ΑρχικήyoutubeElon Musk - Neuralink: Έγινε η πρώτη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπου

Elon Musk – Neuralink: Έγινε η πρώτη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπου

Ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι έγινε η πρώτη εμφύτευση τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου και ότι το άτομο αναρρώνει ομαλά και είναι σε καλή κατάσταση.

Πέρυσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε άδεια στην Neuralink του δισεκατομμυριούχου να πραγματοποιήσει την πρώτη της δοκιμή για το εμφύτευμά της σε ανθρώπους. Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος αυτού του εγκεφαλικού τσιπ είναι να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν την παράλυση, καθώς και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολλά υποσχόμενες αιχμές νευρώνων“, πρόσθεσε ο Musk.

Δείτε επίσης: Sam Altman: Προσπάθειες για την ανάπτυξη προηγμένων chip τεχνητής νοημοσύνης

Οι αιχμές αυτές αναφέρονται στη δραστηριότητα των νευρώνων, τις οποίες το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας περιγράφει ως “κύτταρα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά και χημικά σήματα για να στείλουν πληροφορίες γύρω από τον εγκέφαλο και το σώμα“.

Neuralink τσιπ

Ο Musk δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εμφύτευση του τσιπ. Προηγουμένως, η Neuralink είχε πει ότι γίνεται χειρουργική τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση. Ο αρχικός στόχος ήταν να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Η μελέτη Prime της startup είναι μια δοκιμή για την ασύρματη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμφυτεύματος και του χειρουργικού ρομπότ.

Η Neuralink ανακοίνωσε τη δοκιμή εμφυτευμάτων τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία είχε πει τότε ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, ένα ρομπότ θα τοποθετήσει χειρουργικά τα “πολύ λεπτά” νήματα των εμφυτευμάτων που βοηθούν στη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων. Οι αρχικές δοκιμές έγιναν σε πιθήκους. Ωστόσο, οι αρχές ζήτησαν να γίνει έρευνα, αφού κτηνιατρικά αρχεία έδειξαν προβλήματα που περιελάμβαναν παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και οίδημα του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης: Η Nvidia κυριαρχεί στα AI PCs με τη νέα γενιά των chips

Ο Musk είχε πει τότε ότι “κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως συνέπεια εμφύτευσης από τη Neuralink” και είχε τονίσει ότι επιλέχθηκαν πίθηκοι “στα τελευταία στάδια της ζωής τους” για να ελαχιστοποιηθεί πιθανός κίνδυνος για υγιή ζώα.

Η Neuralink δημιουργήθηκε το 2016, με την ελπίδα να δημιουργήσει έναν νέο τρόπο διασύνδεσης των ανθρώπων με μηχανές. Ο Musk έχει πει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο στους ανθρώπους να ενσωματώσουν την εικονική πραγματικότητα με τον δικό τους εγκέφαλο. Η τεχνολογία της Neuralink θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με τους υπολογιστές μέσω της σκέψης, δημιουργώντας μια νέα μορφή επικοινωνίας.

Επίσης, ο Musk πιστεύει ότι η τεχνολογία της εταιρείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών διαταραχών, όπως η άνοια, η κατάθλιψη και η επιληψία.

Elon Musk τσιπ
Elon Musk – Neuralink: Έγινε η πρώτη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ανθρώπου

Η τεχνολογία της Neuralink θα μπορούσε, ακόμα, να επιτρέψει στους ανθρώπους να συγχρονίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της υπεροχής της τεχνητής νοημοσύνης.

Δείτε επίσης: Η Razer αναβαθμίζει τα Blades: νέα τσιπ, νέες οθόνες και λίγη τεχνητή νοημοσύνη

Η πρώτη εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη startup του Elon Musk, όμως η Neuralink έχει δεχτεί έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα. Το Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι η εταιρεία έλαβε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DoT) σχετικά με τη μετακίνηση επικίνδυνων υλικών.

Βρέθηκαν, επίσης, ακατάλληλες συσκευασίες επικίνδυνων απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ξυλενίου. Το ξυλένιο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, σύγχυση, απώλεια μυϊκού συντονισμού, ακόμη και θάνατο.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS