ΑρχικήyoutubeNeuralink: Ασθενής με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι με τη σκέψη του

Neuralink: Ασθενής με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι με τη σκέψη του

Η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Elon Musk, που εμφύτευσε πρόσφατα το πρώτο της τσιπ στον εγκέφαλο ενός ατόμου, μετέδωσε live ένα βίντεο που έδειχνε τον εν λόγω ασθενή να κινεί ένα ποντίκι και να παίζει σκάκι στον υπολογιστή, μέσω της σκέψης του.

Ο Noland Arbaugh, 29 ετών, είναι ο πρώτος ασθενής στον οποίο έγινε εμφύτευση του τσιπ της Neuralink. Η εταιρεία αναπτύσσει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, για να βοηθήσει τους ασθενείς, με σοβαρή παράλυση, να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα. Το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε στο X, ο νεαρός ασθενής είπε ότι ένα ατύχημα πριν από περίπου οκτώ χρόνια, τον κατέστησε τετραπληγικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση του τσιπ της Neuralink, ήταν “υπερεύκολη” και βγήκε από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα.

Ο ασθενής εξήγησε ότι το εμφύτευμα χρειάζεται ακόμα βελτιώσεις, αλλά έχει ήδη διευκολύνει σημαντικά τη ζωή του.

Δείτε επίσης: Ο πρώτος ασθενής με τσιπ της Neuralink ελέγχει το ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του

Neuralink τσιπ

Δεν είναι τέλειο, θα έλεγα ότι αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα“, είπε ο Arbaugh. “Δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι αυτό είναι το τέλος, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου“.

Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή είναι ένα σύστημα που αποκρυπτογραφεί τα σήματα του εγκεφάλου και τα μεταφράζει σε εντολές για εξωτερικές τεχνολογίες. Εάν το σύστημα λειτουργεί σωστά, οι ασθενείς με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες θα μπορούσαν να είναι σε θέση να στέλνουν μηνύματα ή να περιηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το μυαλό τους.

Αρκετές εταιρείες στον κλάδο έχουν αναπτύξει αντίστοιχα συστήματα και έχουν εμφυτεύσει τις συσκευές στους εγκεφάλους ανθρώπων. Ωστόσο, για τη Neuralink ήταν η πρώτη εμφύτευση τσιπ. Η εταιρεία είναι ιδιαίτερα γνωστή στο χώρο λόγω του ιδρυτή της, Elon Musk.

Οι δυνατότητες που έδειξε η Neuralink στο βίντεό της δεν είναι νέες. Ο Δρ Nader Pouratian, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογικής Χειρουργικής στο UT Southwestern Medical Center, είπε ότι οι ερευνητές αναπτύσσουν και μελετούν την τεχνολογία εδώ και χρόνια.

Υπάρχουν πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, όπως ο έλεγχος ενός κέρσορα σε δύο διαστάσεις, που στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά απλό μόλις κάποιος λάβει οποιοδήποτε εγκεφαλικό σήμα“, είπε στο CNBC σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Δείτε επίσης: Το Neuralink του Elon Musk θα είναι ευάλωτο από άποψη ασφάλειας

Είπε ότι υπάρχει πολύς ενθουσιασμός γύρω από τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές πρακτικές προκλήσεις, όπως πώς να ερμηνεύσουμε και να αναλύσουμε τα εγκεφαλικά σήματα και να τα κάνουμε χρήσιμα.

Neuralink τσιπ ασθενής σκάκι

Η Neuralink άρχισε να στρατολογεί ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους το περασμένο φθινόπωρο. Ήδη από το Μάιο του 2023, είχε λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη διεξαγωγή μελέτης. Τον Ιανουάριο του 2024, ο Musk είπε ότι η Neuralink εμφύτευσε το τσιπ της σε άνθρωπο για πρώτη φορά και ότι ο ασθενής “ανάρρωνε καλά”. Τότε δεν είχαν δημοσιοποιηθεί η ταυτότητά του.

Η Neuralink είχε μοιραστεί πολύ λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος ή τη φύση της δοκιμής.

Δεν είναι σαφές πόσοι ασθενείς συμμετέχουν στη δοκιμή της Neuralink ή τι προσπαθεί να δείξει αυτή η δοκιμή. Η εταιρεία θα πρέπει να περάσει από αρκετούς γύρους δοκιμών ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για να μπορέσει να λάβει την τελική σφραγίδα έγκρισης του FDA και να βγει στην αγορά.

Η Neuralink δημιουργήθηκε το 2016, με την ελπίδα να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο διασύνδεσης των ανθρώπων με μηχανές. Ο Musk έχει πει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο στους ανθρώπους να ενσωματώσουν την εικονική πραγματικότητα με τον δικό τους εγκέφαλο.

Δείτε επίσης: Εμφύτευμα εγκεφάλου αποκαθιστά εν μέρει την κίνηση τετραπληγικού άνδρα

Η τεχνολογία της Neuralink θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με τους υπολογιστές μέσω της σκέψης, δημιουργώντας μια νέα μορφή επικοινωνίας.

Επίσης, ο Musk πιστεύει ότι η τεχνολογία της εταιρείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών διαταραχών, όπως η άνοια, η κατάθλιψη και η επιληψία.

Το τσιπ της Neuralink θα μπορούσε, ακόμα, να επιτρέψει στους ανθρώπους να συγχρονίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της υπεροχής της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: www.cnbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS