς πιο απομακρυσμένους γαλαξίες

Όπως αποκάλυψε το τηλεσκόπιο Gaia και τα δύο ρεύματα αστεριών, βρίσκονται προς την καρδιά του Γαλαξία. Το Gaia εξερεύνησε αυτό το μέρος του Γαλαξία το 2022 χρησιμοποιώντας ένα είδος “γαλαξιακής αρχαιολογίας“, η οποία έδειξε ότι η περιοχή είναι γεμάτη με τα παλαιότερα αστέρια σε ολόκληρο το γαλαξία, που όλα γεννήθηκαν πριν ακόμη σχηματιστεί σωστά ο δίσκος του.

Αν και πολύ παρόμοια, τα δύο ρεύματα δεν είναι ταυτόσημα. Τα αστέρια Shakti περιφέρονται λίγο πιο μακριά από το κέντρο του Γαλαξία μας και σε πιο κυκλικές τροχιές από τα αστέρια Shiva. Τα ονάματά τους προέρχονται από ένα θεϊκό ζευγάρι από την ινδουιστική φιλοσοφία, που ενώνεται για να δημιουργήσει το Σύμπαν.

Δείτε επίσης: NASA: Ανακαλύπτει ένα γαλαξιακό απολιθωμένο οικοσύστημα

Περίπου πριν από 12 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Γαλαξίας μας είχε εντελώς διαφορετική μορφή σε σχέση με τον περιστροφικό σχηματισμό που βλέπουμε σήμερα. Πιστεύουμε ότι ο γαλαξίας μας δημιουργήθηκε όταν πολλά μακρόστενα, ακανόνιστα νήματα αερίου και σκόνης συγκεντρώθηκαν, δημιουργώντας αστέρια που οδήγησαν στη γέννηση του γαλαξία μας όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Φαίνεται ότι τα Shaki και Shiva είναι δύο από αυτά τα στοιχεία.

Πηγή: esa

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS