ΑρχικήinetΈξυπνη τουαλέτα εντοπίζει πιθανές ασθένειες αναλύοντας τα κόπρανά σας

Έξυπνη τουαλέτα εντοπίζει πιθανές ασθένειες αναλύοντας τα κόπρανά σας

Έξυπνη τουαλέτα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημιούργησαν μια έξυπνη τουαλέτα που μπορεί να αναλύει τα κόπρανα και τα ούρα για να εντοπίσει πιθανές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μορφών καρκίνου. Η έξυπνη τουαλέτα (που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο) μπορεί, επίσης, να ταυτοποιήσει τους χρήστες τόσο από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, όσο και από τα “πρωκτικά αποτυπώματα”. Ναι, υπάρχουν κι αυτά.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σε μια νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biomedical Engineering. Στην έρευνα συμμετείχαν 21 άτομα, που δοκίμασαν την έξυπνη τουαλέτα για αρκετούς μήνες.

“Η έξυπνη τουαλέτα είναι ο ιδανικός τρόπος για να αξιοποιηθεί μια πηγή δεδομένων που συνήθως αγνοείται. Και ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα διαφορετικό”, ανέφερε ο ερευνητής Sanjiv Gambhir σε μια δήλωσή του.

Η τουαλέτα, που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη, ήταν στην πραγματικότητα μια βασική τουαλέτα, στην οποία ενσωματώθηκαν εργαλεία υψηλής τεχνολογίας ανίχνευσης της κίνησης. Η έξυπνη τουαλέτα καταγράφει (βίντεο) τα ούρα και τα κόπρανα του χρήστη, τα οποία αναλύονται με αλγορίθμους.

Η έξυπνη τουαλέτα χρησιμοποιεί, επίσης, κάποιες ταινίες ανάλυσης ούρων για να μετρήσει τον αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων των ούρων και να ανιχνεύσει τα επίπεδα πρωτεϊνών που καθορίζουν αν ο χρήστης είναι υγιής ή υποφέρει από ασθένειες, όπως λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, καρκίνο, διαβήτη ή πιθανή νεφρική ανεπάρκεια.

Τα δεδομένα, που συλλέγονται, αποθηκεύονται σε ένα cloud-based σύστημα, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι γιατροί.

ασθένειες κόπρανα

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα χαρακτηριστικά αυτής της έξυπνης τουαλέτας είναι ένα ενσωματωμένο σύστημα ταυτοποίησης, που διαβάζει τόσο τα δακτυλικά αποτυπώματα του χρήστη όσο και τα “πρωκτικά του αποτυπώματα”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί:

“Το όλο θέμα είναι να παρέχουμε ακριβή, εξατομικευμένη ανατροφοδότηση για την υγεία, οπότε έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι η έξυπνη τουαλέτα θα μπορεί να διακρίνει τους διαφορετικούς χρήστες”, δήλωσε ο Gambhir. “Ξέρουμε ότι φαίνεται περίεργο, αλλά όπως αποδεικνύεται, το πρωκτικό σας αποτύπωμα είναι μοναδικό”.

Τα δακτυλικά και πρωκτικά αποτυπώματα επιτρέπουν τη σύνδεση συγκεκριμένων δεδομένων με συγκεκριμένους χρήστες, το οποίο είναι απαραίτητο αν χρησιμοποιούν πολλά άτομα την έξυπνη τουαλέτα. Ωστόσο, το πρωκτικό αποτύπωμα δεν στέλνεται στους γιατρούς και στο cloud σύστημα (χρησιμοποιείται μόνο για την ταυτοποίηση των χρηστών).

Σύντομα, θα συμμετάσχουν και άλλα άτομα στην έρευνα και θα γίνει προσπάθεια ενσωμάτωσης μοριακών χαρακτηριστικών στην ανάλυση κοπράνων.

“Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο”, δήλωσε ο Gambhir, “αλλά εργαζόμαστε γι’ αυτό”.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS