ΑρχικήinetΤα μυστικά του dark web: Τι κρύβει το πιο σκοτεινό μέρος του...

Τα μυστικά του dark web: Τι κρύβει το πιο σκοτεινό μέρος του διαδικτύου;

Το Διαδίκτυο είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο σύστημα που περιλαμβάνει πληροφορίες για τα πάντα. Χωρίζετε σε τρία επίπεδα: το surface, το deep και το dark web. Σε ορισμένα επίπεδα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα από ό,τι σε άλλα.

Δείτε επίσης: Google: Προσφέρει dark web report στους χρήστες Gmail στις ΗΠΑ
dark web

Όσο περνάει ο καιρός, το διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και είναι λογικό να προκαλεί φόβο. Ειδικά όταν ακούγονται νέα και αναφορές για το Dark Web. Αυτό το όνομα έχει συνδεθεί με την εμπορία παράνομων αγαθών και τη λειτουργία μυστικών υπηρεσιών. Αν και κάποιοι μιλούν για το Dark Web λέγοντας πράγματα που δημιουργούν φόβο, παρακάτω θα δούμε τι είναι το Dark Web, τι συμβαίνει εκεί και πώς επηρεάζει την ψηφιακή ασφάλεια.

Tο 90% του Ιστού δεν είναι ορατό στους χρήστες και αποτελεί τον «κρυφό ιστό». Ο “επιφανειακός ιστός” που γνωρίζουμε αποτελεί μόνο το 10% του συνολικού Ιστού.

Υπάρχουν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δημόσιοι ιστότοποι που μπορείτε να βρείτε μέσω μηχανών αναζήτησης, όπως η Wikipedia. Αν και αυτός ο αριθμός αλλάζει συνεχώς, ο μέσος χρήστης δεν μπορεί να βρει πολλές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο που είναι κρυμμένες. Το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού περιεχομένου στον κόσμο δεν είναι προσβάσιμο μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Στο Deep Web υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποσότητα πληροφοριών και συμβαίνουν σχεδόν όλες οι διαδικτυακές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, ενσωματώνετε το Deep Web στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Κάθε φορά που συνδέεστε στον λογαριασμό email σας, μπαίνετε στην ουσία σε ένα τμήμα του Deep Web. Στο Deep Web βρίσκονται πληροφορίες που συνήθως είναι προστατευμένες με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για λόγους ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Ορισμένες οντότητες του Deep Web περιλαμβάνουν:

  • Βάσεις δεδομένων
  • Εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • Ηλεκτρονική τραπεζική
  • Ηλεκτρονικές διευθύνσεις
  • Intranets
  • Φόρουμ
  • Περιεχόμενο που προστατεύεται από Paywall

Το Dark Web είναι ένα διαφορετικό τμήμα του Διαδικτύου από το Deep Web. Aναφέρεται συχνά στις συζητήσεις σχετικά με την τεχνολογία και την ψηφιακή ασφάλεια ως βασική πηγή πολλών ζητημάτων ασφάλειας.

Ουσιαστικά, το Dark Web αποτελείται από ένα σύνολο κόμβων και δικτύων που αναφέρονται ως “darknets”. Αυτά περιλαμβάνουν δίκτυα peer-to-peer, μικρά και μεγάλα, συμπεριλαμβανομένων των Tor και Freenet, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά.

Δείτε ακόμα: STYX: Νέο dark web marketplace με εστίαση σε οικονομικές απάτες
dark web

Για να περιηγηθείτε και να χρησιμοποιήσετε το Dark Web απαιτείται εξειδικευμένο λογισμικό, όπως το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Το Tor αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να κρατήσει τις επικοινωνίες πληροφοριών των ΗΠΑ ασφαλείς από αδιάκριτα βλέμματα και είναι η προτιμώμενη μέθοδος πρόσβασης στο Dark Web. Το Onion Router χρησιμοποιεί τρία επίπεδα κρυπτογράφησης και έναν συγκεκριμένο μηχανισμό δρομολόγησης κίνησης στο Διαδίκτυο για να εξασφαλίσει πλήρη ανωνυμία. Συνδυάζει ισχυρά επίπεδα κρυπτογράφησης με τη δυνατότητα τυχαίας δρομολόγησης της διαδικτυακής κίνησης μέσω του δικτύου αναμετάδοσης Tor.

Αυτή η κρυπτογράφηση στο Dark Web υπάρχει για να προστατεύει τις ταυτότητες των χρηστών, τις διαδικτυακές δραστηριότητες και την τοποθεσία και να διατηρεί την ανωνυμία τους.

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης Tor, οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Dark Web για να επικοινωνούν και να μοιράζονται δεδομένα με εμπιστευτικότητα, χωρίς τον κίνδυνο εντοπισμού τους. Οι περισσότεροι χρήστες στο Dark Web είναι συνδεδεμένοι σε ένα Virtual Private Network (VPN) για να κρύβονται περαιτέρω.

Άνθρωποι όπως αντιφρονούντες, Ακτιβιστές, Δημοσιογράφοι και υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιούν το Dark Web για μεγαλύτερη ανωνυμία. Οι δραστηριότητές τους μπορεί να μην είναι παράνομες, όμως χρειάζονται την ανωνυμία του Dark Web για να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι. Ωστόσο το Dark Web χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και από κυβερνοεγκληματίες, για να επιτύχουν διάφορους παράνομους σκοπούς.

Στο Dark Web, υπάρχουν περιοχές όπως αγορές και φόρουμ, στα οποία οι κακοποιοί πραγματοποιούν παράνομες συναλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Μερικά από τα παράνομα προϊόντα που διακινούνται σε αυτές τις μαύρες αγορές περιλαμβάνουν:

Προσωπικά δεδομένα: Πλήρη ονόματα, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, διευθύνσεις email.

Οικονομικά δεδομένα: Στοιχεία κλεμμένων πιστωτικών καρτών, ονόματα χρήστη και κωδικοί πρόσβασης, διαπιστευτήρια λογαριασμών, τραπεζικά και ασφαλιστικά αρχεία.

Δεδομένα σύνδεσης στο διαδίκτυο: Ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης από μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως υπηρεσίες κοινής χρήσης και ροής βίντεο και επαγγελματικές υπηρεσίες επί πληρωμή.

Ιατρικά δεδομένα: Ιατρικό ιστορικό, συνταγογραφήσεις, βιομετρικά δεδομένα, αποτελέσματα εξετάσεων, τις πληροφορίες χρέωσης και άλλες ευαίσθητες λεπτομέρειες.

Εμπιστευτικά εταιρικά δεδομένα: Πνευματική ιδιοκτησία, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ανταγωνιστικές πληροφορίες και άλλες επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

Πλαστά στοιχεία: Πλαστά διαβατήρια, κλεμμένες άδειες οδήγησης και ταυτότητες, τραπεζικές επιταγές και άλλα.

Δεδομένης της ανώνυμης φύσης του, το Dark Web χρησιμοποιείται επίσης για ακόμη πιο παράνομους σκοπούς. Τα φόρουμ του είναι γνωστά για την αγορά και πώληση παράνομων όπλων, τη διακίνηση ναρκωτικών καθώς και το περιεχόμενο πορνογραφίας. Ο σκοτεινός ιστός περιλαμβάνει επίσης παράνομους ιστότοπους παιδικής πορνογραφίας που είναι προσβάσιμοι μόνο μέσω κρυφών links.

Πολλές είναι επίσης οι φήμες που κυκλοφορούν για τα λεγόμενα Red Rooms. Πρόκειται για δωμάτια όπου άνθρωποι κρατούνται όμηροι και κακοποιούνται ή ακόμα και δολοφονούνται live. Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για απάτη, ώστε οι κακόβουλοι παράγοντες να κλέψουν χρηματικά ποσά από τους χρήστες. 

Μία ακόμα παράνομη δραστηριότητα είναι η παροχή υπηρεσιών πληρωμένων δολοφόνων, οι λεγόμενοι hitman. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι υπηρεσίες αυτές είναι πιθανότατα απάτη.

Αρκετοί ιστότοποι που φιλοξενούν παράνομο υλικό έχουν ανακαλυφθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες και έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Silk Road, AlphaBay και Hansa.

Δείτε επίσης: Cybercrime θέσεις εργασίας: Πόσες αγγελίες βρέθηκαν στο dark web και τι προσφέρουν

dark web

Ενώ το να περιηγηθεί κάποιος απλά στο Dark Web δεν είναι παράνομο, δε σημαίνει ότι δεν είναι και επικίνδυνο. Εάν ανακαλυφθεί ότι αγοράσατε κάτι από παράνομη αγορά ή βρεθήκατε έστω και κατά λάθος σε ιστότοπο παιδικής πορνογραφίας μπορεί να αντιμετωπίσετε ποινικές διώξεις. Το Dark Web δεν προσφέρει επίσης καμία ασφάλεια για τα δεδομένα σας και δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δε θα κλαπούν. Ακόμα η συσκευή σας θα μπορούσε εύκολα να μολυνθεί από ιούς και κακόβουλα λογισμικά, όπως ransomwares και trojans.

Τέλος, δεδομένης της παράνομης φύσης των συνομιλιών και των αλληλεπιδράσεων στο Dark Web, μπορεί να πέσετε θύμα απάτη ή να γίνετε άθελά σας συνεργός και να διακινδυνεύσετε τη σύλληψή σας από τις αρχές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS