ΑρχικήyoutubeΝεκρό αστέρι επανήλθε στη ζωή, όπως παρατήρησαν αστρονόμοι

Νεκρό αστέρι επανήλθε στη ζωή, όπως παρατήρησαν αστρονόμοι

Το σύμπαν είναι γεμάτο από εκπληκτικά τεράστιες εκρήξεις. Οι εκρήξεις γάμμα ακτίνων σε απομακρυσμένους γαλαξίες είναι κυριολεκτικά καθημερινά φαινόμενα, ενώ τα σούπερνοβα είναι ακόμη πιο συχνά, καθώς οι αστρονόμοι παρατηρούν εκατοντάδες κάθε χρόνο.

Δείτε επίσης: Εκατοντάδες αστέρια εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, τι συνέβη;

Νεκρό αστέρι

Ωστόσο, ένας τύπος κοσμικής καταστροφής είναι ο πιο σπάνιος και μυστηριώδης. Πρόκειται για τις απότομες, έντονες εκρήξεις, κυρίως γαλάζιου φωτός, τις οποίες οι αστρονόμοι αποκαλούν luminous fast blue optical transients (LFBOT). Μόλις επτά έχουν ανιχνευθεί από το 2018, και μία από αυτές έκανε πρόσφατα κάτι πολύ παράξενο, ακόμη και για τα πρότυπα των LFBOT. Αφού η αρχική έκρηξη είχε αδρανοποιηθεί, το LFBOT εξακολούθησε να φλέγεται – όχι μία αλλά πολλές φορές. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς ένα νεκρό αστέρι σε κάποιο μακρινό γαλαξία επανήλθε στη ζωή.

Η αστρονόμος του Πανεπιστημίου Cornell, Anna Ho, και οι συνεργάτες της ελπίζουν ότι η μελέτη αυτής της παράξενης συμπεριφοράς θα βοηθήσει να ανακαλύψουμε τι προκαλεί τα LFBOTs και η πιο πρόσφατη έρευνά τους δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό “Nature”.

Η Ho και άλλοι αστρονόμοι εντόπισαν αυτό το παράξενο LFBOT, με το ψευδώνυμο “Διάβολος της Τασμανίας “, από το Zwicky Transient Facility του Palomar Observatory στη νότια Καλιφόρνια. Αυτή η εγκατάσταση διαθέτει μια κάμερα που είναι τοποθετημένη σε ένα τηλεσκόπιο και σαρώνει ολόκληρο το νυχτερινό ουρανό κάθε λίγες νύχτες, αναζητώντας οποιεσδήποτε πηγές φωτός που εμφανίζονται ξαφνικά, εξαφανίζονται ή αλλάζουν. Η ανίχνευση οποιουσδήποτε LFBOT αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς οι αστρονόμοι έχουν δει τόσο λίγες από αυτές τις φωτεινές έκρηξεις και γνωρίζουν πολύ λίγα για το τι τις προκαλεί.

Δείτε ακόμα: Starfield: Χάνει ολόκληρα αστέρια όταν τρέχει σε AMD Radeon GPUs

Μερικούς μήνες μετά την αρχική ανίχνευση του LFBOT, η Ho και οι συνεργάτες της παρακολουθούσαν την απομένουσα φωτεινότητα του στιγμιαίου αυτού γεγονότος μέσω υπεριώδους φωτός και ραδιοκυμάτων, όταν ξαφνικά η ίδια θέση στο διάστημα ξαναφωτίστηκε, για να εξαφανιστεί πάλι μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Ho και η ομάδα της ζήτησαν τη βοήθεια αστρονόμων από περισσότερα από δεκαπέντε άλλα τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, και μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά το πρώτο LFBOT, ο Διάβολος της Τασμανίας ξαναφλέγθηκε τουλάχιστον 14 φορές. Αντίθετα από το LFBOT, αυτές οι εκρήξεις ήταν κόκκινες και εξαφανίζονταν πολύ πιο γρήγορα, όπως αναφέρει η Ho στο Inverse, αλλά ήταν αδιαμφισβήτητα από την ίδια πηγή.

Οι αστρονόμοι διαφωνούν όσον αφορά τα αίτια που προκαλούν τα LFBOTs, αλλά οι κυρίαρχες ιδέες φαίνεται να συνδέονται με κάτι τρομακτικό που συμβαίνει σε ένα αστέρι. Τα LFBOTs μπορεί να είναι ένας ακόμα άγνωστος τύπος σουπερνόβα, προκαλούμενος από το φλεγόμενο τέλος ενός ιδιαίτερα τεράστιου αστέρα ή μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα ενός τεράστιου αστέρα που πέφτει απότομα σε μία μαύρη τρύπα. Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι οι παράξενες αναλαμπές που παρατηρήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο προσφέρουν τουλάχιστον ένα στοιχείο: ό,τι κι αν είναι αυτό που τροφοδοτεί αυτές τις καταστροφικές έκρηξεις, πρέπει να αφήνει πίσω του είτε μία μαύρη τρύπα είτε έναν μαγνητικό αστέρα νετρονίων που ονομάζεται magnetar.

Ωστόσο, μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα LFBOTs είναι το εκρηκτικό αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης μεταξύ ενός αστέρα και ενός αστέρα νετρονίου ή μαύρης τρύπας.

Δείτε επίσης: Το Hubble της NASA εντοπίζει μαύρη τρύπα που δημιουργεί «ίχνη αστεριών»

Ποτέ πριν δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο – κάτι τόσο γρήγορο και με φωτεινότητα τόσο ισχυρή όπως της αρχικής έκρηξης, μήνες αργότερα – σε οποιοδήποτε σούπερνοβα ή FBOT. Αυτό δεν το είχαμε δει ποτέ στην αστρονομία“, λέει η Ho σε μια πρόσφατη δήλωσή της.

Πηγή: inverse

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS