ΑρχικήsecurityΠοια είναι τα πιο συνηθισμένα Facebook scams;

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα Facebook scams;

Το Facebook είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να γίνει, όμως, και πολύ επικίνδυνη, αφού οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να εξαπατήσουν χρήστες και να κλέψουν δεδομένα ή να εγκαταστήσουν κακόβουλα λογισμικά στις συσκευές τους. Πρόκειται για τα λεγόμενα Facebook scams (απάτες).

Αν νομίζετε ότι είστε αρκετά έξυπνοι για να αποφύγετε μια απάτη, σκεφτείτε το ξανά. Οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα μιας απάτης στο διαδίκτυο, ειδικά όταν εμφανίζεται σε μια αξιόπιστη πλατφόρμα.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τους πιο συνηθισμένους τύπους απάτης που μπορεί να συναντήσει κανείς στο Facebook.

Facebook scams

1. Facebook Giveaway Scam

Από τις πιο συνηθισμένες απάτες που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Facebook αλλά και σε άλλα social media. Πρόκειται για μια απάτη που ισχυρίζεται ότι κερδίζεις κάτι. Για παράδειγμα, μπορεί να χαρίζεται ένα νέο iPhone, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ή να προσφέρονται δωρεάν διακοπές σε ένα από τα καλύτερα θέρετρα του κόσμου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες προσπαθούν να σε πείσουν ότι το δώρο προέρχεται από μια μεγάλη και γνωστή εταιρεία. Έχε πάντα στο νου σου ότι αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι απάτη!

2. Αιτήματα φιλίας από λογαριασμούς που έχεις ήδη στη λίστα των φίλων σου

Εάν έχεις λάβει ένα αίτημα φιλίας από κάποιον που γνωρίζεις ότι είναι ήδη φίλος σου στο Facebook, τότε πιθανότατα πρόκειται για απάτη. Οι απατεώνες αναπαράγουν λογαριασμούς και προσποιούνται ότι είναι κάποιος γνωστός για να σε πείσουν να τους δεχτείς σαν φίλους.

Είναι πιο πιθανό να δεχτείς κάποιον για φίλο όταν τον ξέρεις. Με αυτόν τον τρόπο ο απατεώνας αποκτά περισσότερη πρόσβαση σε δεδομένα, ενώ μπορεί να στείλει και συνδέσμους ή περιεχόμενο που περιέχουν ιούς, για να μολύνει τη συσκευή σου.

Δείτε επίσης: Ποια scams ήταν πιο δημοφιλή τους πρώτους μήνες του 2023;

Facebook απάτες scams

3. Scams στο Facebook Marketplace

Αν χρησιμοποιείς το Facebook Marketplace για αγοραπωλησίες, πρέπει να είσαι προσεκτικός!

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται και αυτό το μέρος του Facebook. Μπορεί να ζητούν πρόσθετα έξοδα αποστολής, να προσποιούνται ότι είναι νόμιμες επιχειρήσεις, να αναφέρουν ότι πωλούν αυθεντικά προϊόντα, αλλά όλα αυτά μπορεί να είναι ψεύτικα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει πώς να αποφεύγετε κοινές απάτες στο Facebook Marketplace, ώστε να μπορείτε να πραγματοποιείτε συναλλαγές με ασφάλεια στην πλατφόρμα.

4. Απάτες που ισχυρίζονται ότι έχουν βίντεο / φωτογραφίες σου

Αν ένας φίλος σού στέλνει έναν σύνδεσμο, ισχυριζόμενος ότι έχει βρει ένα ακατάλληλο βίντεο με εσένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός του στο Facebook. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν αυτό το δόλωμα για να σε κάνουν να πανικοβληθείς και να ανοίξεις το σύνδεσμο χωρίς να το σκεφτείς πολύ. Αυτός ο σύνδεσμος περιλαμβάνει κακόβουλο λογισμικό με το οποίο μολύνει τη συσκευή σου.

Πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί με τέτοιους είδους ή παρόμοια μηνύματα, ειδικά όταν περιέχουν συνδέσμους.

5. Scams με αγγελίες εργασίας στο Facebook

Πολλές φορές, δημοσιεύονται στα social media αγγελίες εργασίες που υπόσχονται ιδανικές συνθήκες εργασίας με πολύ υψηλές αμοιβές.

Ο σκοπός αυτών των απατών είναι η κλοπή προσωπικών πληροφοριών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία όπως το email, τη διεύθυνση του σπιτιού, τον αριθμό ταυτότητας και άλλα δεδομένα που αποκαλύπτει κάποιος σε έναν πιθανό εργοδότη.

Facebook απάτες

6. Φιλανθρωπικές Απάτες

Πολλοί απατεώνες εκμεταλλεύονται ένα τραγικό συμβάν για να πείσουν τους ανθρώπους να κάνουν δωρεές. Προτού δώσεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας για καλό σκοπό, ρίξε μια ματιά στο διαδίκτυο για αξιόπιστες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

7. Facebook: Online shopping scams

Το Facebook δεν είναι μόνο ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, είναι επίσης μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Υπάρχουν απάτες με τη μορφή διαφήμισης όπου σου προσφέρεται κάτι σε πολύ καλή τιμή, ενώ ξέρεις ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ ακριβό.

Ενώ οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Facebook για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, οι απατεώνες το χρησιμοποιούν για να πουλήσουν ψεύτικα προϊόντα και απομιμήσεις δημοφιλών brands.

Δείτε επίσης: Pig butchering crypto scam: Hackers έκλεψαν $1 εκατ. σε τρεις μήνες

8. Ψεύτικες σελίδες που παρουσιάζονται ως επίσημες σελίδες οργανισμών

Οι απατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν ψεύτικες σελίδες που μιμούνται τις επίσημες σελίδες μεγάλων οργανισμών, προκειμένου να εξαπατήσουν τους χρήστες. Στόχος είναι κυρίως να κλέψουν προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές ψεύτικες σελίδες τραπεζών που υπόσχονται δάνεια και μπορεί να εξαπατήσουν χρήστες που έχουν ανάγκη για οικονομική βοήθεια.

9. Phishing scams στο Facebook

Σε αυτή την απάτη, αποστέλλεται ένας σύνδεσμος στον οποίο πρέπει να κάνεις κλικ. Σε πολλές περιπτώσεις, οδηγείσαι σε μια ψεύτικη σελίδα όπου καλείσαι να δώσεις τα credentials σύνδεσής σου.

Στόχος του απατεώνα είναι να κλέψει το λογαριασμό σου στο Facebook και να προσποιηθεί ότι είστε εσείς για δόλιους σκοπούς. Μπορεί να στέλνει μηνύματα στους φίλους σου, να δημοσιεύει περιεχόμενο ή να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς σου λογαριασμούς.

10. Catfishing

Το catfishing είναι μια μορφή απάτης κατά την οποία ο απατεώνας δημιουργεί ένα ψεύτικο προφίλ με στοιχεία και φωτογραφίες άλλου ατόμου και προσπαθεί να σε προσεγγίσει μέσω μηνυμάτων. Σκοπός του απατεώνα είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου. Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργείται μια πολύ στενή επικοινωνία, η οποία μπορεί να διαρκεί μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Αλλά πάντα αποφεύγεται η επικοινωνία μέσω βίντεο – κλήσης ή από κοντά. Αν τύχει να ερωτευτείς έναν από αυτούς τους απατεώνες, κάποια στιγμή, θα σου ζητήσει χρήματα.

Μπορεί να σου ζητήσει να καταθέσεις κάτι στον τραπεζικό τους λογαριασμό, να προσποιηθεί ότι χρειάζεται τα χρήματα για να έρθει να σε δει ή να πει ψέματα ότι βρίσκεται σε κάποιου είδους κρίση.

Δείτε επίσης: Το phishing και τα scam pages αυξήθηκαν σημαντικά το 2022

Πρέπει να είστε πάντα πολύ προσεκτικοί!

Ακόμη και ο πιο έμπειρος σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, μπορεί να πέσει θύμα μιας απάτης στο διαδίκτυο. Εδώ είδαμε τα πιο συχνά Facebook scams, αλλά πρέπει να έχεις στο νου σου ότι καθημερινά εντοπίζονται νέες απάτες και σε άλλα social media. Το κλειδί για την αποφυγή τέτοιων απατών είναι να παραμείνεις σε εγρήγορση και να είσαι προσεκτικός με οποιαδήποτε κίνησή σου στο διαδίκτυο.

Προστασία από Facebook scams

Μπορείς να προστατευτείς από τις απάτες στο Facebook με διάφορους τρόπους. Πρώτον, είναι σημαντικό να ελέγχεις πάντα την αξιοπιστία των πηγών πριν κάνεις κλικ σε οποιοδήποτε σύνδεσμο ή πριν κοινοποιήσεις πληροφορίες. Επίσης, δείξε προσοχή όταν δέχεσαι αιτήματα φιλίας από άγνωστα άτομα ή από λογαριασμούς που έχεις ήδη στη λίστα φίλων. Απόφυγε την κοινοποίηση ευαίσθητων προσωπικών ή οικονομικών πληροφοριών μέσω του Facebook και πρόσεχε πολύ τις αγγελίες και τις προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Τέλος, χρησιμοποίησε πάντα τον προσωπικό σου υπολογιστή ή κινητή συσκευή για να αποκτήσεις πρόσβαση στο λογαριασμό σου και φρόντισε να είναι ενημερωμένα τα συστήματά σου.

Πηγή: www.makeuseof.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS